Treceți la conținutul principal

Interviu - Ciprian Albu #7

Interviu

Cu doar puțin timp în urmă am descoperit un autor român care m-a făcut să îndrăgesc o scriere originală, o scriere ce m-a trecut prin tot felul de stări, o scriere cu profunde mesaje care se lasă descoperite pe parcurs. Ciprian Albu este autorul cărții Inspiră adânc! Expiră! și, ținând cont de faptul că această carte mi-a plăcut foarte mult, mi-a surâs ideea de a-l cunoaște mai bine și de a împărtăși cu voi ceea ce eu am aflat.
Până să trecem în adevăratul sens la acest interviu, doresc să vă las recenzia romanului său de debut aici.
Pe de altă parte, țin să mulțumesc autorului pentru răspunsurile elaborate și sincere, dar și pentru faptul că a acceptat să răspundă la aceste întrebări.
Haideți să îl cunoaștem mai bine pe autorul Ciprian Albu.
1. În primul rând vreau să te felicit pentru minunata carte scrisă. Cum a luat naștere totul?

 Răspuns: Când fetița mea Monica avea 4 ani a desenat într-o dimineață un chip de om, pe care l-a conturat, însă, din creion doar pe jumătate. Am întrebat-o atunci de ce i-a făcut chipul doar pe jumătate. Mi-a răspuns: pe acolo, pe unde nu e nimic, intră gândurile lui negre și tristețea. Dacă și-ar închide partea aceea ar zâmbi mereu și ar fi vesel. Atunci mi-a venit ideea scrierii acestei cărți. Despre un om care are nevoie urgentă să inspire adânc și să expire.


2. Ce senzatii ai avut atunci când ai ținut pentru prima dată propria carte în mână?

 Răspuns: Fără să exagerez prea mult, pot spune că sentimentul a fost comparabil cu prima dată când mi-am ținut copiii în brațe. O bucurie imensă și o emoție pe măsură.

3. Cu ce personaj te-ai identifica cel mai bine? Un personaj din cartea ta.

Răspuns: Desigur că personajul principal, corporatistul fără nume, care trece prin toate întâmplările și relațiile și cărora le face față așa cum poate este construit, în mare parte, pe baza experiențelor personale. În acel personaj central este o mare parte din mine și din viața mea.

4. Pe lângă scris, ce alte activități obișnuiești să mai practici?

Răspuns: Ador muzica pe vinyl, bicicleta prin pădure și filmele bune. A, da, și să citesc. Mai ales să citesc.

5. Cu toții știm că există și oameni care nu văd profunzimea cărții și acest lucru se soldează cu păreri negative, chiar dacă respectiva carte nu a fost citită în întregime. Ce părere ai despre aceștia?

Răspuns: După ce a apărut cartea am primit sute de mesaje și emailuri de la oameni pe care nu-i cunosc și care au citit cartea. Reacția lor a fost și este în continuare fabuloasă. Fiecare se raportează la personajele din carte sau la întâmplări prin prisma propriei experiențe de viață. Fiecare simte parcursul cărții în mod diferit. Unii apreciază partea de fantasy și mister, alții povestea tip puzzle, alții povestea sau poveștile de dragoste, pentru fiecare există ceva special în "Inspiră adânc! Expiră!" Trebuie doar să o citească.

6. Bănuiesc că orice autor, pe lângă scris, mai și citește. Care sunt genurile tale preferate? Autorii favoriți?

Răspuns: Am citit enorm încă de mic, moștenesc pasiunea asta de la tata pe care mi-l amintesc mereu cu o carte în mână și care a fost îndrumătorul meu în anii copilăriei. Acum citesc cu mare plăcere mai ales Murakami și Garcia Marquez, la fel, scriitorii americani contemporani, începând cu Philip Roth.

7. Preferi sa scrii ziua sau noaptea? De ce?

Răspuns: Scriu oriunde și oricum, numai să am timp. În cafenea, la concediu sau acasă. Am nevoie doar de muzica mea și de Macbook-ul Air.

8. Cum preferi să îți petreci timpul liber? În familie? Citind? Scriind? De ce?

Răspuns: Timpul liber mi-l împart între activități cu copiii, ieșiri cu prietenii, filme, citit, etc. Sunt unul dintre puținii oameni, cred, cărora nu le place să doarmă, așa că noaptea am mult timp pentru citit sau pentru filme. Sau pentru scris. Lucrez acum la continuarea la "Inspiră adânc! Expiră!", am scris primele trei capitole.

9. Ce plănuiești să publici în viitor?

Răspuns: Acum scriu continuarea la "Inspiră adânc! Expiră!", care sper sa vadă lumina librăriilor până la sfârșitul anului, asta, desigur, dacă voi avea timp suficient să scriu. În plus, până la sfârșitul lunii august, Daniela Burdia, cea care a realizat coperta fabuloasă a cărții, mă ajută și cu traducerea în limba engleză, astfel că undeva prin septembrie, cartea va fi disponibilă în format ebook în toată lumea, pe toate continentele. Am conturate în minte  și alte idei de romane, pe care vreau să le pun pe hârtie. Știi, inițial am scris mai mult pentru mine, ca hobby, dar reacția pe care oameni din toată țara o au legat de "Inspiră adânc! Expiră!", mesajele și e-mailurile pe care le primesc, toate mă încurajează să continui în acest demers. Pe acest drum nou pentru mine. Oamenilor le place ceea ce scriu. Nu există satisfacție mai mare pentru mine decât să știu că undeva în țară sau în lume cineva citește ultimul paragraf din "Inspiră adânc! Expiră!" și spune; Da, a meritat, mi-a plăcut și o să recomand cartea asta oricui!

10. Ca acest interviu să se încheie într-o notă comică, vreau să mă raportez și la copilărie. Care este momentul cel mai amuzant de care tu îți aduci aminte?

Răspuns: Am avut o copilărie incredibilă la Rădăuți, în Bucovina mea dragă. În casa bunicilor de pe strada Trandafirilor am trăit clipe cu adevărat magice și tot acolo am făcut și cele mai mari pozne. Mi-ar fi greu să mă rezum doar la una, dar totuși îmi amintesc ca acum de prunul din spatele casei. Nu era al bunicii, era al unei vecine cam rea. De câte ori mă vedea că vreau să iau prune mă spunea bunicii. Într-o toamnă a cules vecina toate prunele, a făcut un foc mare în grădină și le-a pus pe toate într-o oală uriașă. Mirosul era unul incredibil și muream de poftă. Așa că am luat frumos pietre din curte și le-am aruncat una câte una drept în mijlocul cazanului. Nu pot să vă spun ce scandal a făcut vecina și cât de tare s-a supărat bunica. Desigur, am negat tot :)

Mulțumesc, din nou, autorului pentru timpul acordat. Sper că va plăcut acest interviu.

Ne citim data viitoare!

Comentarii

 1. Nu am auzit de acest autor până în momentul de față, deși, dacă nu mă înșel, am văzut la tine pe blog o recenzie . Cred că acea carte era scrisă de Ciprian Albu.
  Oricum, îmi place ceea ce ai realizat aici și te felicit. De fapt, felicitări amândurora pentru munca depusă.
  Cât despre tine, ține-o tot așa, deoarece faci o treabă super bună!
  Pupici!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Iti multumesc mult pentru cuvintele frumoase!

   Da, am realizat o recenzie a cărții autorului! Mă bucur că ai vizualizat-o!

   Îți multumesc, totodată, pentru încurajari.

   Pupici!

   Ștergere
 2. Nici eu nu am auzit de Ciprian Albu, insa felul in care a raspuns intrebarilor tale, atat de natural, m-a determinat sa dau un search pe google si sa aflu si mai multe informatii.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur mult sa aud asta! Iti multumesc ca ai trecut pe aici!

   Ștergere
 3. Ma bucur sa cunoastem tot mai mulți autori romani. Felicitări pentru interviu!

  RăspundețiȘtergere
 4. Ce frumos si-a inceput drumul: fetita lui a fost sursa de inspiratie pentru scrierea aceste carti! O voi cauta si eu s-o citesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asa este! Mi-a plăcut si mie tare mult cand am auzit cum a început totul!

   Sper sa iti placa lectura!

   Ștergere
 5. Ce viziune evocatoare a avut cea mica! Foarte interesant! Citind acum interviul domnului am simtit nevoia sa-i caut si cartea pe internet. O voi citi cat de curand. Multumim! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Și eu îți mulțumesc pentru faptul că ai trecut pe aici!

   Îți doresc lectură plăcută!

   Ștergere
 6. Cred ca fiecare scriitor este motivat pe masura ce cartea este citita si apreciata. Pare o carte interesanta 😊

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, asa este!

   Cat despre carte: ea este una foarte interesanta! Mi-a plăcut mult!

   Ștergere
 7. Foarte interesant! Trebuie sa citesc si eu cartea aceasta :)

  RăspundețiȘtergere
 8. Nu am auzit de acest autor pana acum! Din nou un interviu foarte reusit! Cartea pare foarte interesanta.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Iti multumesc pentru apreciere!
   Cartea este una foarte interesanta! Recomand!

   Ștergere
 9. N-amam mai auzittarziu de acest autor pana acum. E foarte dragut faptul ca fetita lui l-a inspirat sa scrie aceasta carte. Aceasta este inca o dovada ca proprii nostri copii ne fac sa devenim mai buni, ne fac sa scoatem la iveala ce e mai bun din noi :)

  RăspundețiȘtergere
 10. Mi-ar placea sa ii citesc cartea, sunt pro autori romani.

  RăspundețiȘtergere
 11. Foarte frumoase și ”din suflet” răspunsuri. Nici eu nu auzisem de acest autor, dar i-aș citi cartea, mi se pare adaptat lumii actuale.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asa este! Ai foarte mare dreptate!

   Eu te mai astept pe aici!

   Ștergere
 12. Ii urez autorului sa aiba un impact uimitor cu continuarea la "Inspiră adânc! Expiră!", atat in tara cat si peste hotare.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. La fel si eu!
   Zilele trecute ne-a anunțat că prima lui cartea, adică Inspiră adânc! Expiră! este disponibilă și pe amazon.

   Ca urmare, evoluția se vede!

   Ștergere
 13. Nu am auzit de el pana acum. Am incheiat de citit articolul cu un zambet, tx :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur că am reușit să îți aduc un zâmbet pe buze datorita acestui articol!

   Ștergere
 14. Imi place mult acest loc al tau. Aceasta mica enciclopedie, unde ne dezvalui oameni nestiuti. Cel putin de mine. Atunci cand voi avea mai mult timp, voi lua la frunzarit blogul, pentru a cauta lucrarile autorilor intervievati de tine.
  Felicitari dnlui Ciprian Albu pentru reusita!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mi-ai adus un zâmbet pe buze. Mă bucur tare mult ca iti place. Conteaza acest aspect pentru mine!

   Ștergere
 15. Spre rusinea mea, nu i-am citit cartea si nici n-am auzit prea multe despre cartea lui. va trebui s-o caut rapid pana nu ma fac de ras

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Hmmm, nu este o rusine. Autorul a publicat aceasta carte destul de recent. De altfel este cartea lui de dubut.
   Niciodată nu este tarziu pentru a descoperi lucruri noi!

   Ștergere
 16. Atunci cand descopar romani talentati e motiv de bucurie, iar tie iti spun felicitari pentru articol.

  RăspundețiȘtergere
 17. Mi se pare foarte tare cum aduci în atenția oamenilor autori contemporani, mai mult sau mai puțin cunoscuți. Felicitări! Ține-o tot așa! :)

  RăspundețiȘtergere
 18. Io tot n-am inteles de ce era vecina aia rea, ca nu-l lăsa sa fure prune din prunul ei si ca i-a stricat munca? :) Cred ca il bateam de-i mergeau fulgii :))))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vaiii:)))) stii, doar, ca având o vârstă mai frageda, copiii nu prea conștientizează gravitatea situației:))

   Ștergere
 19. Recunosc, pana acum nu am auzit de acest autor! Insa mi-am propus sa ii dau cartea si sa ma pun pe lecturat!

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Părerea voastră contează

Postări populare de pe acest blog

Confesiunea unui preot de Sierra Simone - Impresii

Editura: Bookzone
An apariție: 2019
Autor: Sierra Simone
Număr de pagini: 352


Nu vrem să îți creăm așteptări false. În Confesiunea unui preot nu vei găsi o mărturisire religioasă și nici calea spre mântuire. Dar ce vei găsi, cu siguranță te va lua pe nepregătite! Tabuul este dus la un cu totul alt nivel, scenele erotice sunt desprinse din cele mai întunecate fantezii, dar condimentul esențial, în cele din urmă, este povestea unică de iubire, o iubire interzisă. Tyler are 29 de ani, este preot și are parohia lui de 3 ani. A jurat celibat și legământ față de Dumnezeu și de atunci a reușit să-și înfrâneze toate pornirile omenești. Până apare EA. Poppy. O tânără cu buzele roșii, senzuale, ce-i fură mințile pe nevăzute. La propriu. În confesional. Când iubirea vine îmbrăcată în ispită, cum poți să-i reziști? 

Dragii mei, Bookzone vine, de această dată, în întâmpinarea noastră cu o premieră. Cu prima carte tradusă! Este vorba despre Confesiunea unui preot, o carte asupra căreia și în momentul de…

Review - Produse Base One + o manichiură reușită

Bună, dragilor!

În urmă cu puțin timp am primit de la cei de la Base One, un kit cu produsele necesare pentru a realiza o manichiură de succes. Cu alte cuvinte, acest kit conține produse de bază în realizarea unor unghii pe placul tuturor.Nu știu câte dintre voi vă pricepeți să construiți unghii din gel și de aceea vă spun că eu nu știam că mă voi descurca atât de bine. Pasionată de frumos și de îngrijirea unghiilor sunt de când mă știu și mereu mi-am dorit să dețin produse care să mă ajute să mă descurc singură, să nu mă mai programez la manichiură, respectiv pedichiură și să cheltuiesc o sumedenie de bani pe acest proces.

Kit-ul Base One a fost și este o provocare pentru mine și datorită ambiției pe care mi-a dat-o, pot spune că am ajuns să îmi realizez manichiura de una singură. Cu îndemânarea a fost destul de greu la început, însă după construirea primelor două unghii, parcă m-am mai îndreptat și acest lucru a fost vizibil.

Ce probleme am întâmpinat? Cum să vă spun eu oare? Sunt…

Am/ N-am

Astăzi am revenit cu ceva diferit!
Enjoy!

1. Am/ N-am citit o carte de Roald Dahl.
 N-am. Nu am citit nicio carte de la acest autor, însă din câte știu scrie mai mult literatură pentru copii. Nu este exclus faptul că vreau să încerc cărțile lui, dar nu în limba română, ci în limba engleză.

2. Am/ N-am citit cărți 14+.
 Am. Ținând cont că am depășit de mult această vârstă, răspunsul este evident afirmativ. Nu am ținut niciodată cont de vârsta care era menționată pe copertă, deoarece gândirea mea înclina mereu spre ceva matur.

3. Am/N-am citit o carte pe care am judecat-o după coperta acesteia.
N-am. De obicei, îmi place ca biblioteca mea să fie cât mai colorată și să cuprindă cărți frumoase din punct de vedere interior, nu din punct de vedere exterior. Totuși, coperta atrage într-un anumit fel cititorul.

4. Am/N-am citit o carte în altă limbă decât engleza și româna.
N-am. De obicei, citesc foarte mult în română, pentru că așa lecturarea cărților este mai rapidă, iar într-un timp cât mai…