Când vine vorba despre curățenie, mă declar o persoană metuculoasă, care pune, în același timp, foarte mare accent pe produsele pe care le folosește. Cu Sano Maxima , însă, ai nevoie de o cantitate mică pentru rezultate... MAXIME! Și nu glumesc când spun acest lucru! Faptul că am încercat foarte multe produse de curățare și parfumare a rufelor, îmi permite să-ți exprim o opinie clară cu privire la produsele Sano Maxima. Sincer, sunt singurele care m-au surprins plăcut, chiar dacă pe piață există mii și mii de produse. Am fost super încântată când cei de la Sano mi-au dau vestea cea bună. Care anume? Ei bine, ei mi-au propus să testez produsele Sano Maxima , iar dacă voi fi mulțumită să împărtășesc și cu voi ceea ce mi-a plăcut atât de mult la aceste produse. Chiar dacă pe piață se fac remarcate o mulțime de produse destinare spălării rufelor, Sano are ceva special. Acest ceva, de fiecare dată, mă îndeamnă să vă recomand și vouă gama pe care aceștia o au disponibilă. Și, tot...
Salutare, dragilor! Astăzi în cadrul dozei de sănătate vă voi vorbi despre fier, respectiv despre cele mai bogate legume în fier.
Ce este fierul?
Fierul este cunoscut ca fiind un mineral esențial pentru buna funcționare a organismului și, mai mult decât atât, este implicat în multiple procese metabolice. Totodată, acesta este indispensabil în transportul oxigenului în organism, respectiv în respirația celulară.
Și tocmai pentru că este atât de esențial pentru organismul nostru, trebuie să menționez faptul că, pentru a preveni carența de fier, ne este recomandat de către medici să consumăm cât mai multe alimente bogate care conțin în compoziția lor fier. Întrebarea, însă, este următoarea: Consumăm cantitatea indicată de fier? Potrivit specialiștilor în domeniul sănătății, pentru adulți, doza recomandată de fier este cuprinsă între 8 și 27 mg.
Iată, așadar, 5 legume bogate în fier pe care eu le consum foarte des și nu doar pentru că trebuie, ci pentru că, în esență, îmi plac și sunt delicioase.
Spanacul
Spanacul este o leguminoasă frunzoasă, cu un conținut scăzut de calorii, care oferă foarte multe beneficii sănătății organismului, fiind, totodată, o sursă foarte bogată de fier.
Se cunoaște faptul că 100 g de spanac gătit conține până la 3,6 mg de fier. Fierul pe care îl conține spanacul nu este foarte bine absorbit de organism, însă acesta aspect nu reprezintă o problemă, pentru că spanacul conține foarte multă vitamina C, vitamină care crește semnificativ absorbția de fier.
Eu prefer să-l consum crud, însă nu mă deranjează nici dacă este gătit. Astfel, în cazul în care alegeți să optați pentru o salată, trebuie să știți, neapărat, că automat v-ați administrat porția zilnică de fier.
Broccoli este o legumă foarte hrănitoare, o sursă excelentă de fier, respectiv o legumă care conține o varietate de nutrienți esențiali, precum vitamina C, vitamina K și magneziu.
În altă ordine de idei, prin conținutul său ridicat de fibre, acid folic și vitamina K, broccoli este un aliment bun pentru persoanele cu anemie.
Eu prefer să-l servesc adesea la cuptor, alături de conopidă și morcovi, cu puțină sare și piper.
Chiar dacă înainte nu era leguminoasa mea preferată, în prezent a ajuns să-mi placă foarte mult.
Lintea
Lintea nu doar că este bogată în fier, ci ea este și sursă de proteine, fibre și potasiu.
În cazul acesteia, se consideră că dacă se adaugă o cană de linte în supă sau în salata preferată, ea poate fi echivalentul a 230 de grame de friptură.
Cum am luat decizia de a nu mai consuma carne, lintea este soluția perfectă, mai ales atunci când o prepar sub formă de supă cremă.
Năutul
Când ai nevoie de o gustare crocantă, năutul poate fi soluția perfectă. Chiar dacă nu sunt de acord cu această gustare, pentru cei interesați, el se poate prăji în ulei de măsline și astfel, poți obține o gustare pe care să o ronțăi.
Pe mine mă încântă partea sănătoasă și anume năut alături de brânză feta, castraveți și roșii.
Oricum ar fi, nu este de omis faptul că năutul este foarte bogat în fier, astfel că o cană de năut poate oferi până la 4,7 mg fier, mai mult decât jumătate din doza zilnică recomandată pentru adulții de sex masculin.
Fasolea roșie Kidney
Din punctul meu de vedere și al multora, din câte am observat, fasolea roșie este percepută ca fiind un înlocuitor perfect al cărnii, mai ales când vine vorba despre vegetarieni.
De reținut este faptul că o cană de fasole roșie poate conține până la 3-4 mg de fier.
Eu îndrăgesc foarte mult aceste alimente și prin intermediul lor, organismul meu poate trăi într-un mod sănătos.
Voi consumați aceste legume? Știați că sunt foarte bogate în fier?
Consumam toate aceste produse, printre preferatele fiica-mii se numara si brocoli.
RăspundețiȘtergereȘi mie-mi place super mult!
ȘtergereEu folosesc nautul in salate si este foarte bun. Spanac nu preagatesc, dar mananc la mama si imi place. Desi obisnuiesc sa fiu atenta la ce legume cumpar nu stiam ce cantitate de fier au.
RăspundețiȘtergereDe multe ori cumsumăm alimente fără a ști neapărat valoarea energetică etc.
ȘtergereDa, incerc sa le introduc in dieta cat pot de mult. Multumim pentru articol. E tare util! ^_^
RăspundețiȘtergereMulțumesc și eu de vizită!
ȘtergereSi sfecla rosie este foarte bogata in fier. Merci pentru recomandari! :)
RăspundețiȘtergereMie nu tare îmi place. O să încerc diferite rețete și sper să mă răzgândesc în privința ei.
ȘtergereDin pacate nu consum aproape deloc spanac, naut si linte nu am vazut in viata mea decat in poze (sau nu am stiut ce este, daca am vazut la piata), iar fasolea rosie nu-mi place (si nici cea alba, sa spun drept). Totusi am hemoglobina ceva mai mare decat normal,. deci am fier sa dau si altora :)
RăspundețiȘtergereHehe.
ȘtergereȘtii ce-am observat? Că dacă mănânc mai sănătos (eventual, dacă merg undeva, îmi iau un morcov drept snack), TOATĂ lumea mă întreabă „ești la dietă?” :))) I mean, dacă vreau să mănânc cât mai sănătos și să adopt un stil de viață cât mai OK, înseamnă că-s la dietă? :))))) Adică doar la „dietă” trebuie să mănânci sănătos? ȘI mi se pare aiurea. Eu am năut, linte, spanac, broccoli, conopidă mereu în casă (ultimile 3 în general în formă congelată) și primele la conservă (năutul trebuie să fiarbă enoooorm de mult) și mereu mă joc cu ele, adică fac „rețete” după cum mă taie capul. Spor și merci pentru articol. E exact genul meu!
RăspundețiȘtergereHaha. De câte ori mi s-a întâmplat. Știu exact prin ce treci:)) e funny, dar și trist în același timp.
ȘtergereMersi și eu de vizită! Te pup!
Fasolea roșie, iarăși, o ador, mai ales în sos tomat. Și tofu mămânc regulat, humus (care este un fel de pastă de năut), spirulină (tablete/pudră) și altele.
RăspundețiȘtergereȘi eu vreau să încerc spirulină. Chiar am adăugat-o în coș pentru a o achiziționa. 😜
ȘtergereAvem in alimentatia noastra multe ingrediente cu Fier, m-as bucura ca lumea sa renunte la suplimente si sa adopte o tinuta sanatoasa prin alimentatie.
RăspundețiȘtergereAșa ar fi esențial.
ȘtergereDiam ca sunt bogate în fier. Le consum, mai puțin năutul.
RăspundețiȘtergereImportant este să fie prezente!
ȘtergereUtil articolul tau, incerc sa introduc in dieta cat mai multe legume.
RăspundețiȘtergereȘi eu merg pe varianta de cât mai multe legume😊
ȘtergereSi eu incerc sa le introduc toate aceste legume in alimentație. �� ��
RăspundețiȘtergereMultă baftă!
ȘtergereBroccoli mananc destul de des, dar din pacate restul cam rar. Ar trebui sa le introduc in meniul meu.
RăspundețiȘtergereMai sunt și altele, bineînțeles.
ȘtergereMă bucur ca îți place broccoli. Și eu îl iubesc!
Merci de info! Eu chiar banuiesc ca am un deficit de fier, asa ca urmeaza sa imi fac analizele cat de curand. Dar nu strica sa incerc sa corectez si din alimentatie!
RăspundețiȘtergereMulțumesc și eu de vizită! Sper să iasă totul bine.
ȘtergereFoarte util acest articol! Am aflat multe informații noi, de care voi ține cont.
RăspundețiȘtergereMă bucur că ți-a fost de folos!
ȘtergereDa, stiu de toate aceste surse de fier si le consumam destul de des. Broccoli imi cam da batai de cap in meniul celui mic :D
RăspundețiȘtergereNici mie nu-mi plăcea când eram mai mică. :D
ȘtergereLegumele sunt sursa de energie și sănătate, trebuie doar să știm cum să le consumăm. Unele dintre ele le consum și eu, cu mai puțină plăcere, dar fac tot felul de combinații :)
RăspundețiȘtergereMmmm. Esențial ar fi să mâncăm ceea ce ne place :D
ȘtergereDoar cu brocolli sunt eu prietenă dar nu știam ca este bogat în fier. ��
RăspundețiȘtergereȘi mie-mi place mult!❤
ȘtergereStiam ca sunt bogate in fier si ar trebui sa imi impun sa le consum mai des. Chiar am nevoie.
RăspundețiȘtergereSpor! :D
ȘtergereIntr-adevar sunt produse pe care le consumam de cateva ori pe an, dar nu in fiecare zi, din pacate.
RăspundețiȘtergereTotul are un început! :D
ȘtergereCu fasolea rosie ma înțeleg tare bine, pot spune ca pregătesc frecvent mâncăruri care o contin
RăspundețiȘtergereȘi mie-mi place mult!
ȘtergereIubesc Broccoliul :) Iar azi am sa fac o tocanita de linte :) Deci da, incerc sa le introduc cat de mult in alimentatia noastra
RăspundețiȘtergereMă bucur. Tot așa în continuare! :D
ȘtergereSuper utile informatiile! Musai dat mai departe, ca sa afle cat mai multa lume!
RăspundețiȘtergereNeapărat!
ȘtergereÎn ultimul timp am inceput sa pun accent din ce in ce mai mare pe un stil de viață sănătos, așa ca articolul tau a venit la fix.
RăspundețiȘtergereMă bucur tare mult să aud asta!
ȘtergereLegumele astea chiar nu le consum des, din pacate. Cred ca ar trebui sa fac combinatii mai noi in alimentatie pentru a lua necesarul d efier din legume si nu suplimente.
RăspundețiȘtergereCategoric nu sunt singurele. În acest articol le-am amintit pe cele cu care cochetez eu.
ȘtergereStiam doar de spanac, din pacate nu consum atat de des pe cat ar trebui iar unele nu imi plac deloc, iau suplimente sa acopar acest neajuns :)
RăspundețiȘtergereȘtiu de ele, as avea nevoie de ele în viața mea, dar nu ne iubim. Multumesc pentru recomandări.
RăspundețiȘtergereNu le consum pentru ca au Fier, ci pentru ca imi este pofta sau pentru ca merg in anumite combinatii culinare
RăspundețiȘtergereFoarte util articolul tău. Știu importanta fierului în organism, dar toate legumele enumerate de tine nu prea sunt pe placul meu, trebuie sa ma documentez mai mult și sa vad ce alternative am��
RăspundețiȘtergereMă bucur că ți-a plăcut!
ȘtergereFoarte util articolul tau, mai ales ca eu chiar am o deficienta de fier. O sa incerc sa consum si eu alimentele enumerate de tine
RăspundețiȘtergereMă bucur că a fost de folos!
ȘtergereFoarte util articolul. Fierul e foarte bine sa il putem lua din alimentatie deoarece suplimentele pot incarca ficatul din cate am inteles. Mersi pentru sfaturi! 😘😘
RăspundețiȘtergereMulțumesc și eu de vizită!❤
ȘtergereSemintele de susan si ciocolata neagra au si ele cantitati importante de fier. Ca medic stiu ca exista alternative in ceea ce priveste carnea, daca ne referim strict la fier. Sfaturi utile pentru cei care vor sa cocheteze cu renuntarea la carne.
RăspundețiȘtergereÎmi place mult și susanul :D
ȘtergereRecunosc ca nu stiam de toate aceste legume ca ar avea fier si m-ai convins sa pun accent pe cateva
RăspundețiȘtergereMă bucur!
ȘtergereSi eu prefer alimentele efectiv care au vitamine in detrimentul pastilelor! Incerc sa le consum cat de des
RăspundețiȘtergereMultă baftă în continuare!
ȘtergereFierul este tare important, iar noi femeile mai ales trebuie sa avem grija la pierderile sale.
RăspundețiȘtergereFasole, naut, linte imi place sa consum, dar cu broccoli nu m-am putut impaca niciodata.