Treceți la conținutul principal

Recenzie - O fată din bucăți de Kathleen Glasgow

O fată din bucăți

An apariție: 2017
Autor: Kathleen Glasgow
Categorie: Literatură Universală
Colecția: Young Adult
Ediție: Necartonată
Editura: Storia
Număr de pagini: 440
O fată din bucăți, opera de debut a autoarei Kathleen Glasgow este o inegalabilă creație ce surprinde un subiect fragil și, totuși, atât de întâlnit printre orice comunitate. Mai mult decât atât, modul în care aceasta surprinde fiecare informație este original și acaparator, autoarea având un stil unic, lejer și extrem de pătrunzător.

Pot spune că încă din primele pagini am știut că mă voi confrunta cu ceva profund, care să îmi străpungă inima. Mintea mea a conștientizat că subiectul atât de comun va fi particularizat într-o anumită formă pentru a scoate la iveală esența întregului conținut și, într-un final, această premisă s-a dovedit a fi adevărată, eu, ca cititor, având parte de una dintre cele mai sensibilizatoare lecturi de până acum.

Este adevărat faptul că acele cărți care au la bază sinuciderea, mutilarea sunt destul de multe, însă, în esență, contează nu fapta în sine, ci ceea ce se transmite prin intermediul ei, lucru pe care Kathleen Glasgow reușește cu lejeritate să îl facă.

O fată din bucăți a fost pentru mine o operă tristă, un echivalent al tristeții bine gândit și un avertisment pentru toți tinerii din ziua de azi. Autoarea, așadar, încearcă să transmită trăirile personajului principal printr-o manieră simplă, dar, totuși, profundă. Reușește ea acest lucru?

Răspunsul este relativ monosilabic. Ca urmare, da, autoarea reușește să transmită emoții, trăiri și gânduri adânc îngropate într-un subconștient al unei simple adolescente, o adolescentă care prin simplitatea ei atrage priviri.

Prima privire pe care a tras-o a fost a mea, deoarece Charlie, o tânără de șaptesprezece ani, sensibilizează prin trecutul pe care l-a avut. Ea transmite, totodată, tot ceea ce gândește, însă face acest lucru doar pentru cititori, față de cei din jur fiind rezervată și la locul ei.

Ce o face pe ea să fie atât de specială? Trecutul. Trecutul este greu de uitat, mai ales în condițiile în care acesta și-a pus amprenta pe prezent și chiar pe viitor. Charlie este condamnată la o viață grea, din toate punctele de vedere, singura speranță în acest sens fiind un centru de reabilitare.

Ce face această Charlie? Se taie. Suferă. Îndură. Se închide în ea. Iubește. Este dezamăgită.
Câți dintre noi, oare, nu am trecut prin așa ceva?

Aceste evenimente și dezamăgiri atât de caracteristice vieții, fac povestea aceasta să fie și mai apropiată de realitate.

Povestea care stă la baza acestui roman m-a întristat profund, în condițiile în care protagonista este cea care suferă cel mai mult. Având o viață grea, pe străzi, datorită faptului că nimeni nu i-a fost alături, Charlie a găsit un refugiu în ceea ce înseamnă sticlă, răni, tăieturi și alcool.

După moartea tatălui ei, viața a devenit și mai dură, mama ei nefiind dispusă să o îngrijească, posibilitățile de trai îndemnând-o să o părăsească pe Charlie, chiar dacă aceasta avea mare nevoie de ea ca mamă.

Cum dorințele nu pot să se îndeplinească mereu, așa nici dorința de a avea o familie și o relație stabilă a lui Charlie nu s-a materializat. Condițiile în care a trăit au îndemnat-o spre o viață mizeră, lipsită de ordine și plină de adrenalină, în care singurul lucru care conta era supraviețuirea de pe o zi pe alta.

Ajunsă într-un centru de reabilitare, însă, Charlie își închide propriile porți și nu permite nimănui să afle mai multe despre ea. Noi ca cititori, însă, avem posibilitatea de a descoperi ceea ce ea gândește și gândurile ei nu sunt deloc obișnuite.

Fără să scoată vreun cuvânt, această Charlie este percepută de către colegii ei ca fiind mută, de unde și apelativul de Sue cea tăcută. Acolo, în incinta acelui centru, Charlie se simte în siguranță, având un acoperiș deasupra capului, având hrană și un program de lucru manual care să o ajute să se deconecteze de lumea reală.
Chiar dacă viața ei se scurge încet, artistul din ea reînvie, făcând din aceasta un creator al propriilor gânduri. De asemenea, se cunoaște faptul că artiștii, mereu, sunt animați de singurătate, neîmpliniri pe plan emoțional și dezamăgiri frecvente.

Însă viața ei nu se poate limita doar la acel centru, de aceea ziua eliberării ei va fi tot mai aproape. Va fi ea pregătiră pentru a înfrunta, din nou, realitatea?

Când mama ei nu o mai dorește, ce se va alege de ea? Unde va merge? Ce va mânca? Cum se va descurca?

Norocul nu o părăsește, totuși, și prietenul ei Mikey este cel care îi este alături. Datorită lui va începe o nouă viață, o viață în care va învăța să muncească și să își câștige banii.

Va avea parte și de dezamăgiri, însă acestea nu sunt o noutate pentru ea. Iubirea îi va surâde, însă imprevizibilul se întâmplă. Ce se va întâmpla cu Charlie? Va apela, din nou, la modalitățile de evadare din trecut?

O fată din bucăți este povestea unei tinere trecută prin greutăți. O poveste care surprinde evoluția personajului principal. Acest fapt mă determină să spun că povestea are un caracter de bildungsroman, surprinzând, așadar, povestea lui Charlie de la început și până la sfârșit.

Ceea ce mi-a mai plăcut mie este intercalarea dintre prezent și trecut. Poate sunteți conștienți că trecutul aduce cu sine nostalgie și meditație, fapt valorificat în această operă.

Tragismul, tristețea și dezamăgirea sunt cele care animă viața personajului, iar cititorului îi revine sarcina de a asista la o poveste cutremurătoare, o poveste care te zguduie din punct de vedere emoțional.

O fată din bucăți este un roman tipic adolescentin, pe care orice adolescent ar trebui să îl citească și să ia aminte la cele consemnate în contextul lui.

Alături de Charlie, lucrurile nu vor fi intuitoare, ci autoarea are darul de a surprinde esența, profundul care sensibilizează, fiind caracteristic operei ei.

Romanul, O fată din bucăți ne vorbește despre vinderea rănilor, despre încrederea de sine și despre greutățile, aparent, inutile pe care adolescenții le trăiesc.

Charlie dorește ca povestea ei să fie cât mai cunoscută. Eu am ales să o dau mai departe. Descoper-o și tu și fii atent la tot ceea ce ea încearcă să transmită.

Fii pregătit pentru o poveste care se trăiește. Fii pregătit pentru o poveste la care se plânge. Fii pregătit pentru O fată din bucăți!

Mulțumesc mult, Libris pentru posibilitatea de a citi această carte!
Pentru doritori, O fată din bucăți poate fi achiziționată cu doar un click aici.

Nu uitați că transportul este gratuit peste 30 de lei. Pentru multe alte promoții și noutăți nu ezitați să vizitați Libris.ro.

Vă doresc lectură plăcută! 

Comentarii

 1. Desi nu sunt fana a acestor tipuri de carti, mi-a placut review-ul tau. Fotografia e faina, ideea cu sticla s-a ,,pupat" mult cu povestea!

  RăspundețiȘtergere
 2. Ce carte interesanta! Coperta este geniala, poate o sa o cumpar si eu sa o citesc.

  RăspundețiȘtergere
 3. Mi-a atras atentia si coperta e foarte catchy, iar subiectul este destul de actual, si m-ar interesa din perspectiva psihologica.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acea perspectivă m-a făcut și pe mine s-o citesc! În general îmi plac cărțile cu o astfel de înclinație.

   Ștergere
 4. Îmi plac astfel de cărți cu persoane care deși trec prin multe greutăți reușesc să iasă la lumină.

  RăspundețiȘtergere
 5. Chiar daca subiectul este trist din pacate astfel de lucruri se intampla si cartea este un ecou al strigatului de ajutor al unor adolescenti.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Așa este..
   Ai punctat foarte bine.
   De aceea am menționat faptul că această carte ar trebui să fie citită de mai mulți adolescenți. Vine precum un avertisment

   Ștergere
 6. Ce idee buna ai avut cu prima poza. Ti'a iesit foarte bine si recenzia 😁

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Îți mulțumesc pentru aprecieri! Mă bucur că îți plac!

   Ștergere
 7. Interesant subiectul cartii! Pana acum n-am mai citit ceva asemanator!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu este niciodată prea târziu, mai ales pentru astfel de subiecte!

   Ștergere
 8. Te invidiez pentru pasiunea pentru carti si pentru faptul ca reusesti sa citesti atat de mult!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Wow. Nu știu cum să reacționez. Cert este că nu mai concep viața fără un anumit timp acordat cititului.

   Ștergere
  2. Din nou o recenzie frumoasa. Deși nu este o carte pe care as fi ales-o, povestea m-a atras.

   Ștergere
  3. Mă bucur să aud asta! Iti multumesc mult de tot!

   Ștergere
 9. Zau ca ma trec fiori cand citesc recenziile din aceasta casuta virtuala!

  RăspundețiȘtergere
 10. Foarte frumoasa recenzia, pacat subiectul este unul trist.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Iti Multumesc! Asa este. Este trist, dar surprinde o realitate.

   Ștergere
 11. Am trăit intens povestea lui Charlie și prin review-ul tău. Cred că o să stau cu sufletul la gură dacă citesc și cartea. :)) Dură, tristă, dar și motivantă viața lui Charlie...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da...
   Și eu am fost curioasă sa vad cat de mult se va surprinde evoluția sa.

   Ștergere
 12. Cum ne-ar fi viata fara carti? Imi place sa citesc astfel de recenzii, sa gasim povesti in care sa ne regasim si sa traim odata cu personajele, din plin si intens.

  RăspundețiȘtergere
 13. Mi-a placut tare mult acest review, chiar m-ai convins sa citesc si eu cartea desi, eu nu sunt adepta unor povesti de acest gen. Cred ca in aceasta situatie tragica prin care trece personajul principal, trec si multi adolescenti din zilele noastre...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur că am reușit să îți transmit o anumită emoție. Eu ti-o recomand cu drag si sper sa te prindă.
   În ceea ce privește subiectul cărții, acesta este un echivalent al vieții de tânăr.

   Ștergere
 14. Vai, ce-mi place coperta. Și sunt sigur că e o carte superbă!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Și mie mi-a placut extrem de mult coperta. Am incercat sa integru sticla si cred ca s-au pliat bine impreuna.
   Cartea este una bine scrisa pentru o operă de debut si daca esti atras de subiecte care au la bază problemele adolescentine, atunci ți-o recomand cu drag!

   Ștergere
 15. Mie îmi plac mult aceste genuri de cărți, care tind să abordeze subiecte mai sensibile și atât de uzuale, de altfel.
  O să trec și eu cartea pe listă!

  RăspundețiȘtergere
 16. Mi-ar plăcea să citesc o astfel de carte!
  Mulțumim pentru recenzie!

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Părerea voastră contează

Postări populare de pe acest blog

Confesiunea unui preot de Sierra Simone - Impresii

Editura: Bookzone
An apariție: 2019
Autor: Sierra Simone
Număr de pagini: 352


Nu vrem să îți creăm așteptări false. În Confesiunea unui preot nu vei găsi o mărturisire religioasă și nici calea spre mântuire. Dar ce vei găsi, cu siguranță te va lua pe nepregătite! Tabuul este dus la un cu totul alt nivel, scenele erotice sunt desprinse din cele mai întunecate fantezii, dar condimentul esențial, în cele din urmă, este povestea unică de iubire, o iubire interzisă. Tyler are 29 de ani, este preot și are parohia lui de 3 ani. A jurat celibat și legământ față de Dumnezeu și de atunci a reușit să-și înfrâneze toate pornirile omenești. Până apare EA. Poppy. O tânără cu buzele roșii, senzuale, ce-i fură mințile pe nevăzute. La propriu. În confesional. Când iubirea vine îmbrăcată în ispită, cum poți să-i reziști? 

Dragii mei, Bookzone vine, de această dată, în întâmpinarea noastră cu o premieră. Cu prima carte tradusă! Este vorba despre Confesiunea unui preot, o carte asupra căreia și în momentul de…

Review - Produse Base One + o manichiură reușită

Bună, dragilor!

În urmă cu puțin timp am primit de la cei de la Base One, un kit cu produsele necesare pentru a realiza o manichiură de succes. Cu alte cuvinte, acest kit conține produse de bază în realizarea unor unghii pe placul tuturor.Nu știu câte dintre voi vă pricepeți să construiți unghii din gel și de aceea vă spun că eu nu știam că mă voi descurca atât de bine. Pasionată de frumos și de îngrijirea unghiilor sunt de când mă știu și mereu mi-am dorit să dețin produse care să mă ajute să mă descurc singură, să nu mă mai programez la manichiură, respectiv pedichiură și să cheltuiesc o sumedenie de bani pe acest proces.

Kit-ul Base One a fost și este o provocare pentru mine și datorită ambiției pe care mi-a dat-o, pot spune că am ajuns să îmi realizez manichiura de una singură. Cu îndemânarea a fost destul de greu la început, însă după construirea primelor două unghii, parcă m-am mai îndreptat și acest lucru a fost vizibil.

Ce probleme am întâmpinat? Cum să vă spun eu oare? Sunt…

Recenzie - Minunea de R.J. Palacio

Editura: Arthur
Autor: R.J. Palacio
Număr de pagini: 336
Colecția: Cărțile de aur ale copilăriei„Nu vă voi descrie cum arăt. Indiferent ce grozăvie v-aţi imagina, probabil că este mai rău.“
August Pullman este un băiat de zece ani care a avut ghinionul de a se naşte cu o teribilă diformitate facială. Pentru a-l proteja de privirile şi vorbele răutăcioase ale oamenilor, părinţii săi îl educă acasă, dar într-o zi hotărăsc că a venit vremea ca Auggie să meargă la şcoală.

Minunea este o poveste emoţionantă despre curaj şi bunătate, despre integrare şi acceptare, scrisă cu sensibilitate şi umor. „Nu judeca după aparenţe" pare să fie ideea de la care porneşte R.J. Palacio, iar una dintre cheile de lectură este dată de replica vulpiţei din Micul prinţ: „Nu poţi vedea bine decât cu inima. Esenţialul e invizibil pentru ochi."Cine s-ar fi gândit că, de fapt, o carte dedicată copiilor nu este doar o carte pentru acei copii care se remarcă prin vârstă? Cine s-ar fi gândit, măcar o clipă, că…