Treceți la conținutul principal

Recenzie - Scrisoare pentru două iubiri de Kathryn Hughes


Autor: Kathryn Hughes
Categoria: Literatură Universală
Colecție: Fiction Connection
Editura: Trei
Număr de pagini: 374
Titlu original: The Letter
  Tina Craig isi doreste foarte mult sa scape de sotul sau violent. Munceste tot timpul ca sa adune bani si sa-l poata parasi. Face voluntariat intr-un magazin de vechituri doar ca sa evite sa se intoarca intr-o casa trista. Intr-o zi, in timp ce sorteaza haine, da peste o scrisoare veche ascunsa in buzunarul unui costum uzat. O deschide si o citeste – o hotarare care-i va schimba viata pentru totdeauna. Billy Stirling stie ca a gresit, dar spera sa repare lucrurile. Pe 4 septembrie 1939, incepe sa scrie scrisoarea care spera ca-i va schimba viitorul. Si asa se intampla… dar intr-un fel pe care Billy nu si l-ar fi imaginat niciodata. E timpul sa deschizi Scrisoarea.


Există momente în viața unui cititor când acesta nu știe ce să citească sau, mai degrabă, ce să aleagă din multitudinea de cărți disponibile. Drept urmare, merge pe instinct, pe simțuri sau pe premisa că poate dincolo de pagini se va ascunde o poveste care să-l marcheze. La fel a stat treaba și cu Scrisoare pentru două iubiri. Am ales cartea pentru că m-a tras coperta și sinopsisul, neștiind nimic mai mult, decât faptul că, la un moment dat, se va invoca trecutul. 

Pot spune că am ales foarte bine și țin să mă duc în continuare pe instinct, deoarece acesta s-a dovedit a-mi fi de încredere, punându-mi la dispoziție o carte care, de altfel, m-a marcat prin complexitatea ei și prin tăria personajelor. 

Încă de la început se observă că autoarea, Kathryn Hughes, este o persoană informată, amintind în contextul operei ei termeni istorici, desprinși din trecut, dar cu o mare importanță în prezent. 

În primă instanță, în centrul atenției se vor afla Tina și Rick, un cuplu trecut prin foarte multe, un cuplu format dintr-o personalitate extrem de puternică, care are o ambiție de fier, Tina, și un membru total dezinteresat, Rick. 
Discrepanța dintre ceea ce ei reprezentau în trecut și ceea ce reprezintă acum este foarte mare, timpul ducând cu el nu doar iubirea lui Rick față de Tina, ci și încrederea Tinei în Rick, omul care este dependent de pariuri și băuturi alcoolice. 

Recunosc că am fost animată de o oarecare nostalgie în acele momente în care autoarea a decis să descrie scene, aproape brutale, dintre Rick și Tina. S-a reușit un complex, care surprinde femeia ca fiind puternică, dispusă să lupte până la capăt, chiar și atunci când nu mai poate. 
Altfel spus, putem vorbi atât despre fidelitate, Tina fiind ființa sinceră și fidelă, care nu trădează niciodată, dar și despre puterea de a rămâne lângă o persoană, care, aparent, părea că iubește, dar treptat s-a transformat într-o fiară, care sfâșie inimi nevinovate. 

Când, însă, în peisaj se strecoară, într-un mod miraculos, o scrisoare, Tina își găsește o altă preocupare, considerând că nu este tocmai necesar să sufere atât de mult, când poate ajuta, înapoind scrisoarea expeditorului sau chiar destinatarului. 

Dacă va ajunge ea să facă acest lucru, rămâne un mister, dar ce se întâmplă când desfășurarea acțiunii nu surprinde doar povestea de viață a lui Rick și a Tinei, ci și a lui Billy și a lui Chrissie? Lucrurile se vor complica sau, din contră, totul va deveni mai ușor?

Cuplul Billy-Chrissie nu m-a surprins atât de mult pe cât a făcut-o Rick și Tina, însă consider povestea lor fiind necesară, o completare a poveștii inițiale, care mi-a dat frâu liber gândurilor. 
De asemenea, trebuie să vă spun că cele două sunt în antiteză, sigurul lucru comun reflectându-se prin imposibilitatea unei fericiri efemere. 

Așadar, în momentul în care cele două povești ajung să devină una, autoarea ne va surprinde într-un mod plăcut și va  introduce noi elemente care ne permit să ne formăm o idee în ansamblu despre toată ecuația care stă la baza cărții. Inițial s-ar putea ca să confundați poveștile, așa mi s-a întâmplat și mie, însă, foarte repede, am scos-o la capăt și mi-am dat seama că citesc o carte incredibil de frumoasă și de emoționantă, cu atât mai mult cu cât aceasta ascunde și note istorice, care fac trimitere la cel de-al Doilea Război Mondial. 

Eu am găsit această carte pe Libris.ro și vă invit și pe voi să vă faceți curaj și să o citiți, deoarece merită toată atenția și toată concentrarea. La final, veți avea impresia că ați luat parte la poveste, însă nu ați putut influența cursul acesteia în niciun mod. 

Mistere există, suferință la fel, întrebări cât cuprinzi, dar și un tumult de informații care, pe parcursul tuturor paginilor, vor crea o poveste la care este imposibil să nu vărsați măcar o lacrimă. 

Vă recomand cu mare drag această carte și, mai mult decât atât, vă invit să aveți curaj să deschideți scrisoarea. 

Lectură plăcută! 
Comentarii

 1. Multumim de recenzie! Chiar o sa le citesc si eu!😊

  RăspundețiȘtergere
 2. Pare tare interesanta cartea. Ai ceva timp sa citesti, mereu revii cu recenzii faine!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Iti multumesc de apreciere!
   Să știi că nu am atât de mult timp în ultima vreme pentru citit!

   Ștergere
 3. Imi place titulul o sa o pun pe lista.

  RăspundețiȘtergere
 4. Oh da...deja titlul ma atrage tare mult iar recenzia ta ma face sa cumpăr cartea si sa o citesc! 💟💟💟

  RăspundețiȘtergere
 5. Am tot vrut să citesc cartile autoarei Kathryn Hughes, văd că scrie frumos.

  RăspundețiȘtergere
 6. Bine ca am citit recenzia ta, altfel numele cartii nu m-ar fi atras. Acum am adaugat-o pe lista mea de dorinte.

  RăspundețiȘtergere
 7. Neee... Nu prea pare pe situlul meu. :D De cand ma stiu prefer alt gen de lectura.

  RăspundețiȘtergere
 8. Nu am citit nimic de la aceasta autoare, dar ma atrage subiectul :)

  RăspundețiȘtergere
 9. Foarte frumoasa recenzia, o poveste care m-a facut curioasa, as mai fi citit...frumos

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur tare mult că ți-a plăcut!
   Îți mulțumesc, de altfel, și pentru apreciere!

   Ștergere
 10. Pare a fi o carte frumoasa. N-am citit-o inca

  RăspundețiȘtergere
 11. Pe mine ultimele fraze, m-au convins că merită citită.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur să aud asta! Îți recomand cartea cu mare drag!

   Ștergere
 12. Mi-ar plăcea să citesc această carte. Mulțumim de recenzie!

  RăspundețiȘtergere
 13. Titlul este tentant! Nu am auzit de aceasta carte, insa recenzia ta e atractiva

  RăspundețiȘtergere
 14. Frumoasa recenzia ta! Ma tenteaza cartea.

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Părerea voastră contează

Postări populare de pe acest blog

Confesiunea unui preot de Sierra Simone - Impresii

Editura: Bookzone
An apariție: 2019
Autor: Sierra Simone
Număr de pagini: 352


Nu vrem să îți creăm așteptări false. În Confesiunea unui preot nu vei găsi o mărturisire religioasă și nici calea spre mântuire. Dar ce vei găsi, cu siguranță te va lua pe nepregătite! Tabuul este dus la un cu totul alt nivel, scenele erotice sunt desprinse din cele mai întunecate fantezii, dar condimentul esențial, în cele din urmă, este povestea unică de iubire, o iubire interzisă. Tyler are 29 de ani, este preot și are parohia lui de 3 ani. A jurat celibat și legământ față de Dumnezeu și de atunci a reușit să-și înfrâneze toate pornirile omenești. Până apare EA. Poppy. O tânără cu buzele roșii, senzuale, ce-i fură mințile pe nevăzute. La propriu. În confesional. Când iubirea vine îmbrăcată în ispită, cum poți să-i reziști? 

Dragii mei, Bookzone vine, de această dată, în întâmpinarea noastră cu o premieră. Cu prima carte tradusă! Este vorba despre Confesiunea unui preot, o carte asupra căreia și în momentul de…

Review - Produse Base One + o manichiură reușită

Bună, dragilor!

În urmă cu puțin timp am primit de la cei de la Base One, un kit cu produsele necesare pentru a realiza o manichiură de succes. Cu alte cuvinte, acest kit conține produse de bază în realizarea unor unghii pe placul tuturor.Nu știu câte dintre voi vă pricepeți să construiți unghii din gel și de aceea vă spun că eu nu știam că mă voi descurca atât de bine. Pasionată de frumos și de îngrijirea unghiilor sunt de când mă știu și mereu mi-am dorit să dețin produse care să mă ajute să mă descurc singură, să nu mă mai programez la manichiură, respectiv pedichiură și să cheltuiesc o sumedenie de bani pe acest proces.

Kit-ul Base One a fost și este o provocare pentru mine și datorită ambiției pe care mi-a dat-o, pot spune că am ajuns să îmi realizez manichiura de una singură. Cu îndemânarea a fost destul de greu la început, însă după construirea primelor două unghii, parcă m-am mai îndreptat și acest lucru a fost vizibil.

Ce probleme am întâmpinat? Cum să vă spun eu oare? Sunt…

Am/ N-am

Astăzi am revenit cu ceva diferit!
Enjoy!

1. Am/ N-am citit o carte de Roald Dahl.
 N-am. Nu am citit nicio carte de la acest autor, însă din câte știu scrie mai mult literatură pentru copii. Nu este exclus faptul că vreau să încerc cărțile lui, dar nu în limba română, ci în limba engleză.

2. Am/ N-am citit cărți 14+.
 Am. Ținând cont că am depășit de mult această vârstă, răspunsul este evident afirmativ. Nu am ținut niciodată cont de vârsta care era menționată pe copertă, deoarece gândirea mea înclina mereu spre ceva matur.

3. Am/N-am citit o carte pe care am judecat-o după coperta acesteia.
N-am. De obicei, îmi place ca biblioteca mea să fie cât mai colorată și să cuprindă cărți frumoase din punct de vedere interior, nu din punct de vedere exterior. Totuși, coperta atrage într-un anumit fel cititorul.

4. Am/N-am citit o carte în altă limbă decât engleza și româna.
N-am. De obicei, citesc foarte mult în română, pentru că așa lecturarea cărților este mai rapidă, iar într-un timp cât mai…