Treceți la conținutul principal

Recenzie - Tu de Caroline Kepnes

Tu

Autor: Caroline Kepnes
Editura: Herg Benet
Colecția: Passport, Literatură străină
Număr de pagini: 447
Atunci când o tânără și frumoasă scriitoare aspirantă intră în librăria din New York în care lucrează Joe Goldberg, el face ceea ce ar face oricine în situația lui: îi caută pe Google numele pe care l-a aflat de pe cartea de credit.
Este doar o singură Guinevere Beck în întreaga metropolă. Ea are un profil public de Facebook și postează pe Twitter neîncetat, dezvăluindu-i lui Joe tot ce ar avea nevoie să știe: se recomandă pur și simplu Beck, pentru prietenii ei, a urmat cursurile la Universitatea Brown, locuiește pe Bank Street și va fi la un bar din Brooklyn diseară – locul perfect pentru o întâlnire „întâmplătoare”.
Pe măsură ce Joe capătă în mod invizibil și obsesiv controlul asupra vieții lui Beck, el orchestrează o serie de evenimente pentru a se asigura că Beck nimerește în brațele lui primitoare. Trecând de la statutul de hărțuitor din umbră la cel de iubit oficial, Joe se transformă în bărbatul visurilor lui Beck, totul în timp ce, pe tăcute, înlătură orice obstacol care i-ar putea sta în cale. Chiar dacă asta ar însemna să ucidă.


Credeam că nimic nu mă mai poate surprinde. Credeam că încep o carte drăguță, care va avea la bază o simplă poveste de dragoste, un fir romantic între doi adolescenți, însă m-am înșelat. Citind romanul Tu am avut parte de cea mai incitantă, provocatoare și surprinzătoare lectură. Un roman ce te induce in eroare, doar pentru a te surprinde mai apoi și a te lăsa cu gura căscată. Nu mă așteptam să iau parte la o astfel de acțiune bine conturată, dar nu mă așteptam nici să întâlnesc personaje cu caractere foarte puternice, personaje care te seduc instant și te poartă prin șirul tuturor emoțiilor. 

Romanul Tu este un roman care te răvășește, te face să tremuri de frică, deoarece nu știi la ce să te aștepți de la personaje sau când să te aștepți la vreo situație nefastă. Totul este atât de bine scris și atât de bine gândit, astfel încât orice cititor să nu reziste tentației și să se afunde într-un amalgam de gânduri ascunse, de sentimente neîmpărtășite și de vorbe nerostite.

Caroline Kepnes a reușit, într-un mod cu totul indescifrabil, să introducă suspansul pe cărări ale dragostei absolute, ale iubirii pure și să le împletească pe acestea, formând un incontestabil roman, perceput de mine ca fiind unul dintre cele mai captivante și mai electrizante romane din toate timpurile.

Stilul autoarei, limbajul puțin vulgar, dar parcă atât ne necesar se scurg precum înghețata in timpul verii, aducând, totodată, o notă revigorantă, o notă care are menirea de a te trezi de somn și te a te trimite să citești. Când începi să citești câteva pagini, dependența își depășește limitele, iar cel cu pricina, adică cititorul, ajunge să facă noapte albă și asta doar pentru a descoperi toate secretele pe care Caroline Kepnes a reușit să le strecoare în cadrul acestor pagini ale romanului.

Nu am avut nevoie de cafea, nici de nimic altceva pentru a sta trează. Strictul necesar s-a rezumat doar la romanul Tu și sunt surprinsă de faptul că mi-am dorit să aflu cu atât de multă ardoare ce se va întâmpla în continuare, căci atunci când autoarea și-a impus să creeze două personaje precum Joe și Beck, imprevizibilul poate bate la ușă oricând.

Am ajuns să mă îndrăgostesc de stilul acestei autoare, care este unul lejer, dar și de personajele pe care ea le-a creat în așa fel, încât să fie atât pe gustul adolescenților, cât și pe gustul altor cititori. 

Ce mi-a creat, din nou, o plăcere este faptul că povestea începe cu pași timizi în cadrul unei librării, o librărie diferită, deoarece cel care lucrează ca librar nu este nimeni altul, decât Joe. Ce pot să menționez legat de acest Joe? El este un băiat cu un vast bagaj de informații, o personalitate care știe să pună o persoană în dificultate, dar și să îi ușureze munca. Joe este diferit față de personajele pe care le-am întâlnit în alte romane, aducând cu sine un val de putere, dar și de mister.

Este adevărat că Joe este un personaj misterios, mai ales pentru faptul că existența lui se va baza, de la un moment dat, pe o urmărire. Pe cine urmărește? Pe Beck, cea care i-a ajuns oarecum la inimă, cea care, dintre toate fetele posibile de pe Pământ, i-a atras atenția chiar la locul de muncă. Pot oare cărțile să aducă doi oameni împreună? Este aceasta iubire?

"- Nu, răspund, și chiar nu pari. La fel sunt și eu cu librăriile. Știi, mă plimb printre rafturi și mi se pare că întreaga lume este concentrată acolo, cele mai importante povești ale tuturor timpurilor."

Acest roman pare să se fi născut din pasiunea pentru cărți, din iubirea purtată unor creatori ai genului precum Stephen King sau Dan Brown. De aceea, este atât de plăcut să citești o carte despre cărți și, ca un plus, să te delectez și cu o poveste de dragoste, aparent, imposibilă.

Romanul Tu este cutremurător de impresionant, Caroline Kepnes oferind cititorului posibilitatea de a cădea în mrejele unei mări formate din iubire, urmăriri, crime în numele iubirii, ură, respect, dar și dezamăgire.

Fiecare pagină a fost încărcată cu o serie de emoții, astfel că am ajuns să mă bucur pentru succesul personajelor, să îmi pară rău pentru anumite pierderi, să mă crispez, să mă enervez, dar și să tresalt la gândurile care îl dominau în permanență pe Joe. Acest personaj este focul care declanșează bomba. Joe este cel care aprinde fiecare chibrit, doar pentru a simți mirosul lemnului ars. Joe este înfricoșător, malefic pe alocuri, dar și simpatic.

Iubirea pe care el o nutrește pentru Beck atinge puncte extreme, astfel că acesta este dipus să ia vieți, doar pentru a rămâne ultimul care să o înțeleagă pe Beck. Cât de multe sacrificii poate să facă acesta? Cum va proceda când va afla că în viața lui Beck urmează să intre un nou băiat și acela nu este el?

Vă spun că am tresărit, de fiecare dată când autoarea a consemnat câteva rânduri despre ceea ce dorește Joe să facă. Doream să văd cât de departe poate ajunge. Joe nu are limite predefinite. Singura lui limită este Beck. Sau nu?

Într-un mod cu totul acaparator, Caroline Kepnes a reușit să mă șocheze, să mă facă să rămân mască. M-a surprins de nenumărate ori și de aceea, afirm cu mâna pe inimă că romanul este  demn de un must read, nu doar pentru că este diferit, ci și pentru faptul că intuiția nu îți poate comunica ce va urma.  Când vine vorba de romanul Tu , nu poți să intuiești ce se va  întâmpla, dar poți să te lași pradă paginilor și poveștii, ca mai apoi să realizezi, la final, că ai avut parte de o poveste thriller fascinantă. O poveste care abia ți-a permis să respiri.

Romanul tu este tulburător și hipnotizant, un roman despre așteptare, despre căutarea dragostei pe cărări sinuoase, despre urmărire, dar și despre lupta cu sine.

Sunt fascinată de tot ceea ce mi-a oferit acest roman și, cu atât mai mult, mi-aș dori să citesc romane scrise de autori străini, măcar la fel de bune precum este acesta și romanul Tu chiar m-a impresionat. 
În fiecare colțișor al minții am ascuns câte ceva pentru a nu uita povestea, deoarece ceea ce a creat Caroline Kepnes este mai mult decât o poveste. Romanul este un thriller care l-a hipnotizat până și pe Stephen King. 

Recomand cu mare drag aceasta lectură și vă promit că nu vă va dezamăgi. Atât editura, cât și editorul au făcut o treabă excelentă, iar Caroline Kepnes va rămâne printre preferatele mele mult timp  de acum încolo. 

Verificați disponibilitatea romanului pe site-ul editurii Herg Benet. 

Vă doresc lectură plăcută! 

Comentarii

 1. Tocmai ce mă uitam pe blogul tău și am văzut că ai postat o nouă recenzie.
  Îmi place cum ai vorbit despre carte. O trec pe listă.
  Felicitări pentru recenzie!

  RăspundețiȘtergere
 2. Ce fain e topicul! Doar ce am terminat de citit 'Fata din tren' si am ramas blocata in poveste. Recenzia ta ma face sa mai adaug o carte pe wishlist. La multi ani!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ți-o recomand cu mare drag! Eu nu am citit încă Fata din tren și nici nu știu când o voi citi.
   La mulți ani și ție!

   Ștergere
 3. Pare o carte interesanta, imi place stilul tau de a face recenzii. La multi ani!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Îți mulțumesc tare mult pentru apreciere. La mulți ani!

   Ștergere
 4. A doua oara pe acest blog si iar m-ai convins in legatura cu o carte :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. :)) Nu pot decât să mă bucur că am reușit să fac asta!

   Ștergere
 5. Sa stii ca am dat si eu peste romane in care ma simteam efectiv depasita de imaginatia scriitorului, romane care parca ma prosteau si ma tineau intr-o iluzie pana la final, cand imi dadeau "bomba" ca practic ceea ce am citit pana acum(povestea in sine) a fost de fapt o iluzie sau un vis. Imi plac acest gen de lecturi, cartea o voi trece in wishlist!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Și mie îmi plac la nebunie cărțile de acest gen! Ți-o recomand cu drag!

   Ștergere
 6. Foarte interesanta cartea, sper sa am timp sa o citesc si eu.

  RăspundețiȘtergere
 7. Recent am început să citesc multe cărți scrise de femei. Nu pot spune că discriminam autoarele de autori înainte, dar pur și simplu cărți scrise de femei nu prea îmi cădeau în mână. Nici de Caroline Kepnes nu am mai auzit vreodată, dar m-ai convins.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur că te-am convins. Îmi place să împărtășesc cu cititorii lecturile care m-au impresionat.

   Ștergere
 8. Cumva am fugit de romane în 2017, dar anul acesta sunt un pic în dubii cu ce să citesc și ce nu. Recenzia ta m-a pus un pic pe gânduri și cred că aș vrea să citesc și eu această carte. Pare genul meu de lectură, mai ales dacă nu e previzibilă.

  RăspundețiȘtergere
 9. Ce as putea sa vreau mai mult, o carte despre carti, o librarie si o poveste de dragoste? Ma declar multumita.

  RăspundețiȘtergere
 10. Nu am mai citit de mult o recenzie de carte...felicitari, super bine scris articolul!!

  RăspundețiȘtergere
 11. Uuuuuu, pare genul de carte care as citi-o intr-o noapte ;) Nu imi place sa las o carte din mana pana nu--i parcurg toate filele. Apoi stau sa analizez ce si cum ;)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Same. Și mie-mi place mult să meditez asupra întâmplărilor după ce termin de citit o anumită carte.

   Ștergere
 12. În ce an a fost scrisă cartea? Pare destul de recentă dacă vorbește de Facebook

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Anul acesta a fost tradusă la noi la editura Herg Benet.

   Ștergere
 13. Sună atât de bine, vai! Și ador coperta!

  RăspundețiȘtergere
 14. Subiectul este foarte interesant, imi place, si mi-ar placea sa o citesc, mai ales ca nu am citit nicio carte a acestei autoare.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred ca este prima carte. Nu sunt sigura. Nu m-am informat. Ți-o recomand cu drag!

   Ștergere
 15. Traducerea a fost realizată de o fostă librară, Anca Zaharia, autoarea Jurnal de librar. mi se pare o coincidență atât de faină!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cunosc acest detaliu! Cred ca Anca Zaharia lucrează în cadrul editurii Herg Benet

   Ștergere
 16. Un subiect care mă atrage tare mult. Recenzia este reușită. Imi place

  RăspundețiȘtergere
 17. Ce bine suna. Abia astept sa o citesc si eu. :D

  RăspundețiȘtergere
 18. Imi place cum suna subiectul acestei carti. Imi place si recenzia ta!! O vreau si eu

  RăspundețiȘtergere
 19. Nu am auzit nici de autoare, nici de roman. Dar din cele povestite de tine, pare o lectură captivantă şi interesantă. Cred că am să o adaug la listă :D

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ți-o recomand! Dacă o citești să mă anunți dacă ți-a plăcut sau cum ți s-a părut!

   Ștergere
 20. Imi place cum suna subiectul romanului. Pare o carte faina si imi place cum ai vorbit despre ea.

  RăspundețiȘtergere
 21. Mulțumim pentru recenzie, foarte frumos ai scris.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Îți mulțumesc tare mult pentru apreciere. și mulțumesc, de asemenea, pentru vizită!

   Ștergere
 22. Cât de frumos ai prezentat acest roman și ce subiect interesant pare a avea romanul. Cred că tocmai m-ai determinat să mai dau o comandă :D

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur tare mult că am reușit să te tentez. Sper să îți placă lectura!

   Ștergere
 23. E atat de frumoasa recenzia pe care ai realizat-o! Te felicit. Ma intriga si pe mine cartea. O trec pe lista!

  RăspundețiȘtergere
 24. Am trecut cartea acum ceva timp pe lista de dorinte, zilele acestea o voi cumpara, abia astept sa o citesc.

  RăspundețiȘtergere
 25. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 26. Foarte frumoasa recenzia. Ma intriga aceasta carte.

  RăspundețiȘtergere
 27. Pare o carte tare frumoasa. Ma atrage subiectul ei. Felicitari pentru recenzie.

  RăspundețiȘtergere
 28. Pare tare interesantă și pe gustul meu. O să țin minte să ma uit după ea in librarii.

  RăspundețiȘtergere
 29. Suna tare interesant tot ce ne-ai povestit aici. Multumim pt review!

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Părerea voastră contează

Postări populare de pe acest blog

Confesiunea unui preot de Sierra Simone - Impresii

Editura: Bookzone
An apariție: 2019
Autor: Sierra Simone
Număr de pagini: 352


Nu vrem să îți creăm așteptări false. În Confesiunea unui preot nu vei găsi o mărturisire religioasă și nici calea spre mântuire. Dar ce vei găsi, cu siguranță te va lua pe nepregătite! Tabuul este dus la un cu totul alt nivel, scenele erotice sunt desprinse din cele mai întunecate fantezii, dar condimentul esențial, în cele din urmă, este povestea unică de iubire, o iubire interzisă. Tyler are 29 de ani, este preot și are parohia lui de 3 ani. A jurat celibat și legământ față de Dumnezeu și de atunci a reușit să-și înfrâneze toate pornirile omenești. Până apare EA. Poppy. O tânără cu buzele roșii, senzuale, ce-i fură mințile pe nevăzute. La propriu. În confesional. Când iubirea vine îmbrăcată în ispită, cum poți să-i reziști? 

Dragii mei, Bookzone vine, de această dată, în întâmpinarea noastră cu o premieră. Cu prima carte tradusă! Este vorba despre Confesiunea unui preot, o carte asupra căreia și în momentul de…

Review - Produse Base One + o manichiură reușită

Bună, dragilor!

În urmă cu puțin timp am primit de la cei de la Base One, un kit cu produsele necesare pentru a realiza o manichiură de succes. Cu alte cuvinte, acest kit conține produse de bază în realizarea unor unghii pe placul tuturor.Nu știu câte dintre voi vă pricepeți să construiți unghii din gel și de aceea vă spun că eu nu știam că mă voi descurca atât de bine. Pasionată de frumos și de îngrijirea unghiilor sunt de când mă știu și mereu mi-am dorit să dețin produse care să mă ajute să mă descurc singură, să nu mă mai programez la manichiură, respectiv pedichiură și să cheltuiesc o sumedenie de bani pe acest proces.

Kit-ul Base One a fost și este o provocare pentru mine și datorită ambiției pe care mi-a dat-o, pot spune că am ajuns să îmi realizez manichiura de una singură. Cu îndemânarea a fost destul de greu la început, însă după construirea primelor două unghii, parcă m-am mai îndreptat și acest lucru a fost vizibil.

Ce probleme am întâmpinat? Cum să vă spun eu oare? Sunt…

Am/ N-am

Astăzi am revenit cu ceva diferit!
Enjoy!

1. Am/ N-am citit o carte de Roald Dahl.
 N-am. Nu am citit nicio carte de la acest autor, însă din câte știu scrie mai mult literatură pentru copii. Nu este exclus faptul că vreau să încerc cărțile lui, dar nu în limba română, ci în limba engleză.

2. Am/ N-am citit cărți 14+.
 Am. Ținând cont că am depășit de mult această vârstă, răspunsul este evident afirmativ. Nu am ținut niciodată cont de vârsta care era menționată pe copertă, deoarece gândirea mea înclina mereu spre ceva matur.

3. Am/N-am citit o carte pe care am judecat-o după coperta acesteia.
N-am. De obicei, îmi place ca biblioteca mea să fie cât mai colorată și să cuprindă cărți frumoase din punct de vedere interior, nu din punct de vedere exterior. Totuși, coperta atrage într-un anumit fel cititorul.

4. Am/N-am citit o carte în altă limbă decât engleza și româna.
N-am. De obicei, citesc foarte mult în română, pentru că așa lecturarea cărților este mai rapidă, iar într-un timp cât mai…