Treceți la conținutul principal

Cum m-am apucat de citit

                                   Cum m-am apucat de citit


 • Eram doar o puștoaică când am început să descopăr adevărata magie a cărților, iar modul prin care cititul a devenit un hobby și o pasiune pentru mine mi-a marcat trecutul, prezentul,viitorul și, totodată, mi-a schimbat percepția despre oameni, mi-a îmbogățit cunoștințele și vocabularul, m-a ajutat să devin OM.Am citit multe secvențe prin intermediul cărora am descoperit cum alte persoane ca mine, simplii muritori, au fost atrași de anumite cărți, însă povestea mea pe cât este de simplă, pe atât este de valoroasă pentru mine.
 • Încă de când eram la o vârstă foarte fragedă, rafturile bibliotecii mele erau pline ochi cu exemplare de la diferiți autori, însă tot ce apreciam referitor la aceste cărți era coperta sau, eventual, mirosul, până într-o zi când totul  a luat o întorsătură neașteptată.
 • Fără griji, cu zâmbetul pe buze și, de cele mai multe ori, obosită psihic, m-am avântat într-o zi oarecare pe străzile din oraș. Trebuie să precizez că în momentul respectiv, am părăsit incinta școlii și îmi croiam drum spre casă, după o zi care pentru mine era la fel de plictisitoare și mohorâtă precum au fost și celelalte. În fața mea,la o distanță de aproximativ trei-patru metri se aflau o mulțime de adolescenți care erau nerăbdători să ajungă la locuințele lor. Păstrând distanța, am observat că din ghiozdanul unei eleve s-a strecurat o bucățică de hârtie și a căzut pe jos. Neștiind ce s-ar putea ascunde in interiorul ei, am alergat și am luat-o în mână, cu scopul de a o înapoia persoanei respective. Conștiința îmi spunea să grăbesc pasul și să îmi fac treaba, adică să dau respectivei eleve ceea ce îi aparținea, însă o altă latură a mea, îmi spunea "Deschide-o! Deschide-o! Este doar o hârtie. Nu e ca și cum ar fi un secret însemnat pe ea!" Mi-am ascultat vocea lăuntrică și m-am retras pe o bancă, unde să fiu doar eu, și am început să citesc:

"Nu cunoaștem decât ceea ce îmblânzim, zise vulpea. Oamenii nu mai au timp sa cunoască nimic. Cumpără lucruri de-a gata de la neguțători. Cum însă nu există neguțători de prieteni, oamenii nu mai au prieteni. Dacă vrei să ai un prieten, îmblânzește-mă! "


 • Era un fragment dintr-o carte! M-a animat un sentiment pe care nu l-am mai simțit până atunci și am realizat că trebuie neapărat să o caut pe acea fată pentru ai înmâna hârtia, însă nu putea să scape așa ușor, urma să îi adresez întrebări referitoare la acel fragment care mi-a stârnit emoții, curiozitate și, cel mai important, m-a făcut să mă îndrăgostesc de lectură. În scurt timp am aflat și numele cărții, acesta era particularizat prin intermediul titlului "Micul prinț"  de Antoine de Saint-Exupery. Am păstrat biletul, cu voia respectivei fete, ca pe o dovadă fie că pasiunea pentru citit se naște în cele mai neașteptate momente.
 • Așadar, pe scurt, acesta este povestea mea. Datorită acestei cărți potrivită atât pentru copii, cât și pentru cei mari, eu sunt astăzi ceea ce sunt. Iubesc să citesc și am devenit un om în adevăratul sens al cuvântului. Această povestire mi-a lărgit orizonturile m-a ajutat să îmi depășesc condiția, mi-a definit spiritul critic și m-a introdus în universul iubitorilor de lectură și în lumea celor cu așteptări mari de la viață, m-a făcut dependentă de lectură și, am ajuns la concluzia că o viață în care lectura nu își face simțită prezența, nu e viață.

În cadrul editurii Libris avem cărți noi , cărți beletristică .

Articol ce răspunde provocării Libris, cu ocazia ediției a XIV a Târgului Internațional de Carte și Muzică Libris Brașov.

      

Comentarii

 1. Nu-mi mai aduc aminte cum a inceput pasiunea mea pentru citit, dar stiu ca printre primele carti citite s-a aflat "Toate panzele sus" si ani de zile m-am jucat "de-a expeditia!. :))

  RăspundețiȘtergere
 2. Si pasiunea mea pt citit a inceput de mica. Ii citeam bunicii mele rubrici din ziarele vechi si era tare mandra de mine. Pacat ca nu mai am atat de mult timp acum, dar incerc pe cat posibil sa citesc cat pot!

  RăspundețiȘtergere
 3. Acum mult timp, am citit Mary Poppins pe aleea ciresilor, credeam atunci ca voi calca pe urmele surori mele, dar m-am inselat. Am abandonat cartile in biblioteca, si le bagam in seama rar. Am crescut si recunosc ca acum imi este oarecum rusine ca pe vremea aia...lumea asta nu m-a atras. Totusi...acum la varsta mea, ma pierd cu drag printre randurile cartilor. Ma vad luptand cot la cot cu personajul principal, devorez pagina dupa pagina si ma furnica mainile cand termin cartea si trebuie sa aleg alta.

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Părerea voastră contează

Postări populare de pe acest blog

Review - Produse Base One + o manichiură reușită

Bună, dragilor!

În urmă cu puțin timp am primit de la cei de la Base One, un kit cu produsele necesare pentru a realiza o manichiură de succes. Cu alte cuvinte, acest kit conține produse de bază în realizarea unor unghii pe placul tuturor.Nu știu câte dintre voi vă pricepeți să construiți unghii din gel și de aceea vă spun că eu nu știam că mă voi descurca atât de bine. Pasionată de frumos și de îngrijirea unghiilor sunt de când mă știu și mereu mi-am dorit să dețin produse care să mă ajute să mă descurc singură, să nu mă mai programez la manichiură, respectiv pedichiură și să cheltuiesc o sumedenie de bani pe acest proces.

Kit-ul Base One a fost și este o provocare pentru mine și datorită ambiției pe care mi-a dat-o, pot spune că am ajuns să îmi realizez manichiura de una singură. Cu îndemânarea a fost destul de greu la început, însă după construirea primelor două unghii, parcă m-am mai îndreptat și acest lucru a fost vizibil.

Ce probleme am întâmpinat? Cum să vă spun eu oare? Sunt…

Recenzie - Mai presus de mândrie de Roberta Ariana

An apariție: 2018
Autor: Roberta Ariana
Categoria: Literatură română
Editura: Libris Editorial
Număr de pagini: 170

Dupa retragerea periculoasa din Cosa Nostra, Stefano Christian Allegri cunoaste, pentru prima oara in viata, frica. In goana pentru supravietuire, intemnitat de catre o fantasma a trecutului si avand multe suflete pe constiinta, incearca sa se apere de vanatoarea care-l ameninta. La doar treizeci si unu de ani, organizatia mafiota ii promite, prin nenumarate avertismente, ca nu va prinde secolul al XXI-lea, el fiind nevoit sa combata clanurile notorii prin forte proprii. Lupta crancena se complica atunci cand apare o tanara insarcinata care-l acuza ca ar fi tatal, iar deciziile altora le umbresc pe ale sale. Familiile il vor mort si vor face orice pentru a aplica metodele clasice ale sadismului, pentru ca nimeni nu iese viu din Mafie. O promisiune nerespectata si trei suflete in pericol...

Ești în căutarea unei lecturi simpatice, dar care să te antreneze, în același timp? Dac…

Recenzie - Eliza și monștrii ei de Francesca Zappia

An apariție: 2018
Autor: Francesca Zappia
Categoria: Literatură Universală
Colecția: Young Adult
Editura: Storia
Număr de pagini: 377In lumea reala, Eliza, o fata de 18 ani, este timida, ciudata si lipsita de prieteni. Online este LadyConstellation, creatoarea anonima a Monstrous Sea, un webcomic extrem de popular, cu milioane de followers si de fani in intreaga lume. Eliza nu-si inchipuie ca ar putea vreodata sa indrageasca lumea reala asa cum o iubeste pe cea online si nu simte nicio dorinta sa incerce.

Apoi Wallace Warland, cel mai mare scriitor de fanfiction pentru Monstrous Sea, se transfera la scoala ei. Wallace crede ca Eliza este un fan ca oricare altul si, pe masura ce baiatul o scoate din carapacea ei, fata incepe sa se intrebe daca nu cumva viata offline merita o sansa. Dar, cand secretul Elizei este impartasit din greseala cu restul lumii, tot ce a construit – povestea ei, relatia ei cu Wallace, pana si propria sanatate mintala – incepe sa se naruiasca.


Fiecare dintre noi avem …