Când vine vorba despre curățenie, mă declar o persoană metuculoasă, care pune, în același timp, foarte mare accent pe produsele pe care le folosește. Cu Sano Maxima , însă, ai nevoie de o cantitate mică pentru rezultate... MAXIME! Și nu glumesc când spun acest lucru! Faptul că am încercat foarte multe produse de curățare și parfumare a rufelor, îmi permite să-ți exprim o opinie clară cu privire la produsele Sano Maxima. Sincer, sunt singurele care m-au surprins plăcut, chiar dacă pe piață există mii și mii de produse. Am fost super încântată când cei de la Sano mi-au dau vestea cea bună. Care anume? Ei bine, ei mi-au propus să testez produsele Sano Maxima , iar dacă voi fi mulțumită să împărtășesc și cu voi ceea ce mi-a plăcut atât de mult la aceste produse. Chiar dacă pe piață se fac remarcate o mulțime de produse destinare spălării rufelor, Sano are ceva special. Acest ceva, de fiecare dată, mă îndeamnă să vă recomand și vouă gama pe care aceștia o au disponibilă. Și, tot...
Povestea vieții tale
Data apariției: 3 mai 2017Titlu original: Stories of your life and others
Colecția: Nautilus
Autor: Ted Chiang
Editura: Nemira
Număr de pagini: 320
Dintr-un turn Babel care face legatura intre Pamant si sferele inalte intr-o lume in care aparitiile angelice fascineaza si inspaimanta, de la o modificare neuronala care elimina atractia exercitata de frumusetea fizica la un idiom strain care ne schimba perceptia realitatii, prozele lui Ted Chiang etaleaza puterea imaginatiei si subtilitatea inteligentei unui scriitor de succes.
Stand sub semnul intrebarii, dar si sub semnul miracolului, volumul Povestea vietii tale merge dincolo de stiinta, in tinutul nesfarsit al fictiunii care te provoaca sa cauti neincetat raspunsuri in universul din jur si in lumile invizibile.
Modul în care Ted Chiang a ales că structureze fiecare povestea în parte, stilul lui lejer și, totuși, atât de complicat, nu îți oferă răgazul de a închide o geană. Când descoperi ce se află, de fapt, la baza științei, când ajungi să pătrunzi în minele imposibilului, chiar tu te consideri un expert. Nu ai descoperit cel mai mare secret, dar ai asistat la descoperirea lui, iar acest lucru te face un martor al noilor descoperiri, un martor al unei noi lumi, al unei noi generații.
Ce constituie, de fapt, această carte? O comoară. Un coș frumos împletit din povești diferite, din locuri diferite, cu personaje diferite. Ceea ce îi leagă pe acești oameni de geniu este știința, singura ramură care nu moare și nu se lasă descoperită în totalitate. Oricât ai cerceta, necunoscutul își păstrează forma. Descoperi și parcă n-ai descoperit nimic. Ești mândru și vrei mai mult, iar aceste personaje vin în ajutorul tău. Ele îți deschid ochii spre noi orizonturi, spre căi întortocheate, spre căi demne de descoperit unde surprizele sunt la tot pasul, iar neînțelesul capătă un nou sens.
Arta creativă de care autorul a dat dovadă nu este de neglijat, deoarece pentru a concepe astfel de povești trebuie să fii deținătorul unui tumult de informații, iar autorul reușește să plaseze aceste idei într-o manieră desăvârșită, astfel că ele devin, treptat, idei captivante ce îți stârnesc interesul și te lasă mască în momentul în care le înțelegi adevărata însemnătate.
Mi-a plăcut fiecare povestea în parte, deoarece nu este una care să nu fi avut ceva special, ceva diferit. Subiectele abordate sunt demne de lăudat, deoarece aduc ceva nou, special și întâlnit foarte rar sau, poate, chiar deloc.
Autorul ne face cunoștință cu o serie de personaje care pot fi invidiate foarte ușor, astfel că prin prisma lor vor asista la creații precum un turn foarte înalt care are ca scop ajungerea la cer. Acolo, în îndepărtata zare, viața este diferită față de cea obișnuită, de cea de pe pământ. Oamenii sunt diferiți și, totuși, unii au aceleași tabieturi ca și cei de jos. Dar dacă viața de acolo nu este precum aceasta pe care o știm noi, cum este, de fapt? Au reușit geniile să conceapă o lume doar a lor, în care mințile plasate la un nivel inferior să nu poată să pătrundă? Și, totuși, un cercetător ne dezvăluie exact ceea ce se petrece în acel loc. Cum este viața acolo, dacă există familii, dacă există copii, dacă există stadiul de inferioritate sau superioritate. Oare acolo toți sunt egali? Mici fragmente din această poveste te vor face să conștientizezi să mințile umane pot stabili și concepe multe creații. Cât de departe poate merge mintea umană? Pe ce poteci o va apuca aceasta?
Într-o altă ordine de idei, trebuie să menționez că cel mai mult mi-a atras atenția și curiozitatea Povestea vieții tale. Această povestire mi-a stârnit interesul, în primul rând, prin titlu, iar faptul că mai apoi s-a dovedit a fi o nemaipomenită relatare m-a făcut să o consider ca fiind cea mai bună dintre toate. Modul în care personajele își exprimă trăirile, viziunea despre viitor, dar și despre un trecut îndepărtat, modul în care ele percep lucrurile, te determină să nu lași cartea din mână. Brusc, m-am trezit cu povestea la final și mi-a fost frică pentru soarta protagonistei, pentru ceea ce i se va întâmpla. Dar cât adevăr se află în vorbele lor? Cât va reuși aceasta să perceapă din ceea ce i se explică? Și, totuși, dacă nu există nimic și totul se rezumă la o imaginație bogată?
Heptapozii, de asemenea, mi-au atras atenția, iar acest termen mi-a stârnit interesul într-o măsură rezonabilă, poate, chiar greu de stăpânit. Alături de ai am descifrat un limbaj codat. Alături de cei din jurul lor am luat parte la cele mai grele experimente. Și întrebarea rămâne aceeași. Cât de departe poate merge mintea umană? Cunoaște ea vreo limită?
Când descoperi calitățile pe care autorul le-a înzestrat personajelor te simți inferior, dar treptat, ajungi să îi consider pe toți ca fiind cei mai buni prieteni ai tăi, ca fiind coechipieri, deoarece chiar tu vei lucra alături de ea. Împreună veți trece prin multe. Tu ești martor și cercetător, stadiul tău nu este unul deloc deplasant.
Când ficțiunea se împletește cu realitatea, tu ești cel care ajunge să descopere noi orizonturi, noi semnificații ale științei și diferite idei despre ceea ce reprezintă aceasta. Nu ți se permite să faci un popas, pentru că orice secundă poate reprezenta o pierdere. Lumea este în mâinile tale. Ce alegi să faci cu ea?
Opt povești impresionante, o singură minte. Ted Chiang a reușit să ducă cititorul într-o lume dincolo de știință, într-un univers în care realul se împletește cu imaginarul, într-o lume în care tu ești protagonistul, o lume în care tu deții controlul. Extrem de profunde, cu informații utile și cu o doză mai mult decât necesară de talent, aceste povestiri nu îți vor rămâne indiferente, ci, prin intermediul lor, ți se va oferi posibilitatea de a fi chiar tu geniul suprem, de a fi tu acela în mâinile căruia se află puterea. Autorul are un plan pentru fiecare personaj în parte, el ne ajută să extragem ceea ce este esențial și printr-o manieră copleșitoare ne face cunoștință cu o operă de calitate, o operă consemnată prin propriile idei, cu propriile gânduri. O doză de talent, opt povești încântătoare ș un cititor înfocat. Așa arată raiul.
Plăcerea cu care am citit aceste povești nu se poate descrie, iar mie îmi mai rămâne un singur lucru de făcut. Să vă recomand această carte. Dacă te afli pe plajă, dacă ești în pas, dacă ești în pauza de serviciu, nu contează. Această carte nu trebuie să lipsească pentru că ea îți va face ziua mai bună, te va ajuta să te detașezi de cotidian și, mai mult de atât, de va purta spre tărâmuri în care știința este pe primul loc. Dincolo de știință, însă, te afli tu. Ești pregătit pentru a descoperi Povestea vieții tale?
Recomand cartea cu cel mai mare drag oricărui cititor, chiar și celor care nu se împacă prea bine cu povestirile sau cu termenii științifici. Cartea aceasta nu va reprezenta o problemă, atât timp cât ești dornic să descoperi ce să află la baza ei.
Mulțumesc, Editura Nemira pentru posibilitatea de a citit această minunată carte. Exemplarul poate fi achiziționat cu doar un click aici.
Steluțe:
Lectură plăcută!
Dana, ce-mi faci tu mie? Cu cate carti faine ma mai chinui? Cred ca am pe wishlist 5 carti despre care am citit aici la tine <3
RăspundețiȘtergereVaaai! Eu ma bucur ca am reusit sa te fac să iti doresti sa achiziționezi ceea ce am prezentat eu aici! 💙
ȘtergereDesi sunt pasionata de astfel de carti, de data aceasta recunosc ca este prima data cand aud de acest autor. Pare interesanta cartea. O trec si eu pe lista de lectura.
RăspundețiȘtergereDa, chiar e interesanta. Abordează altfel de subiecte, subiecte ce pe mine m-au fascinat
ȘtergereAm tot văzut cartea asta în nline, dar niciodată nu am citit mai multe despre ea. Acum chiar m-ai făcut curioasă.
RăspundețiȘtergereMă bucur că te-am făcut curioasă!
ȘtergereTot mă minuez pe cât de frumos poţi descrie o carte! ;) Nu am auzit de aceasta, dar sigur cand voi da de ea, imi voi aduce aminte de tine.
RăspundețiȘtergereVaai! Iti multumesc pentru cuvintele frumoase!
ȘtergereNu stiam de ea, acum trebuie sa o pun pe lista :)
RăspundețiȘtergereMă bucur că te-am determinat să o achiziționezi!
ȘtergereO altă recenzie care imi place foarte mult. Ai un mod diferit de a povesti si a alege cartile
RăspundețiȘtergereIti multumesc pentru cuvintele frumoase! Conteaza foarte mult pentru mine ca cei care imi citesc recenziile sa reacționeze pozitiv!
ȘtergereO recenzie superbă! Te felicit pentru punctul tău critic și pentru ordinea ideilor!
RăspundețiȘtergereIti multumesc mult pentru ceea ce ai scris! Mă bucur să se apreciaza o astfel de munca.
ȘtergereNu stiu de ce, din cauza copertii sau pentru ca ai pomenit de heptapozi, dar cred ca am vazut filmul care a fost facut dupa aceasta carte.
RăspundețiȘtergereHmm! Orice este posibil. Eu nu m-am documentat sa vad daca exista vreo ecranizare bazată pe aceasta carte, dar este posibil. Chiar nu stiu
ȘtergereÎmi place modul tău de a prezenta ceea ce consideri că merită împărtășit. O nouă lectură, se pare, a trecut pe lista mea.
RăspundețiȘtergereMă bucur că am reușit să te fac curioasă. Spor la citit si la achiziționat carti.
ȘtergereHmm, de obicei, nu citesc astfel de cărți, însă când vine vorba de știință, zici că mă atrage ceva precum un magnet să citesc această carte.
RăspundețiȘtergereZiceai că se citește ușor, nu?
Nici eu nu sunt un mare fac al lecturilor SF. Aceasta mi-a placut. Da, relativ, se citeste ușor. Eu nu am citit-o intr-o zi sau ceva de acest gen, ci am citit, pot zice, o poveste sau doua pe zi. E mai bine asa. Ai timp sa meditez asupra tuturor si in acest fel nu tinzi sa încerci persoanele sau acțiunile între ele.
Ștergere