Treceți la conținutul principal

Impresii - Jurnalul unui Adam (Volumul 2, Partea I-II) de Bogdan Marcu


"I-aș mai spune că omul are câteva chestii de care trebuie să aibă grijă: suflet, minte, sinceritate, libertate și demnitate."

Zilele de vară mă duc mereu cu gândul la iubire. Nu neapărat o iubire trăită de mine sau nutrită de mine pentru o altă persoană de sex opus, ci acea iubire din cărți. Iubirea ca mod de expunere a trăirilor, ca metodă de a evidenția calități și defecte, iubirea ca sentiment profund, dar, de cele mai multe ori, dureros. Un sentiment care te poate transforma în cea mai bună versiune a ta sau, dimpotrivă, te poate marca, determinându-te să devii o cu totul și cu totul altă persoană. 

Și tocmai pentru că aceste zile de vară denotă relaxare, ele m-au determinat, în același timp, să acord atenție nu doar cărților motivaționale, care mă definesc și-mi plac la nebunie, ci și cărților care are un fir narativ alert, cărților care nu solicită atât de mult membrana cerebrală, acelor cărți care vin exact la timp pentru a te reintroduce în sfera cititului. O sferă care reprezintă singurul moment de detașare față de viața reală. 

Deși inspirată din realitate, chiar din viața autorului, seria de cărți Jurnalul unui Adam este o lectură ușoară, potrivită pentru zilele de vară, pentru acele momente când ești la plajă sau, pur și simplu, pentru acele momente când simți nevoia să te delectezi cu o lectură care să-ți dea o stare de bine, fără a intra prea mult în detalii ce țin de psihologie sau orice altceva. 

Înainte de a vă vorbi mai în detaliu despre cel de-al doilea volum, respectiv prima parte a acestuia și a doua parte, aș vrea să derulez puțin timpul și să mă întorc la perioada în care am citit primul volum. A trecut ceva vreme de atunci. Chiar ani de zile. Îmi amintesc că-mi plăcuse primul volum și fiind și la o vârstă foarte fragedă mă impactase foarte mult. Eram chiar revoltată de realitatea surprinsă de autor prin intermediul experiențelor sale în carte. Purtam atât o ură față de realismul care nu a ținut cont de nicio barieră a reproșurilor sau părerilor, dar iubeam în același timp și sinceritatea, respectiv cursivitatea redării diferitelor experiențe relatate pe parcursul primul volum. 

Voiam instant să citesc să cel de-al doilea volum, însă, nu știu cum se face, că nu am reușit să-l achiziționez și, recunosc, o bună perioadă am uitat de cele întâmplate, însă recent cei de la Bookzone.ro mi-au oferit oportunitatea de a continua lectura pe care o începusem cândva. Este uimitor cum unele lucruri, cam toate, se întâmplă cu un motiv anume. Și tocmai asta ne relatează și Bogdan Marcu în volumele de carte pe care le-a scris. Ironia sorții, karma sau cum vreți voi s-o numiți își pune amprenta, mai repede sau mai târziu, pe viitorul fiecăruia și, credeți-mă, nu doar autorul a ajuns să creadă în karma, ci și eu, pentru că, făcând o retrospectivă a lucrurilor, nimic n-a rămas nerăsplătit, cum, la fel de bine, nimic n-a rămas nepedepsit. 

"Uneori, este nevoie să pierzi tot ce ai drag, pentru a înțelege că anumite decizii îți pot decide soarta. Știi, trebuie să pierzi pentru a învăța să păstrezi pe viitor! "

Dar revenind în prezent, în ceea ce privește prima partea a celui de-al doilea volum, aceasta îl surprinde tot pe Adam, personajul central al acestei cărți, în perioada facultății. Întrebarea, însă, este următoarea. Cum îl surprinde cel de-al doilea volum pe Adam? Mai matur. Un bărbat care a trecut printr-o sumedenie de experiențe, un bărbat care a luat aminte la greșelile din trecut. Un bărbat cu lecțiile învățate, gata să reînceapă o nouă viață, pornit pe fapte mari, fapte care să-l ajute să-și îndeplinească visul. Un bărbat aproape singur în inima Bucureștiului, dar descurcăreț, student la Facultatea de Litere. Un student gata să iubească din nou, gata să-și deschidă, din nou, porțile inimii pentru tot ceea ce-i poate atrage atenția. 

"Cred că atunci când te îndrăgostești, începi să aduni toate lucrurile nefolositoare și să le scoți afară din suflet. Trebuie să faci loc și cum altfel ai putea? Eu văd îndrăgostirea asta ca o pe curățenie de primăvară a sufletului - scuturi covoarele prăfuite de singurătate, ștergi praful lăsat de fosta sau fostul, speli paharele în care ți-ai înecat amarul, ștergi podeaua de urmele trecutului și deschizi larg ferestrele să intre aer proaspăt."

Jurnalul unui Adam, cu alte cuvinte, este o poveste care te poate trece prin toate stările. De la bucurie, tristețe, până la nervozitate. Niciuna nu scapă, mai ales când vine vorba despre autorul Bogdan Marcu, care, fără dar și poate, și-a pus sufletul în fiecare cuvânt, paragraf și pagină, tocmai pentru a împărtăși cu noi, cititorii, experiențe din viața lui. Tocmai pentru a ne ajuta să tragem un semnal de alarmă, atunci când simțim că nu mai suntem noi. Tocmai pentru a încerca să ne deschidă ochii la ceea ce se întâmplă în jurul nostru sau la ceea ce s-ar putea întâmpla, dacă nu acționăm când trebuie. 

Este fascinant acel moment când te regăsești în diferite citate, chiar dacă nu în experiențe. Este minunat momentul în care poți face două lucruri în același timp: să citești și să te relaxezi sau să te relaxezi citind. 

Jurnalul unui Adam vă va oferi această oportunitate atât prin prisma primei părți, cât și prin intermediul celei de-a doua, care, de altfel, a fost un cumul de emoții și de reverse. Prin ritmul destul de alert, dar și prin stilul de scriere cursiv, fără prea multe bălării la mijloc pentru a impresiona, Jurnalul unui Adam poate fi un stimul, poate fi un punct de plecare sau poate reprezenta un moment de realizare a multor acțiuni. 

Acum s-ar putea să nu fie clar ceea ce încerc să vă comunic, însă în momentul în care ești doar tu și gândurile notate ale autorului, situația se schimbă puțin.
Eu, de obicei, nu citesc cărți de acest gen, însă nu îmi pare rău că am continua lectura volumelor. Consider că, în primul rând, Jurnalul unui Adam m-a determinat să-mi pun puțin ordine în gânduri, dar, în același timp, m-a ajutat să reintru în sfera lecturii zilnice, pe care, chiar și în momentul de față, o consider prioritară. 

Descoperă povestea lui Adam și ia aminte la toate greșelile consemnate de către autor pe parcursul celor două volume!

Atât volumul I, cât și volumul II, partea I, respectiv partea II pot fi achiziționate direct de la autor sau de pe Bookzone.ro!

Voi ați citit aceste volume de carte? Dețineți cărți de la această editură?Comentarii

 1. Nu știu de ce nu m-a atras până acim
  După articolul tău, sunt tentată să îi dau o șansă.

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu stiam de ei, am sa dau o fuga sa vad ce oferte au <3
  Merci de stire :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sigur vei găsi ceva pe gustul tău. Au o gamă largă de exemplare atât ale autorilor români, cât și a celor din afară.

   Ștergere
 3. Am auzit de titlul acestei cărți, dar nu știam despre ce e vorba, recenzia ta mi-a stârnit interesul.

  RăspundețiȘtergere
 4. Hmm.. Sună prea bine ❤️ mai ales ca ai reluat firul și ne-ai relatat si despre primul volum.

  RăspundețiȘtergere
 5. O recenzie frumoasă și plină de emoție. Trebuie să citesc și eu. Atât de frumos citatul de la începutul recenziei!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Și mie mi-a plăcut tare mult acel citat, tocmai din acest motiv am ales să-l consemnez și aici.

   Ștergere
 6. Parca am auzit de carti, am sa le iau si eu in vedere!

  RăspundețiȘtergere
 7. Nu am auzit pana acum despre aceste carti, dar mi-ar placea sa le citesc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt o lectură ușoară! Aștept impresiile tale, de asemenea.

   Ștergere
 8. Cred ca am mai citit cateva opinii despre aceasta carte si mi-am propus sa o citesc. Tu ai facut ca hotararea sa fie decisiva cu recomandarea ta.
  Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 9. Si eu le-am citit si mi-au placut tare mult! Chiar te trec prin toate starile

  RăspundețiȘtergere
 10. Auzisem de seria asta, dar nu am reusit sa o citesc pana acum. Pare interesanta.

  RăspundețiȘtergere
 11. Nu i-am citit cartile, dar ii mai citesc din cand in cand blogul, imi place cum scrie autorul.

  RăspundețiȘtergere
 12. Sunt niste titluri destul de interesante!

  RăspundețiȘtergere
 13. Recunosc că am mai văzut aceste cărți în online, dar încă nu le-am citit.

  RăspundețiȘtergere
 14. O recenzie interesanta si o recomandare foarte buna

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Părerea voastră contează

Postări populare de pe acest blog

Confesiunea unui preot de Sierra Simone - Impresii

Editura: Bookzone
An apariție: 2019
Autor: Sierra Simone
Număr de pagini: 352


Nu vrem să îți creăm așteptări false. În Confesiunea unui preot nu vei găsi o mărturisire religioasă și nici calea spre mântuire. Dar ce vei găsi, cu siguranță te va lua pe nepregătite! Tabuul este dus la un cu totul alt nivel, scenele erotice sunt desprinse din cele mai întunecate fantezii, dar condimentul esențial, în cele din urmă, este povestea unică de iubire, o iubire interzisă. Tyler are 29 de ani, este preot și are parohia lui de 3 ani. A jurat celibat și legământ față de Dumnezeu și de atunci a reușit să-și înfrâneze toate pornirile omenești. Până apare EA. Poppy. O tânără cu buzele roșii, senzuale, ce-i fură mințile pe nevăzute. La propriu. În confesional. Când iubirea vine îmbrăcată în ispită, cum poți să-i reziști? 

Dragii mei, Bookzone vine, de această dată, în întâmpinarea noastră cu o premieră. Cu prima carte tradusă! Este vorba despre Confesiunea unui preot, o carte asupra căreia și în momentul de…

Review - Produse Base One + o manichiură reușită

Bună, dragilor!

În urmă cu puțin timp am primit de la cei de la Base One, un kit cu produsele necesare pentru a realiza o manichiură de succes. Cu alte cuvinte, acest kit conține produse de bază în realizarea unor unghii pe placul tuturor.Nu știu câte dintre voi vă pricepeți să construiți unghii din gel și de aceea vă spun că eu nu știam că mă voi descurca atât de bine. Pasionată de frumos și de îngrijirea unghiilor sunt de când mă știu și mereu mi-am dorit să dețin produse care să mă ajute să mă descurc singură, să nu mă mai programez la manichiură, respectiv pedichiură și să cheltuiesc o sumedenie de bani pe acest proces.

Kit-ul Base One a fost și este o provocare pentru mine și datorită ambiției pe care mi-a dat-o, pot spune că am ajuns să îmi realizez manichiura de una singură. Cu îndemânarea a fost destul de greu la început, însă după construirea primelor două unghii, parcă m-am mai îndreptat și acest lucru a fost vizibil.

Ce probleme am întâmpinat? Cum să vă spun eu oare? Sunt…

Recenzie - Minunea de R.J. Palacio

Editura: Arthur
Autor: R.J. Palacio
Număr de pagini: 336
Colecția: Cărțile de aur ale copilăriei„Nu vă voi descrie cum arăt. Indiferent ce grozăvie v-aţi imagina, probabil că este mai rău.“
August Pullman este un băiat de zece ani care a avut ghinionul de a se naşte cu o teribilă diformitate facială. Pentru a-l proteja de privirile şi vorbele răutăcioase ale oamenilor, părinţii săi îl educă acasă, dar într-o zi hotărăsc că a venit vremea ca Auggie să meargă la şcoală.

Minunea este o poveste emoţionantă despre curaj şi bunătate, despre integrare şi acceptare, scrisă cu sensibilitate şi umor. „Nu judeca după aparenţe" pare să fie ideea de la care porneşte R.J. Palacio, iar una dintre cheile de lectură este dată de replica vulpiţei din Micul prinţ: „Nu poţi vedea bine decât cu inima. Esenţialul e invizibil pentru ochi."Cine s-ar fi gândit că, de fapt, o carte dedicată copiilor nu este doar o carte pentru acei copii care se remarcă prin vârstă? Cine s-ar fi gândit, măcar o clipă, că…