Treceți la conținutul principal

Recenzie - Lumea sexului de Henry Miller


Titlu: Lumea sexului
Autor: Henry Miller
Număr de pagini: 128
Editura: Polirom 

Constient de dezaprobarea pe care au stirnit-o cele doua Tropice in rindul unora dintre cititorii sai, precum si de opozitia pe care alti cititori au sesizat-o intre continutul licentios si fragmentele contemplative, eseistice si filosofice care abunda de asemenea in romanele sale, Henry Miller isi propune cu aceasta scurta scriere la obiect sa-si expuna limpede si raspicat pozitia in controversa, explicind de ce, din perspectiva lui, nu exista nici o contradictie intre senzualitatea debordanta din romanele sale, crezul sau artistic si filosofia sa de viata. Miller se exprima si aici intr-un limbaj direct si lipsit de pudoare, povestindu-si propriile experiente sexuale din anii tineretii si apoi formulindu-si concluziile filosofice.

În ultima perioadă am simțit nevoia unor lecturi mai serioase, care să îmi ofere un prilej de a medita la anumite aspecte. Am fost mereu atrasă de ceea ce înseamnă exactitate și stabilitate, dar, totodată, m-a atras și necunoscutul, respectiv incertitudinea. Ideea de a căuta un răspuns în mai multe părți, mi se pare o dovadă de muncă, de interes și de sacrificiu și de aceea am ales să descopăr o lume diferită prin prisma unui autor ca Henry Miller

Auzisem pentru prima dată de acest autor de la o persoană pasionată de citit și, trebuie să recunosc, că psihologia și informația despre care se vorbea peste tot, m-a determinat să caut titlurile autorului Henry Miller. Există o multitudine de cărți pe care acesta le-a scris, dar ce am ales eu se rezumă la două cuvinte Lumea sexului.

Nu știam dacă să mă aștept la erotism sau doar la câteva informații despre acest concept. Citind, însă, am descoperit, de fapt, niște informații vaste, care sunt inspirate din viața autorului. Lumea sexului ne prezintă, de fapt, părerea autorului și viziunea lui despre ceea ce înseamnă actul acesta sexual, despre modul în care acesta se practica, punându-l, de altfel, în opoziție cu dragostea. 

Ideile reflectate în text sunt destul de ample, dar consider că, totuși, ar fi putut să fie mult mai bine definite. Mi-a plăcut să aflu părerea autorului despre el, dar am apreciat și viziunea lui diferită, în raport cu anumite păreri exprimate, poate, chiar de noi. 

Pe parcursul cărții mi s-a părut că acesta a dat dovadă de informare, deoarece deține foarte multe informații și face o sumedenie de conexiuni, care vin să amplifice și să susțină cee ce el a afirmat. 

Pe lângă aceste aspecte, în Lumea sexului ni se vorbește și despre lume în general. Despre calitățile și defectele ei, despre modul în care aceasta ar trebui percepută. Având o experiență vastă de viață, Henry Miller a reușit să contureze aspecte foarte importante, de la iubire, până la elemente din viața de zi cu zi. 

"Adevărata viață începe când suntem singuri. "


"Omul pe deplin receptiv știe că fiecare întâmplare este garnisită cu semnificații. El știe nu doar că viața i s-a schimbat, ci i că până la urmă întreaga lume va fi afectată"

Chiar dacă autorul îmi transmite o dorință acută de a se exprima, el este, totodată, o persoană deschisă, care își îngăduie să vadă toate perspectivele posibile. În ochii lui, lumea este de nuanțe diferite, însă fiecare alege cum o percepe.

"Rolul pe face sexul îl joacă în viața omului diferă foarte mult de la individ la individ, după cum știm. Nu este imposibil să existe un model care include cele mai largi variațiuni. Mă gândesc la sex ca la un domeniu doar parțial explorat; partea cea mai mare, cel puțin pentru mine, rămâne misterioasă și necunoscută. Același lucru este valabil și pentru alte aspecte ale forțelor vitale. Putem cunoaște puțin sau mult, dar cu cât forțăm mai mult limitele, u atât orizontul se îndepărtează. Suntem învăluiți într-o mare de forțe ce par a sfida anemica noastră inteligență. Până când nu acceptăm că viața însăși are temeiul în mister n-am învățat nimic."


Mi se pare absolut minunat felul în care acesta percepe lumea. M-a cucerit adevărul care se ascunde în spatele fiecărei fraze. Nostalgia mi s-a instalat pe chip și chiar în aceste momente mă întreb cum o ființă, precum suntem noi, a putut să vadă atât de clar lucrurile? De câtă putere a dat acesta dovadă și prin câte a trecut ca să ajungă la aceste concluzii? Pe propria noastră piele putem să trăim multe dezamăgiri, dar puțini sunt cei care acceptă și au puterea să vorbească despre ele. Eu, sincer, nu aș putea să mă deschid în felul acesta în fața unor pagini goale. Dar scrisul ne poate asculta mai mult decât o face un prieten. 

De altfel, citind rânduri după rânduri, mi-am dat seama că opera lui Henry Miller, Lumea sexului se aseamănă foarte mult cu poezia Eu nu strivesc corola de minuni a lumii, poezie care aparține lui Lucian Blaga. Cei doi sunt adepți ai misterului și prin acesta reușesc să contureze opere, care date mai departe, pot schimba percepții. 

Mai departe aș dori să vă las pe voi să descoperiți și alte secrete care stau ascunse în cadrul acestei opere. În ceea ce mă privește, însă, nu sunt hotărâtă asupra unui lucru: mi-a plăcut opera mult sau foarte mult? Eu zic că o carte adevărată este aceea care te face să meditezi și să te transpui în poveste, însă depinde de fiecare persoană în parte.

Pentru mine, Lumea sexului a fost una dintre cărțile de care aveam nevoie și de aceea o recomand cu mare drag tuturor celor pasionați de necunoscut și mister.

Mulțumesc celor de la Târgul Cărții pentru posibilitatea de a citi această carte. Ea poate fi achiziționată cu doar un click aici

Ce părere aveți despre această carte? V-ar plăcea să o citiți?

Comentarii

 1. Nu am citit cartea și nici nu știu dacă o voi face - acum nu prea mă atrage. Dar cine știe? Felicitări pentru recenzie!

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu am mai auzit de aceasta carte sau de autor pana acum dar suna interesant. O voi citi in viitorul apropiat! Felicitari pentru recenzie!

  RăspundețiȘtergere
 3. Nu știam cartea și îți mulțumesc pentru informații. Nu cred că este genul meu, dar nu spun nu.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Să știi că nici eu nu o vedeam înainte ca fiind pe gustul meu, dar a ajuns cumva să mă atragă.
   Chiar a fost o lectură drăguță.

   Ștergere
 4. Pentru mine, Henry Miller este un autor complicat, bulversant, sincer. Vreau să citesc măcar o carte de-a lui, dar de fiecare dată ceva parcă mă oprește, nu știu ce. Cred că am să-i aștept timpul și nu am să-i citesc cărțile decât atunci când, cu adevărat, simt că trebuie s-o fac. Lecturi frumoase!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Hmm, sper să alegi o lectură care să ți se potrivească și care să te acapareze. Mie mi-a plăcut aceasta. Are idei complexe, frumos conturate.

   Ștergere

Trimiteți un comentariu

Părerea voastră contează

Postări populare de pe acest blog

Confesiunea unui preot de Sierra Simone - Impresii

Editura: Bookzone
An apariție: 2019
Autor: Sierra Simone
Număr de pagini: 352


Nu vrem să îți creăm așteptări false. În Confesiunea unui preot nu vei găsi o mărturisire religioasă și nici calea spre mântuire. Dar ce vei găsi, cu siguranță te va lua pe nepregătite! Tabuul este dus la un cu totul alt nivel, scenele erotice sunt desprinse din cele mai întunecate fantezii, dar condimentul esențial, în cele din urmă, este povestea unică de iubire, o iubire interzisă. Tyler are 29 de ani, este preot și are parohia lui de 3 ani. A jurat celibat și legământ față de Dumnezeu și de atunci a reușit să-și înfrâneze toate pornirile omenești. Până apare EA. Poppy. O tânără cu buzele roșii, senzuale, ce-i fură mințile pe nevăzute. La propriu. În confesional. Când iubirea vine îmbrăcată în ispită, cum poți să-i reziști? 

Dragii mei, Bookzone vine, de această dată, în întâmpinarea noastră cu o premieră. Cu prima carte tradusă! Este vorba despre Confesiunea unui preot, o carte asupra căreia și în momentul de…

Review - Produse Base One + o manichiură reușită

Bună, dragilor!

În urmă cu puțin timp am primit de la cei de la Base One, un kit cu produsele necesare pentru a realiza o manichiură de succes. Cu alte cuvinte, acest kit conține produse de bază în realizarea unor unghii pe placul tuturor.Nu știu câte dintre voi vă pricepeți să construiți unghii din gel și de aceea vă spun că eu nu știam că mă voi descurca atât de bine. Pasionată de frumos și de îngrijirea unghiilor sunt de când mă știu și mereu mi-am dorit să dețin produse care să mă ajute să mă descurc singură, să nu mă mai programez la manichiură, respectiv pedichiură și să cheltuiesc o sumedenie de bani pe acest proces.

Kit-ul Base One a fost și este o provocare pentru mine și datorită ambiției pe care mi-a dat-o, pot spune că am ajuns să îmi realizez manichiura de una singură. Cu îndemânarea a fost destul de greu la început, însă după construirea primelor două unghii, parcă m-am mai îndreptat și acest lucru a fost vizibil.

Ce probleme am întâmpinat? Cum să vă spun eu oare? Sunt…

Recenzie - Minunea de R.J. Palacio

Editura: Arthur
Autor: R.J. Palacio
Număr de pagini: 336
Colecția: Cărțile de aur ale copilăriei„Nu vă voi descrie cum arăt. Indiferent ce grozăvie v-aţi imagina, probabil că este mai rău.“
August Pullman este un băiat de zece ani care a avut ghinionul de a se naşte cu o teribilă diformitate facială. Pentru a-l proteja de privirile şi vorbele răutăcioase ale oamenilor, părinţii săi îl educă acasă, dar într-o zi hotărăsc că a venit vremea ca Auggie să meargă la şcoală.

Minunea este o poveste emoţionantă despre curaj şi bunătate, despre integrare şi acceptare, scrisă cu sensibilitate şi umor. „Nu judeca după aparenţe" pare să fie ideea de la care porneşte R.J. Palacio, iar una dintre cheile de lectură este dată de replica vulpiţei din Micul prinţ: „Nu poţi vedea bine decât cu inima. Esenţialul e invizibil pentru ochi."Cine s-ar fi gândit că, de fapt, o carte dedicată copiilor nu este doar o carte pentru acei copii care se remarcă prin vârstă? Cine s-ar fi gândit, măcar o clipă, că…