Treceți la conținutul principal

Tată bogat, tată sărac de Robert T. Kiyosaki - recenzie


An apariție: 2019
Autor: Robert T. Kiyosaki
Editura: Curtea Veche
Număr de pagini: 192


Tata bogat, tata sarac…
• Arunca in aer mitul care spune ca trebuie sa castigi mult ca sa te imbogatesti.
• Combate ideea potrivit careia, daca ai o casa, esti instarit. Le arata parintilor de ce nu se pot baza pe sistemul de invatamant, daca vor sa-si vada copiii invatand cate ceva despre bani.
• Defineste odata pentru totdeauna activele si pasivele.
• Va invata ce si cum sa le spuneti copiilor despre bani, astfel incat sa aiba succes financiar in viitor.

Tata bogat, tata sarac este un punct de plecare pentru toti cei care doresc sa detina controlul asupra propriului lui viitor financiar. - USA Today


Încă stau și meditez la ideile pe care Robert T. Kiyosaki le-a dezvoltat pe parcursul cărții Tată bogat, tată sărac. Încă mă macină întrebări pe care le-am gândit în timp ce-i citeam cartea. Cert este, însă, că la aceste întrebări el îmi poate răspunde. Cum? Recitind anumite pasaje, ascultându-l îmi dau seama, de fapt, că esența mesajului pe care el vrea să-l transmită se ascunde în recitire, reascultare și cugetare. 

Altfel spus, cartea lui nu este una pe care să o citești și să o dai la o parte, ci ea face parte din categoria cărților pe care trebuie să le deschizi zilnic, să citești un pasaj sau mai multe, ca mai apoi tot ceea ce el ți-a furnizat să fie cât mai aproape de o conștientizare amplă a ideilor, gândurilor și perspectivelor financiare existente. 

Aș spune că mă așteptam ca această carte să-mi placă, însă nu aș surprinde adevărul spunând asta. Tocmai din acest motiv, voi menționa faptul că așteptările mele se îndreptau spre linia de admirație, însă au atins, în cele din urmă, cote ale aprecierii maxime. Să nu mai spun că m-am regăsit și m-a atras până și sinopsisul, care, de cele mai multe ori, într-o carte obișnuită, nu prea atrage atenția. Ca urmare, am ajuns să iubesc acest volum, să-mi doresc să-l citesc și recitesc cât de des pot. De ce? Pentru că merită. Pentru că timpul investit într-o astfel de lectură nu e o pierdere, ci un câștig care va produce un alt câștig în viitor. Și dacă tot am ajuns aici, de remarcat este că Robert T. Kiyosaki va dezvălui și va împărtăși cu fiecare cititor în parte, secrete ale succesului, secrete ale omului de succes, dar și metode prin care această idee poate trece de la stadiul de vis, la stadiul de obiectiv. 


"Unul dintre motivele pentru care cei bogați se îmbogățesc tot mai mult, cei săraci sărăcesc tot mai mult, iar clasa de mijloc se zbate în datorii este faptul că despre bani se învață acasă, și nu la școală. Cei mai mulți dintre noi află despre bani de la părinți. Deci, ce poate un părinte să-i spună copilului său despre bani? Doar: Vezi-ți de școală și învață serios. Copilul poate termina cu note excelente, dar să aibă o slabă pregătire financiară. Lucrurile astea i-au fost inoculate pe când era mic.
Despre bani nu se învață la școală. Școlile se concentrează supra obiectivelor de studiu și a formării profesionale, dar nu și asupra capacității de rezolvare a problemelor financiare. "


Robert T. Kiyosaki face evidentă, așadar, o premisă care are la bază ideea de educație financiară și cât de vizibilă este lipsa acesteia în familii și în general în viața multora dintre noi. Este trist faptul că prea puțini știm ce implică această idee de educație financiară, prin ce se definește ea și, cel mai important, dacă nu există, cum este posibil să o punem pe picioare, să o implementăm în acea parte a creierului care percepe informația și o poate și cuantifica mai departe.

Totodată, acesta mi se pare a fi un maestru, un stăpân a tot ceea ce aduce cu sine ideea aceasta de educație financiară. El ne învață, pentru că e a învățat la rândul lui. De la cine? De la persoanele potrivite. Dar o fi el persoana potrivită de la care noi să învățăm?
Experiențele prin care acesta a trecut, s-ar putea să nu se plieze cu trecutul niciunuia dintre noi, însă este cert faptul că citind această carte ar trebui să învățăm, tocmai pe motiv  că Robert Kiyosaki ne oferă această oportunitate, cum să facem față provocărilor și impedimentelor , în cazul în care ele se vor face resimțite.

"Din experiența mea, am constatat că geniul financiar presupune atât cunoștințe tehnice, cât și curaj. Dacă frica este prea mare, geniul este înăbușit. La ore, îi îndemn din suflet pe studenți să învețe să-și asume riscuri, să fie îndrăzneți, să lase geniul să convertească frica în putere și strălucire. În unele cazuri, sistemul funcționează. Pe alții îi înspăimântă. Până la urmă, am înțeles că majoritatea oamenilor, atunci când este vorba despre bani, preferă să nu-și asume riscuri."

O să fiu sinceră când mă voi pronunța și voi spune că acest volum nu este chiar pentru toată lumea. Dacă nu te pasionează acest subiect care are la bază ideea de educație financiară, există o foarte mare probabilitate ca Tată bogat, tată sărac să ți se pară o pierdere de timp. Este drept, nu toți suntem pasionați de aceleași subiecte, nu toți înțelegem în profunzime o informație citită, la fel cum s-ar putea ca foarte puțini dintre noi să citească această carte și să aplice ceea ce Robert Kiyosaki ne comunică.
Importanța unor termeni, semnificația lor, modul în care aceștia pot fi înțeleși și parcurși într-un mod cât mai eficient compun această carte, îi dau o valoare aparte, acea valoare care se remarcă și prim stilul autorului, respectiv prin modul în care acesta are sub control orice ține de planul financiar.

"Am întâlnit atâția care spun "A, nu mă interesează banii!". Și totuși, sunt dispuși să muncească opt ore pe zi. Aceasta este negarea realității. Dacă nu i-ar fi interesat cu adevărat banii, atunci de ce mai muncesc? Acest tip de gândire este probabil mai bolnav decât al persoanei care economisește bani pe ascuns."

Emoția pe care o va transmite prin adevăr, durerea pe care o va surprinde prin experiențe, dar și naturalețea exprimării, îl fac pe Kiyosaki un tată și un îndrumător spre ideea aceasta de educație financiară, de claritate și corectitudine, dar și de gestionare a capitalului propriu, într-o manieră propice și sigură. El este un adept al învățării pe cont propriu, la fel cum și tu, ca cititor, în momentul în care citești această carte trebuie să lași garda jos. Vei pătrunde în gândurile unui om de succes, vei învăța și, cel mai important, dacă îți ridici câteva semne de întrebare, vei corecta și vei îmbunătății tot ceea ce este de îmbunătățit.

Ca urmare, ar mai fi de menționat faptul că acest volum se găsește oriunde în mediul online, însă, pentru mine, Libris.ro este librăria online care îmi oferă mereu siguranță, încredere și promptitudine.

Vă doresc lectură plăcută!


Comentarii

 1. Mi-e mi se pare o carte promitatoare și chiar as vrea sa o citesc, poate ma mai educ în ceea ce privește economisirea și cheltuirea finanțelor!

  RăspundețiȘtergere
 2. este o carte despre care am mai auzit si am trecut-o si pe lista mea dar nu am facut rost de ea inca!

  RăspundețiȘtergere
 3. O, da! Este una dintre cele mai bune carti citite de mine! O recomand si eu tuturor!

  RăspundețiȘtergere
 4. Nu am citit-o insa as dori pe viitor, foarte buna recenzia ta si detaliata!

  RăspundețiȘtergere
 5. Am de 3 ani aceasta carte in biblioteca si tot nu am reusit sa o citesc, dar imi doresc mult, cred ca poate avea cateva sfaturi bune.

  RăspundețiȘtergere
 6. Sună tare bine. Voi nota titlul. Și eu îmi iau multe de pe Libris.

  RăspundețiȘtergere
 7. Ce titlu interesant, imi place si cum ai povestit despre aceasta carte

  RăspundețiȘtergere
 8. Titlul imi aduce aminte de print și cerșetor puțin. 😅 Este tare interesanta cartea, as încerca o și eu

  RăspundețiȘtergere
 9. Am mai auzit recenzii despre cartea aceasta, o am si eu pe lista. Pare interesanta.

  RăspundețiȘtergere
 10. M-ai convins cu opiniile tale despre ”Tată bogat- tată sărac” că este o carte pe care mi-aș dori să o citesc.
  Mulțumesc pentru recomandare!

  RăspundețiȘtergere
 11. E una dintre cartile despre care imi povesteste si sotul meu. Si lui i-a placut foarte tare..

  RăspundețiȘtergere
 12. Si eu o am la indemana, poate reusesc sa ma apuc de ea!

  RăspundețiȘtergere
 13. Am citit-o si eu acum cativa ani si chiar am fost incantata de ea.

  RăspundețiȘtergere
 14. Cred ca mai auzisem de aceasta carte, insa nu retin unde!! Titlul mi-a ramas in minte. Pare o lectura interesanta. 😘

  RăspundețiȘtergere
 15. Este o carte care chiar mi-a starnit interesul s-o citesc

  RăspundețiȘtergere
 16. Cartea asta se află de ceva timp pe lista mea. Abia astept sa ajung si la ea.

  RăspundețiȘtergere
 17. Trebuie sa recunosc ca m-ai facut putin curioasa! Am mai citit o recenzie a acestei carti si chiar mi-ar placea sa o citesc.

  RăspundețiȘtergere
 18. Cred ca mi s-ar potrivi subiectul. As vrea sa aflu ce detalii ascunde povestea.

  RăspundețiȘtergere
 19. Am citit aceasta carte si, desi nu sunt fan al cartilor de dezvoltare personala, pot sa spun ca mi s-a parut deaosebita, prin stilul direct si multele exemple din viata.

  RăspundețiȘtergere
 20. Am auzit de acesta carte, dar nu am citit-o. Nu inca, cel putin! E pe lista 😉

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Părerea voastră contează

Postări populare de pe acest blog

Review - Produse Base One + o manichiură reușită

Bună, dragilor!

În urmă cu puțin timp am primit de la cei de la Base One, un kit cu produsele necesare pentru a realiza o manichiură de succes. Cu alte cuvinte, acest kit conține produse de bază în realizarea unor unghii pe placul tuturor.Nu știu câte dintre voi vă pricepeți să construiți unghii din gel și de aceea vă spun că eu nu știam că mă voi descurca atât de bine. Pasionată de frumos și de îngrijirea unghiilor sunt de când mă știu și mereu mi-am dorit să dețin produse care să mă ajute să mă descurc singură, să nu mă mai programez la manichiură, respectiv pedichiură și să cheltuiesc o sumedenie de bani pe acest proces.

Kit-ul Base One a fost și este o provocare pentru mine și datorită ambiției pe care mi-a dat-o, pot spune că am ajuns să îmi realizez manichiura de una singură. Cu îndemânarea a fost destul de greu la început, însă după construirea primelor două unghii, parcă m-am mai îndreptat și acest lucru a fost vizibil.

Ce probleme am întâmpinat? Cum să vă spun eu oare? Sunt…

Recenzie - Mai presus de mândrie de Roberta Ariana

An apariție: 2018
Autor: Roberta Ariana
Categoria: Literatură română
Editura: Libris Editorial
Număr de pagini: 170

Dupa retragerea periculoasa din Cosa Nostra, Stefano Christian Allegri cunoaste, pentru prima oara in viata, frica. In goana pentru supravietuire, intemnitat de catre o fantasma a trecutului si avand multe suflete pe constiinta, incearca sa se apere de vanatoarea care-l ameninta. La doar treizeci si unu de ani, organizatia mafiota ii promite, prin nenumarate avertismente, ca nu va prinde secolul al XXI-lea, el fiind nevoit sa combata clanurile notorii prin forte proprii. Lupta crancena se complica atunci cand apare o tanara insarcinata care-l acuza ca ar fi tatal, iar deciziile altora le umbresc pe ale sale. Familiile il vor mort si vor face orice pentru a aplica metodele clasice ale sadismului, pentru ca nimeni nu iese viu din Mafie. O promisiune nerespectata si trei suflete in pericol...

Ești în căutarea unei lecturi simpatice, dar care să te antreneze, în același timp? Dac…

Recenzie - Eliza și monștrii ei de Francesca Zappia

An apariție: 2018
Autor: Francesca Zappia
Categoria: Literatură Universală
Colecția: Young Adult
Editura: Storia
Număr de pagini: 377In lumea reala, Eliza, o fata de 18 ani, este timida, ciudata si lipsita de prieteni. Online este LadyConstellation, creatoarea anonima a Monstrous Sea, un webcomic extrem de popular, cu milioane de followers si de fani in intreaga lume. Eliza nu-si inchipuie ca ar putea vreodata sa indrageasca lumea reala asa cum o iubeste pe cea online si nu simte nicio dorinta sa incerce.

Apoi Wallace Warland, cel mai mare scriitor de fanfiction pentru Monstrous Sea, se transfera la scoala ei. Wallace crede ca Eliza este un fan ca oricare altul si, pe masura ce baiatul o scoate din carapacea ei, fata incepe sa se intrebe daca nu cumva viata offline merita o sansa. Dar, cand secretul Elizei este impartasit din greseala cu restul lumii, tot ce a construit – povestea ei, relatia ei cu Wallace, pana si propria sanatate mintala – incepe sa se naruiasca.


Fiecare dintre noi avem …