Treceți la conținutul principal

Ecograful - o gură de aer în lumea modernă


Ecograful, o gură de aer în medicina modernă. Istorie și funcționare

Cu greu ne-am putea închipui viața fără ecografe, aceste aparate medicale care pot spune extrem de multe lucruri despre ceea ce se ascunde în interiorul corpului uman. Ceea ce puțini oameni știu este faptul că ecograful este prezent în medicină de doar 50 de ani. Prima ecografie realizată în scop medicinal a avut loc în anul 1956 în Glasgow, iar principiul de funcționare era împrumutat de la mult mai cunoscutul SONAR.
Folosirea la scară largă a acestor aparate a început să prindă contur ceva mai târziu. În anii '70 ecografele se găseau în toată Marea Britanie și chiar și în spitale din America.Primul caz medical în care s-a folosit ecografia

Inițial, folosirea acestei noi tehnologii a reprezentat o dezamăgire pentru inventatori. Ecograful a fost întâmpinat cu o doză mare de scepticism, mulți medici ridiculizând noile aparate. Ceea ce avea să schimbe totul a fost cazul unei femei diagnosticate cu cancer la stomac, care avea, de fapt, un simplu chist ovarian operabil. Acesta a fost descoperit prin intermediul ecografului, iar reușita a schimbat foarte mult soarta noului aparat.

Cum funcționează ecograful? 

Funcționarea acestui aparat este relativ simplă și se bazează pe undele ultrasonice. Acestea pot să străbată orice mediu biologic și sunt reflectate, oferind informații relevante despre ceea ce se ascunde în interiorul organismului. Aparatul poate să fie folosit atât în medicina umana, cât și în medicina veterinară, cu același succes.
Grație funcționării simple, ecografia a fost introdusă în foarte multe domenii medicale și a fost adoptată de majoritatea specialiștilor. Nu doar simplitatea a fost convingătoare, însă, ci și faptul că este o metodă de diagnosticare neinvazivă, ieftină și rapidă.

Evoluția ecografiei, de la varianta clasică, la varianta 4D

Cei peste 50 de ani care s-au scurs de la apariția primului ecograf au adus  o evoluție constantă pentru aceste aparate. Dacă inițial, informațiile erau extrase în imagini 2D, tehnologia modernă a venit cu ecografia 3D și chiar cu ecografia 4D. Ecografia 3D oferă posibilitatea recompunerii imaginilor ecografice în relief, în așa fel încât să se poată măsura cu exactitate structurile analizate. Pentru o astfel de ecografie sunt necesare aparate performante, care să dispună de sonde speciale și de softuri moderne, însă toate sunt din ce în ce mai accesibile.

Ecografia 4D
este cea mai nouă descoperire din domeniu și poate transforma imaginile statice în imagini care se mișcă în timp real. Astfel, ecografia fătului aflat în uterul matern poate să arate cu exactitate modul în care acesta trăiește. Evident, ecografia 4D își găsește utilitatea și atunci când vine vorba despre alte situații.

Pentru medicii interesați de un aparat modern, o gamă variată de ecografe o găsiți la firma Ultrasonic.

Comentarii

 1. Super interesant articolul tau, chiar am aflat chestii interesante despre care nu stiam pana acum

  RăspundețiȘtergere
 2. E bine ca tehnologia s-a dezvoltat si ne poate ajuta atat de mult.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da. Exact. Din acest punct de vedere, chiar este bine și benefic.

   Ștergere
 3. Mi se pare că tehnologia a evoluat spre bine. Nu știam toate aceste informații. Îți mulțumim pentru articol!

  RăspundețiȘtergere
 4. Foarte interesant si bine de stiut. Multumim pentru informatii!

  RăspundețiȘtergere
 5. Și mie mi se par extrem de util ecograful modern!! Faine informațiile. 😘

  RăspundețiȘtergere
 6. Ecograful este tare util in medicina. Ma bucur ca tehnologia se dezvolta in acest sens.

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Părerea voastră contează

Postări populare de pe acest blog

Review - Produse Base One + o manichiură reușită

Bună, dragilor!

În urmă cu puțin timp am primit de la cei de la Base One, un kit cu produsele necesare pentru a realiza o manichiură de succes. Cu alte cuvinte, acest kit conține produse de bază în realizarea unor unghii pe placul tuturor.Nu știu câte dintre voi vă pricepeți să construiți unghii din gel și de aceea vă spun că eu nu știam că mă voi descurca atât de bine. Pasionată de frumos și de îngrijirea unghiilor sunt de când mă știu și mereu mi-am dorit să dețin produse care să mă ajute să mă descurc singură, să nu mă mai programez la manichiură, respectiv pedichiură și să cheltuiesc o sumedenie de bani pe acest proces.

Kit-ul Base One a fost și este o provocare pentru mine și datorită ambiției pe care mi-a dat-o, pot spune că am ajuns să îmi realizez manichiura de una singură. Cu îndemânarea a fost destul de greu la început, însă după construirea primelor două unghii, parcă m-am mai îndreptat și acest lucru a fost vizibil.

Ce probleme am întâmpinat? Cum să vă spun eu oare? Sunt…

Recenzie - Întoacerea (Seria Titanii, Vol. I.) de Jenniffer L. Armentrout

An apariție: 2017
Autor: Jenniffer L. Armentrout 
Categoria: Literatură Universală
Colecția: Leda Edge 
Editura: LEDA
Număr de pagini: 431
 A trecut un an de cand Seth a incheiat o intelegere cu zeii prin care isi punea viata in slujba lor. Acum, Apollo are o misiune pentru el: Seth trebuie sa protejeze o fata frumoasa si indrazneata, dar de care nu se poate atinge. Iar aceasta noua sarcina ar putea fi cea mai solicitanta provocare de care a avut vreodata Seth parte. Josie habar nu are ce vrea de la ea acest tip nebun si sexy, dar odata cu sosirea lui, toata viata ei este data peste cap. Fie ca Josie incepe sa-si piarda mintile, fie ca o pandeste un cosmar nascut din antica mitologie. Josie nu se poate decide care este cel mai mare pericol: un titan furios care cauta razbunare sau misteriosul Seth cel cu ochii aurii- si atractia intense care mocneste intre ei…
Nicicând vacanța nu a început mai bine, decât în această vară. Nicicând nu m-aș fi gândit că o să găsesc o carte atât de "pentru…

Recenzie - Mai presus de mândrie de Roberta Ariana

An apariție: 2018
Autor: Roberta Ariana
Categoria: Literatură română
Editura: Libris Editorial
Număr de pagini: 170

Dupa retragerea periculoasa din Cosa Nostra, Stefano Christian Allegri cunoaste, pentru prima oara in viata, frica. In goana pentru supravietuire, intemnitat de catre o fantasma a trecutului si avand multe suflete pe constiinta, incearca sa se apere de vanatoarea care-l ameninta. La doar treizeci si unu de ani, organizatia mafiota ii promite, prin nenumarate avertismente, ca nu va prinde secolul al XXI-lea, el fiind nevoit sa combata clanurile notorii prin forte proprii. Lupta crancena se complica atunci cand apare o tanara insarcinata care-l acuza ca ar fi tatal, iar deciziile altora le umbresc pe ale sale. Familiile il vor mort si vor face orice pentru a aplica metodele clasice ale sadismului, pentru ca nimeni nu iese viu din Mafie. O promisiune nerespectata si trei suflete in pericol...

Ești în căutarea unei lecturi simpatice, dar care să te antreneze, în același timp? Dac…