Treceți la conținutul principal

Cu Sano Maxima ai nevoie de o cantitate mică pentru rezultate... MAXIME!

Când vine vorba despre curățenie, mă declar o persoană metuculoasă, care pune, în același timp, foarte mare accent pe produsele pe care le folosește. Cu Sano Maxima , însă, ai nevoie de o cantitate mică pentru rezultate... MAXIME! Și nu glumesc când spun acest lucru! Faptul că am încercat foarte multe produse de curățare și parfumare a rufelor, îmi permite să-ți exprim o opinie clară cu privire la produsele Sano Maxima. Sincer, sunt singurele care m-au surprins plăcut, chiar dacă pe piață există mii și mii de produse.  Am fost super încântată când cei de la Sano mi-au dau vestea cea bună. Care anume? Ei bine, ei mi-au propus să testez produsele Sano Maxima , iar dacă voi fi mulțumită să împărtășesc și cu voi ceea ce mi-a plăcut atât de mult la aceste produse. Chiar dacă pe piață se fac remarcate o mulțime de produse destinare spălării rufelor, Sano are ceva special. Acest ceva, de fiecare dată, mă îndeamnă să vă recomand și vouă gama pe care aceștia o au disponibilă. Și, totuși,

Recenzie - Eliza și monștrii ei de Francesca Zappia


An apariție: 2018
Autor: Francesca Zappia
Categoria: Literatură Universală
Colecția: Young Adult
Editura: Storia
Număr de pagini: 377



In lumea reala, Eliza, o fata de 18 ani, este timida, ciudata si lipsita de prieteni. Online este LadyConstellation, creatoarea anonima a Monstrous Sea, un webcomic extrem de popular, cu milioane de followers si de fani in intreaga lume. Eliza nu-si inchipuie ca ar putea vreodata sa indrageasca lumea reala asa cum o iubeste pe cea online si nu simte nicio dorinta sa incerce.

Apoi Wallace Warland, cel mai mare scriitor de fanfiction pentru Monstrous Sea, se transfera la scoala ei. Wallace crede ca Eliza este un fan ca oricare altul si, pe masura ce baiatul o scoate din carapacea ei, fata incepe sa se intrebe daca nu cumva viata offline merita o sansa. Dar, cand secretul Elizei este impartasit din greseala cu restul lumii, tot ce a construit – povestea ei, relatia ei cu Wallace, pana si propria sanatate mintala – incepe sa se naruiasca.


Fiecare dintre noi avem perioade când ne lăsăm pradă gândurilor, acele gânduri de care nu putem scăpa, care ne acaparează complet și ne transformă în persoane total diferite. Cu alte cuvinte, fiecare dintre noi avem monștrii noștri,  care ne influențează într-un anume mod. Pe acest calapod și, în principiu, pe această ideea a mers și Francesca Zappia în construirea romanului Eliza și monștrii ei, un roman care evidențiază o serie de trăiri și de evenimente din viața unei adolescente de doar optsprezece ani. Eliza poate fi întruchiparea fiecăruia dintre noi, un personaj adolescentin, cu un caracter puternic, care va trece printr-o serie de încercări. Cum îi vor influența aceste încercări viitorul? Care vor fi consecințele? La aceste întrebări puteți răspunde chiar voi, în momentul în care lecturați romanul. 

" Am un mic monstru în creier care îmi controlează sentimentul de îndoială.
Îndoiala în sine e o prostie, fără sens sau simțire, oarbă, trăgând cu forță la capătul unui lanț lung. Monstrul, în schimb, e inteligent. Și mă urmărește tot timpul și, când nu sunt complet sigură pe mine, dezleagă îndoiala și o lasă să umble liberă. Și nici chiar atunci când știu că vine peste mine, n-o pot opri."


"Oamenii distruși nu se ascund de monștrii lor. Oamenii distruși se lasă devorați."


În cele care urmează, însă, am să mă refer, în mare parte, la ceea ce mi-a plăcut mie la acest roman, dar o să evidențiez și câteva aspecte care s-ar putea să vă stârnească curiozitatea. Astfel, după cum bine putem intui din titlu, se observă faptul că vom avea de-a face pe parcursul întregului roman cu o protagonistă pe nume Eliza, care va fi înconjurată nu doar de oamenii alături de care își petrece timpul la școală, ci și de oamenii din mediu online, alături de care se simte o persoană împlinită. De ce afirm acest lucru? Pentru că fără ei, fără prietenii virtuali, Eliza nu ar mai fi fost ceea ce este, de fapt. Eliza ar fi fost o simplă fată, nicidecum o creatoare celebră. 



Întreaga acțiune, ca urmare, se va perinda în jurul creației Elizei, adică în jurul scrierii online Monstrous Sea, unul dintre cele mai cotate și populare webcomic-uri din zona de interes a tuturor tinerilor. Eliza devine, așadar, prin intermediul imaginației ei, o maestră a scrisului, dar și o definiție a omului animat în totalitatea de o lume virtuală definită de numărul de vizualizări, de like-uri și de comentarii, mai mult sau mai puțin pertinente. Eliza este, totodată, și o umbră care se ascunde de societate, o adolescentă definită printr-o naivitate inerentă vârstei, dar și un echivalent al omului secretos și profund, care preferă să lase scrisul să vorbească și nu cuvintele rostite în sine. 

Pentru ea, lumea virtuală ajunge să fie locul în care se regăsește. Un spațiu, aparent, inexistent, dar atât de necesar, căci fără această fărâmă de virtualitate, Eliza nu ar mai fi LadyCostellation, iar LadyConstellation nu ar mai fi Eliza. 

"Ce rost are să trăiești dacă nu poți face ceea ce te face fericit? La ce e bună o carieră care îți aduce bani, dacă urăști fiecare zi în care trebuie să te duci la muncă? Nu am o familie de care să am grijă, nu am facturi de plătit, cel puțin, nu acum. Sigur, o să trebuiască să achit împrumutul pentru facultate, dar, oricum, ne permitem să merg doar la o facultate publică, așa că o să plătesc indiferent de slujba pe care o să mi-o iau după. Nu am nevoie să devin doctor sau avocat sau știu eu ce slujbă importantă ar vrea ai mei să am. Eu nu vreau decât să scriu."

Povestea Elizei este o poveste pe care nu am digerat-o de la început. O poveste care m-a indus în eroare. La un moment dat nu am reușit să înțeleg povestea care se ascunde în spatele paginilor web pe care ea le scrie, însă, într-un final, parcă imaginea s-a limpezit. Cu toate acestea, nu mă pot declara o fană LadyConstellation, tocmai pentru că universul pe care Eliza l-a creat mi s-a părut unul destul de întortocheat, nespecific mie ca cititor. Ce mi-a plăcut, în schimb, a fost Eliza ca personaj conturat de Francesca Zappia. Mi-a plăcut Eliza pentru că deși a avut momente de slăbiciune ca fiecare dintre noi, ea a fost animată de tăria și puterea de a se regăsi, de fiecare dată, în propria creație. M-a atras acest aspect și pot spune că unele trăsături de caracter ale personajului  sunt definitorii și chiar ar trebui să încercăm mulți dintre noi să dăm dovadă de cumpătul și calmul de care Eliza a dat dovadă. 

În situații critice, ea se dovedește a fi un ascultător bun, o iertătoare, dar și o persoană înțelegătoare, care, treptat, din diferite motive, acceptă în viața ei un nou personaj, alături de care își va petrece timpul. 

Wallace este băiatul care, neștiind cine este, de fapt, Eliza, îi va fi acesteia alături și împreună vor împărtăși idei și sentimente, care, la un moment dat, nu se vor dovedi a fi la fel de puternice. Când ambii ascund lucruri, lumea lor parcă se micșorează și apar, la un moment dat, semne de întrebare. Cât va mai dura prietenia? Ce secrete ascund cei doi? Îi vor afecta?

"Poate e firesc să fie așa. Lucrurile pe care le iubești cel mai mult îți lasă golurile cele mai mari."

Într-o carte conturată prin intermediul unor imagini clare despre personaje, Francesca Zappia a reușit să scoată la suprafață aspecte care, adesea, tind să caracterizeze orice tânăr. Cu toate acestea, nu putem afirma că doar adolescenții au monștrii lor, ci și cei trecuți de această vârstă. Tocmai din acest motiv, recomand această carte drăguță tuturor acelora care doresc să experimenteze ceva diferit, căci, într-un final, eu, ca cititor, am realizat că Eliza și monștrii ei nu este o carte la fel ca toate celelalte. Acest volum are ceva special, pe care dacă ajungi să-l digeri, te va acapara.

Vreau să știți, de altfel, că nu mă dau în vânt după această lume virtuală pe care Eliza și-a creat-o, însă, într-o oarecare măsură, m-am regăsit în pielea personajului, tocmai pentru că și eu scriu aici pentru voi. Ca urmare, sunt sigură că mulți vă veți identifica cu acest personaj, care, aparent, pare să nu aibă nicio importanță. Treptat, însă, Eliza se va lăsa descoperită de fiecare cititor în parte, dar va avea grijă să rămână prietenă și cu suspansul, respectiv cu misterul și spiritul enigmatic pe care îl prelungește până în ultimul moment al poveștii.

La fel cum în viața reală nimic nu este perfect și sigur, la fel se întâmplă și în viața Elizei. Această notă realistă, dar și fantastică a poveștii, va fi un impuls în descoperirea personalității personajelor, dar și în elucidarea misterului care se află dincolo de chipurile caracterelor. Cu un spirit enigmatic și profund, așadar, Francesca Zappia a creionat personaje foarte asemănătoare oamenilor, personaje care au capacitatea de a procesa, de a înțelege și de a ajuta.

Pentru mine, Eliza și monștrii ei a fost o adevărată lectură, pe care am savurat-o din plin și chiar dacă nu m-am identificat cu povestea scrisă de LadyConstellation, am simțit o emoție în momentul în care urmau anumite pasaje, care aveau rolul de a completa în sine povestea construită de autoare.

Previzibilul nu și-a făcut prezența, iar dramele Elizei și situațiile prin care aceasta a trecut, au accentuat acea notă de suspans, care, de altfel, este prezentă aproape la tot pasul.

Eu am găsit această carte pe librăria online Libris.ro, locul de unde îmi achiziționez cele mai multe cărți și tocmai din acest motiv, vă îndemn și pe voi să aruncați o privire și, chiar mai mult decât atât. vă provoc să îi dați o șansă Elizei. Vă va cuceri oare?

Recomand acest roman tuturor cititorilor! Pentru mine a fost o lectură drăguță, pe care am citi-o cu mare drag și ardoare, fiind curioasă, totodată, de cartea fenomen despre care se tot vorbește peste tot. Eliza și monștrii ei ți-au pregătit o surpriză! Ești gata să o descoperi?

"Creăm artă din multe rațiuni - bani, faimă, admirație, dragoste -, dar pentru mine lucrul cu cel mai mare randament este dorința. Dacă îți dorești lucrul pe care îl creezi, frumusețea lui va ajunge să strălucească, chiar dacă nu ai toate amănuntele stabilite. Dorința este ceea ce-i animă pe creatori li, când avem asta, motivația este la un pas în urma ei."








Comentarii

  1. Mi-a atras atentia chiar de la introducere, o sa o caut si eu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu daca as avea rabdare sa o parcurg, dar pentru mine suna ca o provocare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aștept părerea ta, dacă alegi să o citesti.

      Ștergere
    2. Dupa coperta sau titlu nu as alege-o dar povestea imi place

      Ștergere
    3. Povestea care stă la baza cărții este chiar interesantă.

      Ștergere
  3. Am tot auzit de această carte de curând!! Este și pe lista mea de lectură. Pare așa faină! 😍 Îmi place mult coperta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu am tot văzut-o prin grupurile de lectură de pe Facebook. Este ușor de citit și numai bună pentru o zi de vară!

      Ștergere
  4. Sincer, nu știu ce să spun despre această carte, însă sigur dacă va ajunge pe mâna mea o voi citi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pare interesanta. Imi plac personajele foarte bine conturate, asa ca ma tenteaza cartea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Coperta mi se pare tare atragatoare si povestea in sine m-a fascinat

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce ilustrație drăguță pe copertă

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce-mi place această carte! Trebuie neapărat să o citesc!

    RăspundețiȘtergere
  9. Oooo. Dar ce fain arată coperta. Cred că mi-ar plăcea povestea!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Părerea voastră contează

Postări populare de pe acest blog

Doza de sănătate. #2 Care sunt cele mai bogate legume în fier?

Salutare, dragilor! Astăzi în cadrul dozei de sănătate vă voi vorbi despre fier , respectiv despre cele mai bogate legume în fier.  Ce este fierul? Fierul este cunoscut ca fiind un mineral esențial pentru buna funcționare a organismului și, mai mult decât atât, este implicat în multiple procese metabolice. Totodată, acesta este indispensabil în transportul oxigenului în organism, respectiv în respirația celulară.  Și tocmai pentru că este atât de esențial pentru organismul nostru, trebuie să menționez faptul că, pentru a preveni carența de fier, ne este recomandat de către medici să consumăm cât mai multe alimente bogate care conțin în compoziția lor fier. Întrebarea, însă, este următoarea: Consumăm cantitatea indicată de fier? Potrivit specialiștilor în domeniul sănătății, pentru adulți , doza recomandată de fier este cuprinsă între 8 și 27 mg.  Iată, așadar, 5 legume bogate în fier pe care eu le consum foarte des și nu doar pentru că trebuie, ci pentru c

Recenzie - Cu toții suntem făcuți din molecule de Susin Nielsen

Autor: Susin Nielsen Colecție: EpicWave Editura: Epica Număr de pagini: 266   Stewart, 13 ani: un geniu, dar total antisocial. Mama lui a murit si ii simte lipsa in fiecare zi. Ashley, 14 ani: fata populara, mai putin printre profesori – are note groaznice la scoala. Tatal ei a marturisit familiei ca este gay si s-a mutat, dar nu foarte departe...     Destinele lor se intersecteaza atunci cand Stewart si tatal lui se muta cu Ashley si mama sa. Stewart e multumit de situatia creata intr-o proportie de 89,9%, chiar daca incearca cu greu sa se adapteze la noua scoala, dar mereu si-a dorit o sora, iar, de partea cealalta, Ashley este 110% ingrozita. A incercat mereu sa ascunda adevaratul motiv pentru care tatal ei s-a mutat; mai mult decat atat, Stewart i-ar putea ameninta statutul social. Cei doi sunt complet diferiti, dar totusi au un lucru in comun; ei sunt — la fel ca toata lumea — facuti din molecule.     In acest roman amuzant si rascolitor, Susin Nielsen creeaza doi

Recenzie - Fantoma Aniei de Vera Brosgol

Autor: Vera Brosgol Editura: ART Număr de pagini: 222 An apariție: 2017 Dintre toate lucrurile pe care se aştepta Ania să le găsească pe fundul unui vechi puţ, o nouă prietenă nu se număra printre ele. Mai ales nu o prietenă care să fie moartă de un secol. Să cazi într-un puţ e şi-aşa destul de rău, dar viaţa Aniei în sine s-ar putea să fie şi mai oribilă. Îi e ruşine cu familia ei, se jenează cu propriul ei corp şi a cam renunţat să-şi mai găsească locul în liceu. O nouă prietenă – fie ea şi moartă – este exact ce are nevoie. Dar prietena Aniei nu glumeşte deloc când zice că are de gând să-i fie alături pentru totdeauna... Caut să-mi lărgesc cât mai mult orizontul de cunoaștere, dar caut, în același timp, povești noi, care să mă impresioneze. Îmi place să experimentez, mai ales atunci când vine vorba despre universul literar și de aceea, în ultima perioadă, am diversificat lecturile și sper să ajung să citesc cărți din orice domeniu. De această dată, am optat pe