Treceți la conținutul principal

Recenzie ''Stăpânul Inelelor" de J.R.R.Tolkien

                                                        FRĂȚIA INELULUI


                                          "Cititorii se împart în două mari categorii: cei care au citit Stăpânul Inelelor și cei care urmează s-o facă!" -Sunday Times"Trei inele pentru stăpânii elfi cei de sub soare,
Șapte pentru ei, piticii de viță din săli de stâncă,
Nouă , Oamenilor care știu că-n lumea lor se moare,
Unul pentru el, Seniorul Întunecimii-n noaptea lui adâncă
Unde-s Umbrele în Ținutul Mordor, ca să le găsească.
Și pe toate să le-adune un inel, și altul nime,
Să le ferece pe toate, astfel să le stăpânească,
Unde-s Umbrele, în Ținutul Mordor , în întunecime. "
 • Aceste câteva versuri/fragmente dintr-un anumit cânt ,reprezintă partea de început a cărții,astfel că ,încă din primele pagini,cartea ne oferă suspansul de care avem nevoie pentru a continua o lectură ca aceasta.
 • Această poveste a crescut pe măsură ce era povestită,până când a devenit o istorie,cuprinzând multe imagini din istoria veche.
 • A fost începută curând după ce a fost scris Hobbitul și înaintea publicării acestuia în anul 1937.
 • Astfel,încă din primele pagini ne sunt oferite informații cu privire la hobbiți ,aflându-se prin intermediul acestora  despre caracterul lor și o sumedenie de detalii referitoare la istoria acestora.
 • După cum știm încă din Hobbit , aceste ființe mici numite hobbiți locuiesc într-o regiune, cunoscută sub numele de Comitat.
 • Comitatul era împărțit în patru regiuni, așa-numitele Meleaguri de Miazănoapte, de Miazăzi, de la Răsărit și de la Apus.
  
 • Aici o vom surprinde și pe familia Took, care a fost mereu mai presus de toate celelalte, căci funcția de Thain le-a fost încredințată de la familia Oldbuck, Thain-ul fiind mai-marele adunării din Comitat și căpetenia trupelor de hobbiți.
 • Trecând la subiectul acestei cărți, acesta este unul care te captează încă de la început.  Când domnul Bilbo Baggins din Fundătura a anunțat că își va celebra a o suta unsprezecea zi de naștere cu o petrecere de o măreție nemaiîntâlnită,se spune că s-a stârnit mare agitație în Hobbiton.
 • Bilbo era foarte bogat,bogățiile pe care le adusese cu el din călătorie devenind o legendă a locului. Toată lumea credea ,indiferent de ce spuneau cei în vârstă,că Măgura Fundăturii reprezenta un loc care ascundea nenumărate comori.
 • De la o petrecere nu pot lipsi focurile de artificii,nu? Sigur că nu pot lipsi. Aici ,însă , nu s-a ocupat de ele o persoană oarecare. Cel care a avut grijă de focurile de artificii a fost chiar Gandalf . Pe lângă acestea, locuitorii au mai avut parte și de petarde,pocnitori,torțe,lumânări gnomice. Toate erau minunate,petrecerea fiind și mai frumoasă.
 • Arta lui Gandalf se dovedea tot mai spectaculoasă cu trecerea anilor.
 • Să nu credeți că totul va rămâne la fel. Spre finalul petrecerii se întâmplă un lucru care stârnește multe semne de întrebare!
 • Bilbo dorește să susțină un discurs ,astfel că acesta relateză următoarele fraze:
''Cu părere de rău, vă anunț că - deși,așa cum v-am spus,o sută unsprezece ani sunt prea pițini ca să-i fi petrecut în mijlocul vostru - acesta este SFÂRȘITUL. Plec. Vă părăsesc chiar ACUM. ADIO!"
 • Acestea fiind spuse , Bilbo dispăru! Unde? Vă las pe voi să aflați. Dacă dispuneți de răbdare și sunteți pasionați de fantezie,o să aflați și unde a dispărut Bilbo,dar o să aflați și cum a dispărut.
 • Trebuie să amintim și faptul că Frodo Baggins rămâne urmaș al lui Bilbo. Așadar,acesta va avea de îndeplinit o misiune ciudată. El nu va avea de găsit o comoară ,ci va avea de ascuns una. Puteți să vă imaginați ce obiect ar putea fi așa de prețios încât să reprezinte o valoroasă comoară care nu trebuie să fie vizibilă pentru ochii tuturor locuitorilor?
 • Inelul este comoară cea mai prețioasă. Pe cât de mic este un inel,nu unul oarecare,pe atât de periculos poate să fie pentru eroul nostru,Frodo,care va încerca din răsputeri să își îndeplinească misiunea. Tentații vor fi multe,iar Frodo va avea tendința de a folosi inelul în momentele de ananghie prin care va trece.
 • Ajutat de prietenii lui,Frodo va face față multor situații grele și va realiza că nu este un simplu hobbit ,ci este mai mult de atât.
 • Credeți voi că Gandalf l-a ales pe acesta doar așa la întâmplare? Nu. Bătrânul vrăjitor ,știe prea bine de ce este în stare micul hobbit.

 • Frodo, însoțit de 3 hobbiți credincioși și de vrăjitorul Gandalf, își va începe misiunea prin ținuturi populate de seminții neobișnuite ,prevăzute cu anumite capcane. Acesta va trebui să străbată Vâlceaua Despicată pentru a ajunge în Mordor,punctul final al călătoriei.
 • Vă recomand să vizionați și filmul pentru a vă face o idee despre cum arată personajele și ținuturile străbătute de acestea,dar și pentru a vă familiariza cu tot ceea ce se va petrece pe parcursul călătoriei lui Frodo.
 • Aceasta este cartea care vă va ține în suspans mai mult decât vă imaginați și va reprezenta doar începutul tuturor peripețiilor.
 • În contextul acestei cărți ,acțiunea nu este la fel d prezentă pe cum sunt informațiile pe care trebuie să le știți despre anumite personale, însă ,cu timpul, acțiunea va lua locul descierii și a  fragmentelor din carte lipsite de aceasta.
Pe mine mă puteți găsi pe pagina mea de Facebook dedicată cărților: https://www.facebook.com/BooksLovers.12/
 
Lectură plăcută! :)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Confesiunea unui preot de Sierra Simone - Impresii

Editura: Bookzone
An apariție: 2019
Autor: Sierra Simone
Număr de pagini: 352


Nu vrem să îți creăm așteptări false. În Confesiunea unui preot nu vei găsi o mărturisire religioasă și nici calea spre mântuire. Dar ce vei găsi, cu siguranță te va lua pe nepregătite! Tabuul este dus la un cu totul alt nivel, scenele erotice sunt desprinse din cele mai întunecate fantezii, dar condimentul esențial, în cele din urmă, este povestea unică de iubire, o iubire interzisă. Tyler are 29 de ani, este preot și are parohia lui de 3 ani. A jurat celibat și legământ față de Dumnezeu și de atunci a reușit să-și înfrâneze toate pornirile omenești. Până apare EA. Poppy. O tânără cu buzele roșii, senzuale, ce-i fură mințile pe nevăzute. La propriu. În confesional. Când iubirea vine îmbrăcată în ispită, cum poți să-i reziști? 

Dragii mei, Bookzone vine, de această dată, în întâmpinarea noastră cu o premieră. Cu prima carte tradusă! Este vorba despre Confesiunea unui preot, o carte asupra căreia și în momentul de…

Review - Produse Base One + o manichiură reușită

Bună, dragilor!

În urmă cu puțin timp am primit de la cei de la Base One, un kit cu produsele necesare pentru a realiza o manichiură de succes. Cu alte cuvinte, acest kit conține produse de bază în realizarea unor unghii pe placul tuturor.Nu știu câte dintre voi vă pricepeți să construiți unghii din gel și de aceea vă spun că eu nu știam că mă voi descurca atât de bine. Pasionată de frumos și de îngrijirea unghiilor sunt de când mă știu și mereu mi-am dorit să dețin produse care să mă ajute să mă descurc singură, să nu mă mai programez la manichiură, respectiv pedichiură și să cheltuiesc o sumedenie de bani pe acest proces.

Kit-ul Base One a fost și este o provocare pentru mine și datorită ambiției pe care mi-a dat-o, pot spune că am ajuns să îmi realizez manichiura de una singură. Cu îndemânarea a fost destul de greu la început, însă după construirea primelor două unghii, parcă m-am mai îndreptat și acest lucru a fost vizibil.

Ce probleme am întâmpinat? Cum să vă spun eu oare? Sunt…

Am/ N-am

Astăzi am revenit cu ceva diferit!
Enjoy!

1. Am/ N-am citit o carte de Roald Dahl.
 N-am. Nu am citit nicio carte de la acest autor, însă din câte știu scrie mai mult literatură pentru copii. Nu este exclus faptul că vreau să încerc cărțile lui, dar nu în limba română, ci în limba engleză.

2. Am/ N-am citit cărți 14+.
 Am. Ținând cont că am depășit de mult această vârstă, răspunsul este evident afirmativ. Nu am ținut niciodată cont de vârsta care era menționată pe copertă, deoarece gândirea mea înclina mereu spre ceva matur.

3. Am/N-am citit o carte pe care am judecat-o după coperta acesteia.
N-am. De obicei, îmi place ca biblioteca mea să fie cât mai colorată și să cuprindă cărți frumoase din punct de vedere interior, nu din punct de vedere exterior. Totuși, coperta atrage într-un anumit fel cititorul.

4. Am/N-am citit o carte în altă limbă decât engleza și româna.
N-am. De obicei, citesc foarte mult în română, pentru că așa lecturarea cărților este mai rapidă, iar într-un timp cât mai…