Treceți la conținutul principal

Recenzie - Fără îndurare de Joe Abercrombie

Al doilea volum din trilogia PRIMA LEGE

Data apariției: 16 mai 2017
Titlu original: Before They Are hanged
Colecția: Nautilus
Autor: Joe Abercrombie
Număr de pagini: 664
Editura: Nemira


Secrete stravechi ies la iveala, batalii sangeroase aduc victorii si infrangeri. Adversarii neinduplecati au parte de iertare, dar numai dupa ce sunt tratati fara indurare.
Cum sa aperi un oras inconjurat de dusmani si plin de tradatori, cand nu ai incredere in aliati, iar inaintasii au disparut fara urma? Cu aceasta situatie-limita se confrunta Glokta. Un grup de aventurieri condus de Bayaz trebuie sa se achite de o misiune periculoasa, iar cea mai vanata femeie din Sud, cel mai temut barbat din Nord si cel mai egoist baiat din Uniune fac o alianta ucigatoare si poate ca au chiar o sansa de a salva omenirea.Citind Fără îndurare am trăit pe tot parcursul lecturării cu impresia că mă aflu într-o luptă continuă, o luptă între cele mai puternice personalități, o bătălie între mai marii oameni de speță înaltă, o luptă între oameni greu de doborât, dar și mai greu de dominat.

Înrolată cu adevărat într-un război cu victime colaterale, ca cititor, m-am simțit mai mult decât înfricoșată de tot ceea ce se petrecea, pășind, totodată, într-o aventură de neuitat, pe un traseu presărat cu multe pericole, un traseu pe care dacă porneai, viața nu îți mai era garantată, ci supraviețuirea era pe cont propriu. 

Într-o astfel de scenă, lupta în grup făcea totul. Războiul putea să îi lase lați pe cei neputincioși, însă autorul a dat un rol important fiecărui personaj, transformând orice caracter într-un ansamblu al forțelor, al puterii armelor. Fără luptă nu se poate și de aceea, orice vietate, trebuie să lupte pentru a supraviețui. În astfel de condiții, chiar și cititorul trebuie neapărat să țină cu ghearele de personajul preferat pentru a nu-l pierde. Dar ce putere avem noi asupra unor personaje perfect conturate?

Joe Abercrombie este unul dintre geniile fantasy-ului. Un creator al poveștilor fără sfârșit, dar și un jucător priceput, un jucător care nu joacă, ci se joacă cu cei care îi citesc volumele. Ce să mai menționez de dependență? Este evidentul faptul că această poveste m-a acaparat încă de la primul volum și, recunosc, nu sunt un fan fantasy, însă Joe Abercrombie mi-a sfâșiat toate puterile, determinându-mă să văd în fața ochilor, doar povestea pe care el a creat-o atât de amănunțit, într-o manieră care nu are cum să nu te cucerească. 

Stilul? Nu știu să răspund la această întrebare. Nu știu dacă acesta este singurul care m-a determinat să lecturez poveștile, însă ce știu cu siguranță este că dintr-un necunoscător al fantasy-ului m-am transformat într-o personalitate, care, aparent, trebuie să citească tot ceea ce ține de acest autor. 

Fie că este vorba despre război, lupte sau relații legate cu această ocazie, poveștile lui Abercrombie au ceva aparte. Ceea ce conturează el într-o sumedenie de pagini nu este altceva decât capodoperă literară. Acest autor este unul care știe să pătrundă în inimile tuturor. El știe să facă plăcute toate personajele, el știe să introducă suspansul în doze extrem de frecvente. Acest autor știe cu adevărat ce înseamnă să concentrezi povești de neuitat în mintea celor care, deși nu sunt amatori, citesc scrierile lui. 

Aș putea vorbi neîncetat despre emoțiile care m-au animat pe parcursul lecturării acestui volum, însă am constatat că mi-ar trebui pagini întregi pentru a vorbi doar despre autor, să nu mai zic de seriile pe care el le-a scris. Cuvintele mele se limitează, de această dată, doar la PERFECȚIUNE

Fără îndurare scoate în evidență o serie de trăsături ale personajelor, dar și conflictele pe care acestea le au cu alte personalități. Războiul dintre nordici și sudici este mai mult decât un război. Ceea ce se petrece între ei este pe viață și pe moarte. 

Cu personaje atât de bine conturate, cu o acțiune perfect structurată, Joe Abercrombie atacă cititorul cu un talent care  scoate din sărite. Când citești ceea ce a  scris el, îți vine să nu te depărtezi de volume, până nu le termini. Eu mă aflu în această situație și m-am aflat. Este adevărat, o dependență a ieșit la iveală de nicăieri, iar ea poate fi tratată doar printr-o doză suplimentară dintr-un cufăr al comorilor. Asta este Fără îndurare. Un cufăr din care tot scoți trebuincioase, dar nu materiale, ci spirituale. 

Poveștile de acest gen sunt hrană pentru suflet și creier, iar dacă, pe deasupra, se mai adaugă și câteva personaje cuceritoare, atunci, mai mult ca sigur, paradisul poartă numele de Prima Lege

Totul este pe viață sau pe moarte. Jocul se dă între puncte ale orizontului total diferite. Eu țin cu cei din Nord. Sau poate mă atrage Sudul? De ce să decizi, când poți fi mereu de partea celui care te încântă? De ce să nu te lași surprins, căci citind Fără îndurare este imposibil ca să nu rămâi, măcar o dată, cu gura căscată. 

"-Marea Nivelatoare, își șopti Copoiul, care era într-o stare meditativă. Așa îi spun locuitorii muntelui. Moartea. Nivelează toate diferențele. Oameni Vestiți sau neînsemnați, Sud sau Nord. Până la urmă tot îi prinde pe toți și îi tratează la fel."

În ceea ce privește încrederea, aceasta este cam șubredă, astfel că într-o lume precum aceasta, trădările sunt la tot pasul. Nu poți să ții seamă de cuvântul niciunui ucenic, nici chiar de cel al Împăratului. Orice ființă poate fi un dușman. 

Trebuie să menționez că iubesc această tactică pe care autorul a abordat-o, dar și mai mult îmi place suspansul pe care acesta îl instalează cu fiecare replică pe care un personaj o spune. Orice gest, cuvânt sau propoziție poate fi un semn de trădare, însă care dintre eroii lui Abercrombie sunt destul de răspunzători, astfel încât să își pună încrederea într-un alt om? 

Există o sumedenie de întrebări pe care mi le-am pus pe parcursul lecturii. Întrebări fără răspuns, dar care m-au determinat să sap și mai adânc, să îmi doresc să duc povestea la sfârșit, ca mai apoi, să îmi pară rău că s-a finalizat. Nici eu nu pot avea încredere în autor că nu îmi va mai stoarce o lacrimă. Nu pot avea încredere în el, mai ales când acesta pariază pe personaje cu o sumă mare. 

"-Vine o vreme când trebuie să te hotărăști ce ai de gând să faci, nu crezi? Asta e chestia cu încrederea, mai devreme sau mai târziu, fără vreun anume motiv, tot va trebui să ai încredere în cineva."

Mi-a plăcut, de asemenea, această călătorie printre pericole atât de mult, încât aveam impresia că sunt un aventurier pornit în găsirea adevărului, cutreierând munți și mări printre creaturi înfricoșătoare, care mi-au pus mintea în funcțiune, determinând-o să îmi joace feste. 

Tot ea este cea care s-a bucurat în momentele în care i-a întâlnit pe West, pe Treicopaci, pe Bethod, pe Glokta, dar și pe preferata mea, Ferro

Alături de această eroină, Ferro, am trecut printr-o sumedenie de emoții. Fiorii de frică m-au animat foarte des, nepermițându-mi să ies din acea lume creată cu atât de multă grijă. Ce mai atras pe mine la acest personaj feminin? Poate vitejia, curajul, faptul că Ferro era un arcaș deosebit. Da, există o mulțime de aspecte pe care le pot enumera doar despre acest personaj, dar oare câte cuvinte mi-ar trebui pentru a-l descrie pe fiecare în parte? Nu mi-ar ajunge timpul. De ce să-l folosesc în acest scop, când îl pot folosi citind volumele următoare din Prima Lege

Într-un cadru înfiorător, personajele sunt cele care te mai alină, însă, nicidecum, acestea nu îți permit să răsufli ușurat pentru câteva minute. Pe tot parcursul lecturării, parcă îmi țineam inima în palmă și, chiar și așa, nu o puteam controla. Joe Abercrombie și-a pus amprenta asupra stilului meu de lectură și m-a făcut un lector fidel al cărților scrise de el. Tot el este cel care mi-a arătat drumul spre un carusel al războiului, al luptei și al groazei, un adevărat tumult al emoțiilor, al fricii, dar și a vitejiei. 

Se știe că lupta atrage după ea suferința, iar această premisă este mai mult decât evidentă în acest volum. Astfel, când nimic nu pare sigur, când dușmanul pare la mare distanță, suferința se apropie de nicăieri, din alte surse. Există chiar și durere apăsătoare, suferință mistuitoare și iubire neîmplinită. Un triunghi care le corelează pe toate acestea, formând un vârtej al emoțiilor și al stărilor care, zi de zi, animă fiecare personaj. 

"-Suferința îl face mai puternic pe om, băiete, la fel cum ciocanul la forjă face sabia mai ascuțită."

Acest volum a adus culoare în viața mea. Fără îndurare m-a făcut să tremur, să suspin pentru viața celor dragi mie din poveste. Când nimic nu mai pare sigur, orice cititor se simte în primejdie, însă ce să spun de personajele noastre care mereu duc o viață de război?

Tot în acest volum se va face cunoscut un mister de mult uitat, astfel că autorul ne va aduce la cunoștință faptul că există oameni ai vechimii care și-au permis să încalce Prima Lege, ba chiar și pe cea de-a doua. Dar care sunt acestea?

De fiecare dată, prefer doar să instalez suspansul și să fiu un altfel de Abercrombie. Cât îmi reușește, nu știu, însă știu că această carte merită citită. Sunt atât de nerăbdătoare să văd ce se va întâmpla în continuare. Oare ne vom despărți de unele personaje, precum în acest volum? Va trebui să iau șervețelele cu mine pentru a-mi șterge lacrimile?

Îmi doresc, totuși, ca autorul să fie îndurător, însă știu că de la el pot să mă aștept la inevitabil. Cunosc faptul că acest autor surprinde într-un mod plăcut, dar cum va continua aventura? În mâna cui se află viața celor care nu ne-au părăsit încă?

Într-un volum plin de surprize, Joe Abercrombie îmbină talentul lui cu misterul, creând, astfel, un fantasy cuceritor, acaparator și demn de un must read.

Acest volum trebuie citit de către toți aceea care sunt în căutarea unor cărți calitative, mai ales că acest autor nu dezamăgește, ci surprinde la tot pasul, atât prin multitudinea personajelor, cât și prin stilul pe care îl folosește.

Luptă. Trădare. Iubire. Speranță. Regrete. Cuvinte care descriu volumul Fără îndurare. Perfecțiune. Singurul cuvânt care poate să le cuprindă pe acestea toate.

Vă recomand cu mare drag acest volum și știu că printre voi se află mulți care își doresc să citească ceva calitativ. Așadar, acesta este semnul spre o lume cu adevărat cuprinzătoare, spre un fantasy în care viața poate fi curmată la tot pasul. Un fantasy în care aventura predomină alături de luptă, un fantasy peste toate fantasy-urile.

Pentru doritori, cartea se poate achiziționa de pe site-ul editurii Nemira, editura care a oferit acest exemplar spre recenzie. Nu ezitați să comandați cu doar un click aici.

Haideți să mărim cercul! Comentarii

 1. Nu citesc prea mult de fel și mai ales astfel de cărți. Îmi plac cărțile romantice. Dar in al doilea paragraf cu "vine o zi..." m-am regăsit și chiar este adevărat ceea ce a zis. Trebuie sa ai încredere în cineva odată și odata, nu poți rămâne singur.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Așa este. Pe lângă poveste, această carte mai conține și o serie de citate minunate și adevărate, în primul rând.

   Ștergere
 2. cred ca mi-ar placea, imi plac cartile care reusesc sa ma tina in priza :).

  RăspundețiȘtergere
 3. Imi place recenzia facuta la aceasta carte si ma bate gandul acum sa o cumpar si eu. O trec pe lista si la anul cu prima ocazia cand voi merge sa-mi cumpar carti noi, o voi achizitiona. Momentan mai am carti cumparate de anul acesta pe care vreau sa le termin.

  Te pup cu drag!

  SORE
  www.soreblog.com

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Și eu am o sumedenie de cărți pe care încă nu le-am citit și sper să mai termin câteva în acest an.
   Îmi pare, totuși, rău că nu am citit acest volum mai repede. Abia aștept să le iau și pe următoarele două.

   Ștergere
 4. Momentan citesc o carte care ma tine cu sufletul la gura! Pe aceasta am trecut-o pe lista de la anul, anul acesta e full.

  RăspundețiȘtergere
 5. Pare o carte tare interesanta : ) foarte buna recenzia ta! Imi place mult si coperta!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Îți mulțumesc mult pentru cuvintele tale. Și mie-mi plăcea mult coperta.

   Ștergere
 6. Draguta recenzie. In sfarsit mai gasesc o persoana care isi pune sticky notes in carte. Asa fac si eu si imi subliniez cu un creion grafic pasajele care imi plac sau care m-au impresionat intr-un fel sau altul.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mereu le folosesc. Uneori redeschis cărțile citite și este plăcut să deschid la o anumită pagină și să știu că acolo se află un pasaj care mi-a plăcut.

   Ștergere
 7. Ca de fiecare data, o recenzie ce ma face sa citesc! :)

  RăspundețiȘtergere
 8. Ce recenzie frumoasa, pare o carte destul de buna.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc mult!
   Este o carte frumoasă,plină de aventură!

   Ștergere
 9. Am o lista atat de lunga de carti de citit, nici nu stiu cand voi avea timp 😂 Oricum o voi trece si pe aceasta acolo 👍🏼 Dragut review

  RăspundețiȘtergere
 10. Colectia Nautilus are numai carti care merita citite.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Știu. Mă atrag o mulțime de titluri. Abia aștept să își mai facă loc în biblioteca mea.

   Ștergere
 11. Nu prea am citit carti de fantasy, recunosc ca mi-a atras atentia cartea.

  RăspundețiȘtergere
 12. Am și eu primul volum! abia aștept să îl citesc. Sunt tot mai curios

  RăspundețiȘtergere
 13. Daca-i vorba de emotii multe atunci e prietena mea. Ma cam deruteaza faptul ca are peste 600 de pagini si ma gandesc cam ce povesti adapostesc.

  RăspundețiȘtergere
 14. Sună foarte bine. Felicitări pentru recenzia detaliată!

  RăspundețiȘtergere
 15. Subiectul ma atrage. Pana atunci ma documentez in privinta primului volum

  RăspundețiȘtergere
 16. Ma atrag aceste carti de la Nemira din colectia Nautilus. Am notat cartea, dar si primul volum din seria aceasta

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Părerea voastră contează

Postări populare de pe acest blog

Confesiunea unui preot de Sierra Simone - Impresii

Editura: Bookzone
An apariție: 2019
Autor: Sierra Simone
Număr de pagini: 352


Nu vrem să îți creăm așteptări false. În Confesiunea unui preot nu vei găsi o mărturisire religioasă și nici calea spre mântuire. Dar ce vei găsi, cu siguranță te va lua pe nepregătite! Tabuul este dus la un cu totul alt nivel, scenele erotice sunt desprinse din cele mai întunecate fantezii, dar condimentul esențial, în cele din urmă, este povestea unică de iubire, o iubire interzisă. Tyler are 29 de ani, este preot și are parohia lui de 3 ani. A jurat celibat și legământ față de Dumnezeu și de atunci a reușit să-și înfrâneze toate pornirile omenești. Până apare EA. Poppy. O tânără cu buzele roșii, senzuale, ce-i fură mințile pe nevăzute. La propriu. În confesional. Când iubirea vine îmbrăcată în ispită, cum poți să-i reziști? 

Dragii mei, Bookzone vine, de această dată, în întâmpinarea noastră cu o premieră. Cu prima carte tradusă! Este vorba despre Confesiunea unui preot, o carte asupra căreia și în momentul de…

Review - Produse Base One + o manichiură reușită

Bună, dragilor!

În urmă cu puțin timp am primit de la cei de la Base One, un kit cu produsele necesare pentru a realiza o manichiură de succes. Cu alte cuvinte, acest kit conține produse de bază în realizarea unor unghii pe placul tuturor.Nu știu câte dintre voi vă pricepeți să construiți unghii din gel și de aceea vă spun că eu nu știam că mă voi descurca atât de bine. Pasionată de frumos și de îngrijirea unghiilor sunt de când mă știu și mereu mi-am dorit să dețin produse care să mă ajute să mă descurc singură, să nu mă mai programez la manichiură, respectiv pedichiură și să cheltuiesc o sumedenie de bani pe acest proces.

Kit-ul Base One a fost și este o provocare pentru mine și datorită ambiției pe care mi-a dat-o, pot spune că am ajuns să îmi realizez manichiura de una singură. Cu îndemânarea a fost destul de greu la început, însă după construirea primelor două unghii, parcă m-am mai îndreptat și acest lucru a fost vizibil.

Ce probleme am întâmpinat? Cum să vă spun eu oare? Sunt…

Am/ N-am

Astăzi am revenit cu ceva diferit!
Enjoy!

1. Am/ N-am citit o carte de Roald Dahl.
 N-am. Nu am citit nicio carte de la acest autor, însă din câte știu scrie mai mult literatură pentru copii. Nu este exclus faptul că vreau să încerc cărțile lui, dar nu în limba română, ci în limba engleză.

2. Am/ N-am citit cărți 14+.
 Am. Ținând cont că am depășit de mult această vârstă, răspunsul este evident afirmativ. Nu am ținut niciodată cont de vârsta care era menționată pe copertă, deoarece gândirea mea înclina mereu spre ceva matur.

3. Am/N-am citit o carte pe care am judecat-o după coperta acesteia.
N-am. De obicei, îmi place ca biblioteca mea să fie cât mai colorată și să cuprindă cărți frumoase din punct de vedere interior, nu din punct de vedere exterior. Totuși, coperta atrage într-un anumit fel cititorul.

4. Am/N-am citit o carte în altă limbă decât engleza și româna.
N-am. De obicei, citesc foarte mult în română, pentru că așa lecturarea cărților este mai rapidă, iar într-un timp cât mai…