Treceți la conținutul principal

Ecograful - o gură de aer în lumea modernă


Ecograful, o gură de aer în medicina modernă. Istorie și funcționare

Cu greu ne-am putea închipui viața fără ecografe, aceste aparate medicale care pot spune extrem de multe lucruri despre ceea ce se ascunde în interiorul corpului uman. Ceea ce puțini oameni știu este faptul că ecograful este prezent în medicină de doar 50 de ani. Prima ecografie realizată în scop medicinal a avut loc în anul 1956 în Glasgow, iar principiul de funcționare era împrumutat de la mult mai cunoscutul SONAR.
Folosirea la scară largă a acestor aparate a început să prindă contur ceva mai târziu. În anii '70 ecografele se găseau în toată Marea Britanie și chiar și în spitale din America.Primul caz medical în care s-a folosit ecografia

Inițial, folosirea acestei noi tehnologii a reprezentat o dezamăgire pentru inventatori. Ecograful a fost întâmpinat cu o doză mare de scepticism, mulți medici ridiculizând noile aparate. Ceea ce avea să schimbe totul a fost cazul unei femei diagnosticate cu cancer la stomac, care avea, de fapt, un simplu chist ovarian operabil. Acesta a fost descoperit prin intermediul ecografului, iar reușita a schimbat foarte mult soarta noului aparat.

Cum funcționează ecograful? 

Funcționarea acestui aparat este relativ simplă și se bazează pe undele ultrasonice. Acestea pot să străbată orice mediu biologic și sunt reflectate, oferind informații relevante despre ceea ce se ascunde în interiorul organismului. Aparatul poate să fie folosit atât în medicina umana, cât și în medicina veterinară, cu același succes.
Grație funcționării simple, ecografia a fost introdusă în foarte multe domenii medicale și a fost adoptată de majoritatea specialiștilor. Nu doar simplitatea a fost convingătoare, însă, ci și faptul că este o metodă de diagnosticare neinvazivă, ieftină și rapidă.

Evoluția ecografiei, de la varianta clasică, la varianta 4D

Cei peste 50 de ani care s-au scurs de la apariția primului ecograf au adus  o evoluție constantă pentru aceste aparate. Dacă inițial, informațiile erau extrase în imagini 2D, tehnologia modernă a venit cu ecografia 3D și chiar cu ecografia 4D. Ecografia 3D oferă posibilitatea recompunerii imaginilor ecografice în relief, în așa fel încât să se poată măsura cu exactitate structurile analizate. Pentru o astfel de ecografie sunt necesare aparate performante, care să dispună de sonde speciale și de softuri moderne, însă toate sunt din ce în ce mai accesibile.

Ecografia 4D
este cea mai nouă descoperire din domeniu și poate transforma imaginile statice în imagini care se mișcă în timp real. Astfel, ecografia fătului aflat în uterul matern poate să arate cu exactitate modul în care acesta trăiește. Evident, ecografia 4D își găsește utilitatea și atunci când vine vorba despre alte situații.

Pentru medicii interesați de un aparat modern, o gamă variată de ecografe o găsiți la firma Ultrasonic.

Comentarii

 1. Super interesant articolul tau, chiar am aflat chestii interesante despre care nu stiam pana acum

  RăspundețiȘtergere
 2. E bine ca tehnologia s-a dezvoltat si ne poate ajuta atat de mult.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da. Exact. Din acest punct de vedere, chiar este bine și benefic.

   Ștergere
 3. Mi se pare că tehnologia a evoluat spre bine. Nu știam toate aceste informații. Îți mulțumim pentru articol!

  RăspundețiȘtergere
 4. Foarte interesant si bine de stiut. Multumim pentru informatii!

  RăspundețiȘtergere
 5. Și mie mi se par extrem de util ecograful modern!! Faine informațiile. 😘

  RăspundețiȘtergere
 6. Ecograful este tare util in medicina. Ma bucur ca tehnologia se dezvolta in acest sens.

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Părerea voastră contează

Postări populare de pe acest blog

Review - Produse Base One + o manichiură reușită

Bună, dragilor!

În urmă cu puțin timp am primit de la cei de la Base One, un kit cu produsele necesare pentru a realiza o manichiură de succes. Cu alte cuvinte, acest kit conține produse de bază în realizarea unor unghii pe placul tuturor.Nu știu câte dintre voi vă pricepeți să construiți unghii din gel și de aceea vă spun că eu nu știam că mă voi descurca atât de bine. Pasionată de frumos și de îngrijirea unghiilor sunt de când mă știu și mereu mi-am dorit să dețin produse care să mă ajute să mă descurc singură, să nu mă mai programez la manichiură, respectiv pedichiură și să cheltuiesc o sumedenie de bani pe acest proces.

Kit-ul Base One a fost și este o provocare pentru mine și datorită ambiției pe care mi-a dat-o, pot spune că am ajuns să îmi realizez manichiura de una singură. Cu îndemânarea a fost destul de greu la început, însă după construirea primelor două unghii, parcă m-am mai îndreptat și acest lucru a fost vizibil.

Ce probleme am întâmpinat? Cum să vă spun eu oare? Sunt…

Recenzie - Minunea de R.J. Palacio

Editura: Arthur
Autor: R.J. Palacio
Număr de pagini: 336
Colecția: Cărțile de aur ale copilăriei„Nu vă voi descrie cum arăt. Indiferent ce grozăvie v-aţi imagina, probabil că este mai rău.“
August Pullman este un băiat de zece ani care a avut ghinionul de a se naşte cu o teribilă diformitate facială. Pentru a-l proteja de privirile şi vorbele răutăcioase ale oamenilor, părinţii săi îl educă acasă, dar într-o zi hotărăsc că a venit vremea ca Auggie să meargă la şcoală.

Minunea este o poveste emoţionantă despre curaj şi bunătate, despre integrare şi acceptare, scrisă cu sensibilitate şi umor. „Nu judeca după aparenţe" pare să fie ideea de la care porneşte R.J. Palacio, iar una dintre cheile de lectură este dată de replica vulpiţei din Micul prinţ: „Nu poţi vedea bine decât cu inima. Esenţialul e invizibil pentru ochi."Cine s-ar fi gândit că, de fapt, o carte dedicată copiilor nu este doar o carte pentru acei copii care se remarcă prin vârstă? Cine s-ar fi gândit, măcar o clipă, că…

Tată bogat, tată sărac de Robert T. Kiyosaki - recenzie

An apariție: 2019
Autor: Robert T. Kiyosaki
Editura: Curtea Veche
Număr de pagini: 192


Tata bogat, tata sarac…
• Arunca in aer mitul care spune ca trebuie sa castigi mult ca sa te imbogatesti.
• Combate ideea potrivit careia, daca ai o casa, esti instarit. Le arata parintilor de ce nu se pot baza pe sistemul de invatamant, daca vor sa-si vada copiii invatand cate ceva despre bani.
• Defineste odata pentru totdeauna activele si pasivele.
• Va invata ce si cum sa le spuneti copiilor despre bani, astfel incat sa aiba succes financiar in viitor.

Tata bogat, tata sarac este un punct de plecare pentru toti cei care doresc sa detina controlul asupra propriului lui viitor financiar. - USA Today


Încă stau și meditez la ideile pe careRobert T. Kiyosaki le-a dezvoltat pe parcursul cărții Tată bogat, tată sărac. Încă mă macină întrebări pe care le-am gândit în timp ce-i citeam cartea. Cert este, însă, că la aceste întrebări el îmi poate răspunde. Cum? Recitind anumite pasaje, ascultându-l îmi dau seama, d…