Treceți la conținutul principal

Recenzie - Smaralde Sărate de Laura Talmaci

Smaralde Sărate

Editura: Floare de Iris
Autor: Laura Talmaci
Număr de pagini: 84
Categoria: Poezie


Smaralde sărate: o carte de poezii pe care să o citești altfel în funcție de vârstă. O avalanșă de mișcări sufletești care te poartă într-o lume ce merită a fi descoperită. O invitație de a întreprinde o nouă călătorie: eterna călătorie a Sufletului călăuzit de pasiunea sa de a descoperi cine este. O călătorie deopotrivă zbuciumată și liniștită pe oceanul Cunoașterii de Sine.


Am citit o carte asupra căreia am reflectat foarte mult, o carte care mi-a răpit doar câteva minute din timp, însă, tot această carte, este cea care vorbește prin cuvintele pe care autoarea le-au folosit pentru a crea un tablou al adevărului, al cunoașterii și al conștientizării. În momentul în care Laura Talmaci și-a pus gândurile pe hârtie, poate, nu s-a gândit la impactul pe care acestea le vor avea asupra cititorilor.

Oricât de stabil ai fi din punct de vedere emoțional, cuvintele acestea nu au cum să nu te zguduie, deoarece reflectă purul adevăr, un adevăr crunt pe care oricine îl percepe, dar puțini au curajul de a-l recunoaște, de a-l exterioriza și de a-l comunica.

Fiecare silabă, fiecare cuvânt li propoziție poate fi un fulger, deoarece rapiditatea cu care ești atacat de toate acestea nu se poate exprima în cuvinte. Realitatea este sumbră, însă trebuie să fie privită ca atare, deoarece noi facem parte din ea. Ea face parte din nou.

În contextul acestei mici cărți de poezii, autoarea își oferă prilejul de a se raporta la tot ceea ce consideră semnificativ, de aceea, cu această ocazie, o să amintesc faptul că ea pune, în mare parte, baza pe lume, pe ceea ce ne înconjoară, începând de la sentimente și până la oameni. Ea are puterea de a-și exprima o părere despre lumea în care trăim și, deși, uneori nu recunoaștem, atributele pe care ea le aduce lumii sunt adevărate. Ura, fățărnicia, invidia și multe altele sunt caracteristici ale acestei ere, o eră în care binele se înstrăinează, iar răul devine din cea în ce mai cunoscut. Răul este cel care alungă bunătatea și își croiește drum liber pe orice potecă, indiferent de perioadă, vârstă sau locul în care poposește vreo ființă umană.

Astfel, consider că tot ceea ce autoarea scrie este un tumult de adevăr. Sunteți pregătiți pentru a descoperi părerea ei despre acest univers uman?

" Trăiesc într-o lume
Plină de invidie și ură. 
O lume-a durerii, 
O lume-a uitării.
A uitării de bine...
A uitării de sine.

Vii și tu cu mine!? " 

De asemenea, autoarea ne vorbește despre nelipsita iubire. Oare este aceasta în concordanță cu timpul? Să fie ele aliați sau dușmani? Un lucru este cert, când iubești îți dorești ca timpul să nu mai treacă, îți dorești să îl controlezi, să fie precum un ceasornic căruia poți să îi deconectezi bateriile. Și, totuși, nu este așa. Întrebarea rămâne aceeași: Ce este timpul?

În mintea și în sufletul autoarei, el este mort, căci doar așa, considerându-l mort, fericirea și iubirea se trăiesc până la epuizare. 

" Te aștept să vii.
Te aștept de mult
În brațele-mi pustii
Măcar un minut.
Să-ți dau din iubirea
Pe care o port
Și fericirea
Timpului mort. " 

În viziunea ta, cum este timpul? 
În iubire, ca oriunde de altfel, nu poate să lipsească nici dezamăgirea, una dintre cele mai frecvente și dureroase momente fiind acela când aceasta își face simțită prezența. Această dezamăgire pe plan sentimental, atrage după sine și regrete, regrete ce țin de domeniul trecutului, dar care își pun amprenta pe un timp prezent și pe un viitor apropiat. 

" Iubirea e o durere
Ce sufletu-ți apasă,
E o furtună neagră
Într-o pădure deasă.

Fi-va
Oricât de greu,
Voi fi mereu
Tot eu. "

Aceste poezii vorbesc și, chiar dacă ele sunt consemnate doar în cadrul unei pagini, acest lucru nu le influențează, ci rămân la fel de crude și de dure, respectiv la fel de adevărate. Ca urmare, ceea ce autoarea reușește să transmită este universal valabil, în condițiile în care fiecare dintre noi trecem prin dezamăgiri, deoarece nu întotdeauna ne iese ceea ce ne-am propus. Important este să nu renunțăm și să nu uităm cine suntem cu adevărat. Drumurile anevoioase nu trebuie să reprezinte un impediment pentru o ființă construită din ziduri apărătoare.

Umanitatea, noi, suntem cei care, fără să conștientizăm, suntem predispuși schimbării, iar de aceea, sunt de părere că băgarea noastră de seamă trebuie să sporească și, de ce nu, aceasta trebuie aprovizionată cu o serie de ochii ai minții, care au rolul de a veghea mai bine decât până acum.

" Clipă de clipă
Oamenii se transformă în
Rătăcitoare umbre.
Noul a devenit mai vechi,
Eternitatea - o cădere.
La toate tu rămâi intact

Și lasă umbrele să-ți cânte:
La mulți ani! " 

Citind aceste versuri și toate celelalte poezii, m-au răvășit o mulțime de emoții, emoții pe care, cu efort, le-am ținut în frâu, deoarece într-o astfel de situație, ele s-au simțit libere, ele s-au simțit acasă.

Pentru a înțelege în profunzime ceea ce reprezintă acest volum de poezii, de fapt, trebuie ca atenția să nu fie focalizată pe nimic altceva, ci doar asupra a ceea ce autoarea încearcă să comunice. Dacă atenția aceasta nu va lipsi, veți conștientiza că la baza cărții se ascund o sumedenie de factori cheie, care vă pot facilita înțelegerea lecturii.

Ca urmare, cred că vă puteți da seama că am iubit această carte. Am trăit fiecare cuvânt în parte, iar amalgamul de sentimente și emoții s-a dovedit necruțător și sper ca aceasta să fie prezent în toate acele locuri în care se citește cartea Smaralde Sărate. 
Smaralde Sărate este precum o cascadă care te spală deoarece mască, o cascadă în care, dacă ai intrat, nu mai ieși așa cum ai fost inițial, ci ieși de acolo cu  altă viziune asupra a tot ceea ce înseamnă viață, iubire, prietenie, familie. O altă viziune despre ceea ce constitui tu.

Dacă recomand această carte? Cu siguranță. Recomand acest volum tuturor, indiferent de vârsta la care vă aflați, deoarece fie că ești adolescent, fie că ești în vârstă, o idee sau chiar mai multe tot se leagă de sufletul tău. Să rămâi fără nimic, nu există, însă există o mare probabilitate ca tu să te pricopsești cu stilul autoarei și cu ceea ce a scris ea și, mai apoi, din acest volum să înveți ceva. Ești pregătit pentru a descoperi ceea ce se află printre rânduri?

Mulțumesc, Editurii Floare de Iris pentru exemplarul oferit spre recenzare și, mai mult de atât, mulțumesc pentru posibilitatea de a mă delecta cu o lectură pe gustul meu. Deși nu sunt o adeptă a poeziilor, această carte mi-a plăcut extrem de mult. Doritorii pot să achiziționeze acest volum cu doar în click aici. 

Steluțe:

Lectură plăcută!

Comentarii

 1. Ce frumos :) mi-a captat atentia inca de cand am citit titlul postarii! <3

  RăspundețiȘtergere
 2. Eu iubesc foarte mult poezia si, exact ca in cazul acuarelei in pictura, cred ca o anumita categorie de emotii si trairi, nu poate fi redate decat prin intermediul versurilor, respectiv suprapunerea tuselor transparente de culoare. După recenzia ta, cred ca mi-ar placea foarte mult Smaralde sarate.
  Felicitari pentru articol, chiar m-ai facut sa-mi doresc carticica asta!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cât de frumos te-ai exprimat! Îți mulțumesc pentru apreciere și mă bucur tare mult că am reușit să te conving în ceea ce privește cartea!

   Ștergere
 3. De obicei nu obisnuiesc sa citesc poezi, prefer proza!

  RăspundețiȘtergere
 4. M-a atras coperta, care este simpla, dar de efect, asa, nu stiu.
  M-as fi asteptat la o poveste, un roman, nu la poezii. :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Nu am mai citit de mult timo poezii. Pare o carte frumoasa.

  RăspundețiȘtergere
 6. Nu am mai citit poezii, cartea pare interesanta. Titlul si comert ă mi-au atras atentia

  RăspundețiȘtergere
 7. Vai de mine, cat timp a trecut de cand nu m-am lasat purtata pe pagini de poezie! Am uitat cum să mă bucur de ele :(

  RăspundețiȘtergere
 8. O vreau si euuuu! Neaparat! Dupa atâtea povesti citite, este timpul sa citesc si poezii!

  RăspundețiȘtergere
 9. Intotdeauna poeziile sunt binevenite.Multumesc pentru recomandare

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Părerea voastră contează

Postări populare de pe acest blog

Confesiunea unui preot de Sierra Simone - Impresii

Editura: Bookzone
An apariție: 2019
Autor: Sierra Simone
Număr de pagini: 352


Nu vrem să îți creăm așteptări false. În Confesiunea unui preot nu vei găsi o mărturisire religioasă și nici calea spre mântuire. Dar ce vei găsi, cu siguranță te va lua pe nepregătite! Tabuul este dus la un cu totul alt nivel, scenele erotice sunt desprinse din cele mai întunecate fantezii, dar condimentul esențial, în cele din urmă, este povestea unică de iubire, o iubire interzisă. Tyler are 29 de ani, este preot și are parohia lui de 3 ani. A jurat celibat și legământ față de Dumnezeu și de atunci a reușit să-și înfrâneze toate pornirile omenești. Până apare EA. Poppy. O tânără cu buzele roșii, senzuale, ce-i fură mințile pe nevăzute. La propriu. În confesional. Când iubirea vine îmbrăcată în ispită, cum poți să-i reziști? 

Dragii mei, Bookzone vine, de această dată, în întâmpinarea noastră cu o premieră. Cu prima carte tradusă! Este vorba despre Confesiunea unui preot, o carte asupra căreia și în momentul de…

Review - Produse Base One + o manichiură reușită

Bună, dragilor!

În urmă cu puțin timp am primit de la cei de la Base One, un kit cu produsele necesare pentru a realiza o manichiură de succes. Cu alte cuvinte, acest kit conține produse de bază în realizarea unor unghii pe placul tuturor.Nu știu câte dintre voi vă pricepeți să construiți unghii din gel și de aceea vă spun că eu nu știam că mă voi descurca atât de bine. Pasionată de frumos și de îngrijirea unghiilor sunt de când mă știu și mereu mi-am dorit să dețin produse care să mă ajute să mă descurc singură, să nu mă mai programez la manichiură, respectiv pedichiură și să cheltuiesc o sumedenie de bani pe acest proces.

Kit-ul Base One a fost și este o provocare pentru mine și datorită ambiției pe care mi-a dat-o, pot spune că am ajuns să îmi realizez manichiura de una singură. Cu îndemânarea a fost destul de greu la început, însă după construirea primelor două unghii, parcă m-am mai îndreptat și acest lucru a fost vizibil.

Ce probleme am întâmpinat? Cum să vă spun eu oare? Sunt…

Recenzie - Minunea de R.J. Palacio

Editura: Arthur
Autor: R.J. Palacio
Număr de pagini: 336
Colecția: Cărțile de aur ale copilăriei„Nu vă voi descrie cum arăt. Indiferent ce grozăvie v-aţi imagina, probabil că este mai rău.“
August Pullman este un băiat de zece ani care a avut ghinionul de a se naşte cu o teribilă diformitate facială. Pentru a-l proteja de privirile şi vorbele răutăcioase ale oamenilor, părinţii săi îl educă acasă, dar într-o zi hotărăsc că a venit vremea ca Auggie să meargă la şcoală.

Minunea este o poveste emoţionantă despre curaj şi bunătate, despre integrare şi acceptare, scrisă cu sensibilitate şi umor. „Nu judeca după aparenţe" pare să fie ideea de la care porneşte R.J. Palacio, iar una dintre cheile de lectură este dată de replica vulpiţei din Micul prinţ: „Nu poţi vedea bine decât cu inima. Esenţialul e invizibil pentru ochi."Cine s-ar fi gândit că, de fapt, o carte dedicată copiilor nu este doar o carte pentru acei copii care se remarcă prin vârstă? Cine s-ar fi gândit, măcar o clipă, că…