Treceți la conținutul principal

Recenzie - Șoareci și oameni de John Steinbeck


Titlu: Șoareci și oameni
Editura: Polirom
Categorii: Moderni, contemporani
Număr de pagini: 160
Autor: John Steinbeck
Soareci si oameni, unul dintre romanele clasice ale literaturii secolului trecut, este o poveste cu nuante parabolice despre prietenie si destin. Personajele centrale sint doi lucratori sezonieri, George Milton, un tinar inteligent si inimos, si Lennie Small, un urias naiv, cu o forta incontrolabila si o intirziere mentala ce il face sa semene cu un copil mare. Cei doi barbati, a caror induiosatoare relatie de prietenie ajunge sa semene a dependenta, se angajeaza ca lucratori la o ferma. Ei au un vis, un ideal, sa stringa bani pentru a-si cumpara un loc al lor, unde sa traiasca „din belsugu’ pamintului”. Insa o serie de intimplari tragice, provocate de naivitatea lui Lennie, de neputinta lui de a distinge raul de bine, le naruie sperantele.

Simțeam nevoia de o lectură serioasă, care să mă determine, la final, să extrag o morală din textul cu pricina. Căutând pe Libris.ro, am găsit un roman, o creație de o naturalețe aparte, care mi-a atras atenția. Parcă totul a fost plănuit, deoarece Șoareci și oameni a fost opera de care am avut mare nevoie în viața mea de cititor. S-a creat între mine și această carte o legătură, încă de la prima întâlnire, și în acel moment am știut că nu poate să-mi scape. De ce să nu citesc, totuși, o operă care să îmi încânte toate simțurile?

John Steinbeck este un autor, pe care nu l-am mai întâlnit, până luna trecută când am dat peste cartea lui, care, de altfel, este câștigătoarea unui premiu Nobel. Laudele aduse la adresa acestei cărți sunt nenumărate și la toate acestea se mai adaugă și aprecierile mele, care nu sunt puține. 

Care este subiectul ce stă la baza acestui roman?
În primul rând, cred că ar trebui să vă familiarizez cu numele de George Milton și Lennie Small, doi prieteni foarte apropiați, cu personalități, însă, foarte diferite. De asemenea, se poate vorbi și despre priorități și orientări diferite, cu atât mai mult cu cât George este un om perfect normal, scund și descurcăreț, iar Lennie un bărbat foarte înalt, dar cu grave probleme mintale. 

Inițial nu vedeam nicio legătură între cele două personaje, însă am mers pe premisa care spune că opusurile se atrag. De la un anume punct, parcă o scânteie și-a făcut apariția și m-a luminat, determinându-mă să percep acest duo amical ca fiind cel mai bine conturat concept din operă. 

Ce îi leagă pe cei doi, nu este doar o prietenie de lungă durată, ci și un mic scop, acela de înavuțire, de stabilitate. Personajele noastre își doresc cu ardoare să muncească, pentru a-și aduna bani, cu care, mai apoi, să își cumpere un loc doar al lor, în care nimeni să nu îi deranjeze. 
În aceste momente este evidențiată  dorința celor doi, care nu doresc să se dea bătuți, mai ales că sunt atât de aproape de scopul pe care și l-au propus. 
Cu alte cuvinte, caracterele lor puternice îi îndeamnă să nu renunțe, deoarece adevăratele scopuri în viață se ating doar prin sacrificiu și muncă. 

Ajunși, însă, într-un stadiu acceptabil, probleme sunt cele care încep să le dea târcoale, Lennie fiind principalul vinovat în toate aceste greșeli. La un moment dat, datorită bolii lui, am simțit o milă față de acest personaj, cu care, de altfel, am empatizat foarte mult. Dacă ar fi să aleg un personaj preferat, acela ar fi Lennie, deoarece chiar dacă este retardat, în adevăratul sens al cuvântului, acesta emană bunătate și căldură. În schimb, George a fot cel care mi-a creat, în anumite momente, o stare de discomfort, stare generată de limbajul pe care îl folosea atunci când i se adresa lui Lennie. 
Cu toate acestea, cei doi s-au completat perfect și dacă unul dintre ei nu ar fi făcut greșeli catastrofale, aceștia ar fi ajuns să își atingă scopul. 

Mi-a plăcut, totuși, ideea autorului, dar și scenariul pe care l-a gândit și l-a așezat pe foi. John Steinbeck a devenit, așadar, prin opera lui Șoareci și oameni, un autor clasic preferat, deoarece, într-un mod cu totul inedit, reușește să îmbine catastrofalul cu plăcutul. 

Chiar dacă unele elemente se află în antiteză, cititorului i se va oferi posibilitatea de a-și alege un personaj definitoriu pentru el. De asemenea, prin stilul pe care autorul l-a folosit, lectura a devenit o adevărată aventură din care nu te-ai mai fi desprins. 

Ce trebuie să mai menționez este faptul că Șoareci și oameni nu este nicidecum un roman care să îți aducă zâmbetul pe buze, ci este unul trist, care te provoacă să reflectezi asupra unor evenimente și concepte. Romanul lui Steinbeck este o adevărată capodoperă literară, care nu îți oferă niciun moment de respiro, ci îți accelerează bătăile inimii, ca mai apoi să te străpungă când ți-e lumea mai dragă. 

Dacă până în aceste momente, surprinderea a fost prezentă pe alocuri, la final, aceasta a fost prezentă în totalitate. Finalul romanului m-a șocat și m-a determinat să spun că John Steinbeck a știut încă de la început ceea ce se va întâmpla cu personajele. Care va fi soarta lor? Veți afla răspunsul la această întrebare, doar citind Șoareci și oameni. 

Categoric, acest roman a primit cinci steluțe, deoarece mi-a plăcut foarte mult și, neapărat, trebuie să mă informez în privința acestui autor. Vreau să descopăr tot ceea ce a scris el, cu atât mai mult cu cât operele celelalte s-ar putea asemăna cu această incontestabilă capodoperă clasică a literaturii secolului trecut. 

Recomand cu mare drag această carte, deoarece își merită toate laudele de până acum. 

Voi ați citit cartea? V-ar tenta să o lecturați?


Comentarii

 1. Pare o carte captivanta, pacat ca e trista, dar imi plac cartile care te tin cu sufletul la gura 😀

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. A fost o carte extraordinară! O recomand cu mare drag și sunt sigură că nu te va dezamăgi!

   Ștergere
 2. Interesanta, multumim pentru prezentare si recenzie.

  RăspundețiȘtergere
 3. Wow ditamai :) recenzia... eu sunt mai mult pe genul fantasy însă si aceasta pare interesanta

  RăspundețiȘtergere
 4. De ani buni mi-am propus să citesc această carte, trebuie să o citesc si eu.

  RăspundețiȘtergere
 5. Nu am auzit de această carte, frumoasa recenzia.

  RăspundețiȘtergere
 6. Nu am citit cartea, eu in ultima vreme citesc numai fantasy, insa o sa trec pe lista si aceasta carte. Multumesc de recenzie.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu mare drag o recomand. Sper să îți placă!

   Mulțumesc!

   Ștergere
 7. Eu as încerca să citesc mai mult. Aceasta carte pare sa fie și pe gustul meu ( așa Cum e )

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur să aud asta. Aștept impresii în cazul în care o vei citi.

   Ștergere
 8. Nu am citit cartea dar mi-a plăcut tare mult recenzia ta si chiar as citi cartea asta! E interesanta si captivantă și sunt tate curioasă de deznodământ! Pup! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur că ți-a plăcut Recenzia! Recomand cu mare drag această carte.

   Pupici.

   Ștergere
 9. Cred ca mi-ar placea sa o citesc! Pare tare interesanta si cumva inspirata din fapte reale.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este interesantă și captivantă. Ți-o recomand cu drag!

   Ștergere
 10. Clar m-ar tenta sa o citesc, dar nu stiu cat de tare m-ar afecta. Si asa sunt destul de dezamagita de lume!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu zic că merită să acorzi timp unei astfel de lecturi. Nu vei fi dezamăgită.

   Ștergere
 11. Frumoasa recenzie!
  Si cartea pare interesanta

  RăspundețiȘtergere
 12. Acum ma pregateam sa dau comanda de pe Libris si cred ca-mi voi comanda si aceasta carte! Multumim pt recenzie!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur să aud asta. Nu îți va părea rău!

   Mulțumesc și eu de vizită!

   Ștergere
 13. E o carte care mi-a placut foarte mult. te pune pe ganduri.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, așa este. Este o carte frumoasă și cuprinzătoare.

   Ștergere
 14. Pare o lectura captivanta si interesanta. Cred ca iti da mult de gandit.

  RăspundețiȘtergere
 15. Nu am citit-o încă, dar o am de foarte mult timp în plan.

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Părerea voastră contează

Postări populare de pe acest blog

Confesiunea unui preot de Sierra Simone - Impresii

Editura: Bookzone
An apariție: 2019
Autor: Sierra Simone
Număr de pagini: 352


Nu vrem să îți creăm așteptări false. În Confesiunea unui preot nu vei găsi o mărturisire religioasă și nici calea spre mântuire. Dar ce vei găsi, cu siguranță te va lua pe nepregătite! Tabuul este dus la un cu totul alt nivel, scenele erotice sunt desprinse din cele mai întunecate fantezii, dar condimentul esențial, în cele din urmă, este povestea unică de iubire, o iubire interzisă. Tyler are 29 de ani, este preot și are parohia lui de 3 ani. A jurat celibat și legământ față de Dumnezeu și de atunci a reușit să-și înfrâneze toate pornirile omenești. Până apare EA. Poppy. O tânără cu buzele roșii, senzuale, ce-i fură mințile pe nevăzute. La propriu. În confesional. Când iubirea vine îmbrăcată în ispită, cum poți să-i reziști? 

Dragii mei, Bookzone vine, de această dată, în întâmpinarea noastră cu o premieră. Cu prima carte tradusă! Este vorba despre Confesiunea unui preot, o carte asupra căreia și în momentul de…

Review - Produse Base One + o manichiură reușită

Bună, dragilor!

În urmă cu puțin timp am primit de la cei de la Base One, un kit cu produsele necesare pentru a realiza o manichiură de succes. Cu alte cuvinte, acest kit conține produse de bază în realizarea unor unghii pe placul tuturor.Nu știu câte dintre voi vă pricepeți să construiți unghii din gel și de aceea vă spun că eu nu știam că mă voi descurca atât de bine. Pasionată de frumos și de îngrijirea unghiilor sunt de când mă știu și mereu mi-am dorit să dețin produse care să mă ajute să mă descurc singură, să nu mă mai programez la manichiură, respectiv pedichiură și să cheltuiesc o sumedenie de bani pe acest proces.

Kit-ul Base One a fost și este o provocare pentru mine și datorită ambiției pe care mi-a dat-o, pot spune că am ajuns să îmi realizez manichiura de una singură. Cu îndemânarea a fost destul de greu la început, însă după construirea primelor două unghii, parcă m-am mai îndreptat și acest lucru a fost vizibil.

Ce probleme am întâmpinat? Cum să vă spun eu oare? Sunt…

Am/ N-am

Astăzi am revenit cu ceva diferit!
Enjoy!

1. Am/ N-am citit o carte de Roald Dahl.
 N-am. Nu am citit nicio carte de la acest autor, însă din câte știu scrie mai mult literatură pentru copii. Nu este exclus faptul că vreau să încerc cărțile lui, dar nu în limba română, ci în limba engleză.

2. Am/ N-am citit cărți 14+.
 Am. Ținând cont că am depășit de mult această vârstă, răspunsul este evident afirmativ. Nu am ținut niciodată cont de vârsta care era menționată pe copertă, deoarece gândirea mea înclina mereu spre ceva matur.

3. Am/N-am citit o carte pe care am judecat-o după coperta acesteia.
N-am. De obicei, îmi place ca biblioteca mea să fie cât mai colorată și să cuprindă cărți frumoase din punct de vedere interior, nu din punct de vedere exterior. Totuși, coperta atrage într-un anumit fel cititorul.

4. Am/N-am citit o carte în altă limbă decât engleza și româna.
N-am. De obicei, citesc foarte mult în română, pentru că așa lecturarea cărților este mai rapidă, iar într-un timp cât mai…