Treceți la conținutul principal

Recenzie - M-am hotărât să devin prost de Martin Page


An apariție: 2015
Autor: Martin Page
Categoria: Literatură contemporană 
Colecția: Raftul Denisei
Editura: Humanitas 
Număr de pagini: 148
Tradus în peste treizeci de țări, romanul M-am hotărât să devin prost s-a vândut până în prezent în peste o jumătate de milion de exemplare și a fost încununat cu prestigiosul Euregio-Schüler-Literaturpreis. 

A devenit lumea noastră atât de anapoda, încât justa concluzie a oricărui om cu cap să fie „prea multă minte strică“? Sunt oare rutina, automatismele, clișeele, conformismul soluția unei vieți fără griji? în acest caz, originalitatea și creativitatea ajung o piedică insurmontabilă, iar inteligența nu poate decât să-și impună să capituleze pentru ca posesorul ei să-și găsească fericirea. Acesta va fi și pariul lui Antoine, un Candide modern a cărui odisee comică a făcut din M-am hotărât să devin prost un roman-cult.


În ultima vreme, am observat că mă atrag tot mai mult cărțile din colecția Raftul Denisei și cred că asta se datorează faptului că am citit câteva cărți din această colecție și chiar mi-au plăcut. Au avut acel ceva de care am avut nevoie pentru a finaliza lectura. Pot spune că acest lucru s-a evidențiat și în cazul romanului M-am hotărât să devin prost, un roman tare simpatic, la care nu m-a atras doar coperta, ci și anumite citate pe care le-am găsit pe Libris.ro, în acele momente în care am zis că n-ar strica să răsfoiesc câteva pagini online din această carte.

Nu mă pot declara fană a autorului Martin Page, deși stilul lui mă atrage și chiar îmi place, la fel cum nu mă pot declara o mare fană a acestui roman. Cert este că nu se numără printre acele romane, care mi-au displăcut, ci se încadrează undeva în categoria cărților bunicele, care m-au atras într-o anumită măsură, dar nu m-au impactat într-un mod aparte. Acestea fiind stabilite, aș vrea să vă vorbesc puțin și despre cel în jurul căruia se concentrează toată acțiunea, și anume Antoine, un personaj cu care am simpatizat, încă de la început, dar și un personaj în personalitatea căruia se reflectă câteva trăsături ale autorului. Spun asta pentru că este, practic, imposibil ca un autor să nu dea dovadă de anumite aspecte care-l definesc prin prisma personajului sau personajelor, pe care alege să ni le prezinte. Astfel, când spun Antoine, spun curiozitate, spirit de cercetare foarte aprofundat, ingeniozitate, dar și spirit critic și o profundă hotărâre în ceea ce privește ideea de a deveni, într-un fel sau altul, prost.

Ce mi-a plăcut mie, însă, foarte mult este lupta, respectiv conflictul interior de care avem parte, un conflict, care definește personajul în totalitate, astfel că acesta ajunge să trăiască și să perceapă, până la urmă, viața ca pe o dramă, o încercare, dar și o povară. În viziunea lui Antoine, a fi deștept nu înseamnă a fi întotdeauna fericit. Această undă de deșteptăciune, poate atrage după sine, de nenumărate ori, evenimente tragice, situații nefaste, tristețe și neînțelegere, deoarece, în momentul în care alegi să cugeți asupra unui aspect, întrebările nu contenesc să apară. Așadar, gândirea se are mână în mână cu incertitudinea, care, de altfel, este un magnet pentru stările de tristețe și de meditație. Căci, fie vorba între noi, Antoine, chiar dacă trăiește fiecare moment, așa cum este el, în prezent, tot este animat de o nostalgie și de o tristețe, care îl determină să perceapă viața ca fiind și mai complicată. Cu alte cuvinte, se pare că însuși Antoine este complicat.

Decizia de a deveni prost, rezidă tocmai din aceste convingeri sau chiar nelămuriri asupra unor situații. Dar, înainte de a decurge la acest posibil gest sau decizie, Antoine va trece printr-o perioadă, care îl va antrena și mai mult pe parcursul lecturii, o perioadă în care va încerca să devină alcoolic sau chiar să apeleze la gesturi extreme.

Există, totuși, acolo ceva, care nu îi permite să reușească totul așa cum și-a propus. O fi el prea deștept pentru a cădea pradă prostiei sau de vină este, de fapt, acel gând, care mereu îl mustră? Antoine este un adevărat mister. Este o enigmă, pe care nici la final nu o descoperi în totalitate. Cred că el este un alter ego al autorului, prin intermediul căruia putem descoperi o sumedenie de gânduri, de idei care se ascund și în mintea altora, nu doar în mintea noastră.

Nu m-am gândit nicio secundă că Antoine ar fi un personaj fictiv, ci l-am perceput ca fiind un bărbat din viața reală, care încearcă să se descopere și mai mult pe sine. De aici vine și ideea de ascensiune și chiar dacă, de fapt, Antoine dorește să decadă, în ochii cititorilor, el crește, se dezvoltă și mai mult și nu doar prin faptul că alege să se documenteze înainte de a face un gest, ci și prin intermediul situațiilor în care este pus. Faptul că el trece peste un anume impediment, îmi permite să spun că Antoine este un personaj puternic, care s-ar acomoda în orice condiții. Îl văd, chiar, în postura omului de geniu, nefericit și singur, melancolic și mereu cu gândurile în mână.

Chiar dacă acest roman pare să fie unul scurt, el este, de fapt, o lucrare scrisă cu cap, foarte atent gândită și destul de complexă. Am iubit ideile expuse pe parcursul lecturii, dar și ipostazele în care a fost pus personajul principal. A fost, oarecum, o aventură, dar și o carte din care poți trage anumite concluzii referitoare la viață, la comportamentul oamenilor, la ceea ce reprezintă , de fapt, ființa umană.

Categoric, tot aici sunt evidențiate și abilitățile ființei umane, respectiv extremele pe care poate călca, fără a claca. Romanul M-am hotărât să devin prost a fost o lectură, care m-a surprins și prin intermediul citatelor și a gândurilor pe care Antoine și le-a expus. Am rămas, pe alocuri, plăcut surprinsă și chiar impresionată de naturalețea exprimării. Și dacă tot veni vorba de exprimare, vreau să vă spun că, deseori, aceasta este una destul de încurcată și de neînțeles, în sensul că se folosesc și termeni din anumite domenii, care, cel puțin mie, nu mi-au fost extrem de cunoscuți. Fiecare termen este, însă, explicat foarte frumos pe aceeași pagină, tocmai pentru ca fiecare cititor să înțeleagă cât mai bine opera.

"Constatase de prea multe ori că inteligența este cuvântul care desemnează prostii bine ticluite și frumos pronunțate, că este atât de pervertită, încât de multe ori ești mai avantajat fiind prost decât intelectual consacrat. Inteligența te face nefericit, singuratic, sărac, pe când deghizarea inteligenței îți conferă o imortalitate de hârtie de ziar și admirația celor care cred în ce citesc. "

"[...] inteligența este de două ori mai rea: te face să suferi și nimeni nu se gândește să o considere ca pe o boală."


"Inteligența este un rateu al evoluției. Îmi imaginez perfect, pe vremea primilor oameni preistorici, în sânul unui mic trib, toți copiii alergând prin hățișuri, fugărind șopârle, culegând fructe pentru cină; treptat, în contact cu adulții, învățând să devină femei și bărbați desăvârșiți: vânători, culegători, pescari, tăbăcari... . Dar, privind mai atent viața acestui trib, observ că unii copii nu participă la activitățile grupului: rămân așezați lângă foc, la adăpost, în interiorul peșterii. Ei nu vor ști niciodată să se apere în fața tigrilor cu dinți de sabie, nici să vâneze; lăsați singuri, nu ar supraviețui nici o singură noapte. Dacă-și petrec zilele nefăcând nimic, nu e din lene, nu, și-ar dori să zburde cu camarazii lor, dar nu pot. Natura, aducându-i pe lume, a dat un rateu. În tribul ăsta există o fetiță oarbă, un băiețel șchiop, un altul neîndemânatic și neatent... Ei stau toată ziua în tabără, și cum nu au nimic de făcut, iar jocurile video nu au fost încă inventate, sunt nevoiți să reflecteze și să-și lase gândurile să vagabondeze. Și își petrec timpul gândind, încercând să decripteze lumea, scornind povești și invenții. Așa s-a născut civilizația: pentru că niște copilandri imperfecți nu au avut nimic altceva de făcut. Dacă natura nu ar fi mutilat pe nimeni, dacă tiparul nu ar fi fost de fiecare dată fără cusur, omenirea ar fi rămas o specie de proto-hominizi, fericită, fără nici o intenție de progres, trăind foarte bine fără Prozac [...]. " 

Romanul M-am hotărât să devin prost a fost, de asemenea, o lectură ușurică, dar a cărei final nu m-a impresionat, deoarece acesta mi s-a părut a fi unul deschis. Nu pot să vă spun cu certitudine nici la ce mă așteptam, dar parcă, parcă ceva lipsește. Cu alte cuvinte, lectura a fost una plăcută, relaxantă, dar și destul de profundă, mai ales în momentele în care citatele despre inteligență predominau. Citind această carte vei ajunge să te delectezi cu o lectură ușoară, dar vei învăța și anumite aspecte care, desigur, te privesc pe tine ca om.

La final, așadar, doresc să vă recomand acest roman, deoarece este unul care merită să îi dați o șansă. Sper să simpatizați și voi cu personajul principal și, mai mult decât atât, îmi doresc să îl lăsați să vă cucerească cu gândirea lui!

Vă doresc lectură plăcută!Comentarii

 1. Ce titlu amuzant si oarecum sarcastic! Foarte faina recenzia.

  RăspundețiȘtergere
 2. M-a intrigat recenzia ta . Poate voi citi și eu această carte cândva .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Important este sa o ai in vizor. Niciodată nu se stie cand vei da peste ea.

   Ștergere
 3. Amuzant titlul, multumim pentru recenzie :)

  RăspundețiȘtergere
 4. Pe mine nu m-a atras titlul, sunt multe cărti bune de citit.

  RăspundețiȘtergere
 5. Mi se pare foarte haios titlul cartii. Mi-a placut foarte mult recenzia ta.

  RăspundețiȘtergere
 6. Am si eu aceasta carte pe raft, dar inca nu am citit-o. Cu siguranta in viitor o sa o citesc 😁. Draguta recenzia ta.

  RăspundețiȘtergere
 7. Am citit cartea și m-a distrat copios. Merita acordat un weekend părerea mea. În zilele când nu esti în toane bune hahaha

  RăspundețiȘtergere
 8. Multumim pentru recenzie. Nu am citit carti de la această editura până acum.

  RăspundețiȘtergere
 9. Foarte draguta recenzia, iar cartea pare tare interesanta! :D

  RăspundețiȘtergere
 10. Ce amuzant e titlul, nici nu auzisem de ea👌

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu o tot văzusem pe Libris si am zis ca trebuie sa o am, după ce am răsfoit câteva pagini.

   Ștergere
 11. Nu știam de aceasta carte. Frumoasa recenzia.

  RăspundețiȘtergere
 12. Nu am apucat să pun mâna pe această carte... Pare interesantă abordarea autorului. 😊

  RăspundețiȘtergere
 13. Chiar eram curioasă de cartea asta. Pare interesanta.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este o carte tare drăguță . Ti-o recomand si astept cu drag părerile tale.

   Ștergere
 14. Foarte tare titlul :)) merita citita macar de curiozitate

  RăspundețiȘtergere
 15. O recenzie tare buna. M-ai convins s-o citesc si eu

  RăspundețiȘtergere
 16. Am mai vazut cartea prin blogosfera si chiar pe Libris. As citi-o. Sunt curioasa de subiectul ei.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ți-o recomand cu drag. Este drăguță. Sper să îți placă.

   Ștergere

Trimiteți un comentariu

Părerea voastră contează

Postări populare de pe acest blog

Confesiunea unui preot de Sierra Simone - Impresii

Editura: Bookzone
An apariție: 2019
Autor: Sierra Simone
Număr de pagini: 352


Nu vrem să îți creăm așteptări false. În Confesiunea unui preot nu vei găsi o mărturisire religioasă și nici calea spre mântuire. Dar ce vei găsi, cu siguranță te va lua pe nepregătite! Tabuul este dus la un cu totul alt nivel, scenele erotice sunt desprinse din cele mai întunecate fantezii, dar condimentul esențial, în cele din urmă, este povestea unică de iubire, o iubire interzisă. Tyler are 29 de ani, este preot și are parohia lui de 3 ani. A jurat celibat și legământ față de Dumnezeu și de atunci a reușit să-și înfrâneze toate pornirile omenești. Până apare EA. Poppy. O tânără cu buzele roșii, senzuale, ce-i fură mințile pe nevăzute. La propriu. În confesional. Când iubirea vine îmbrăcată în ispită, cum poți să-i reziști? 

Dragii mei, Bookzone vine, de această dată, în întâmpinarea noastră cu o premieră. Cu prima carte tradusă! Este vorba despre Confesiunea unui preot, o carte asupra căreia și în momentul de…

Review - Produse Base One + o manichiură reușită

Bună, dragilor!

În urmă cu puțin timp am primit de la cei de la Base One, un kit cu produsele necesare pentru a realiza o manichiură de succes. Cu alte cuvinte, acest kit conține produse de bază în realizarea unor unghii pe placul tuturor.Nu știu câte dintre voi vă pricepeți să construiți unghii din gel și de aceea vă spun că eu nu știam că mă voi descurca atât de bine. Pasionată de frumos și de îngrijirea unghiilor sunt de când mă știu și mereu mi-am dorit să dețin produse care să mă ajute să mă descurc singură, să nu mă mai programez la manichiură, respectiv pedichiură și să cheltuiesc o sumedenie de bani pe acest proces.

Kit-ul Base One a fost și este o provocare pentru mine și datorită ambiției pe care mi-a dat-o, pot spune că am ajuns să îmi realizez manichiura de una singură. Cu îndemânarea a fost destul de greu la început, însă după construirea primelor două unghii, parcă m-am mai îndreptat și acest lucru a fost vizibil.

Ce probleme am întâmpinat? Cum să vă spun eu oare? Sunt…

Am/ N-am

Astăzi am revenit cu ceva diferit!
Enjoy!

1. Am/ N-am citit o carte de Roald Dahl.
 N-am. Nu am citit nicio carte de la acest autor, însă din câte știu scrie mai mult literatură pentru copii. Nu este exclus faptul că vreau să încerc cărțile lui, dar nu în limba română, ci în limba engleză.

2. Am/ N-am citit cărți 14+.
 Am. Ținând cont că am depășit de mult această vârstă, răspunsul este evident afirmativ. Nu am ținut niciodată cont de vârsta care era menționată pe copertă, deoarece gândirea mea înclina mereu spre ceva matur.

3. Am/N-am citit o carte pe care am judecat-o după coperta acesteia.
N-am. De obicei, îmi place ca biblioteca mea să fie cât mai colorată și să cuprindă cărți frumoase din punct de vedere interior, nu din punct de vedere exterior. Totuși, coperta atrage într-un anumit fel cititorul.

4. Am/N-am citit o carte în altă limbă decât engleza și româna.
N-am. De obicei, citesc foarte mult în română, pentru că așa lecturarea cărților este mai rapidă, iar într-un timp cât mai…