Treceți la conținutul principal

Interviu cu Natașa Alina Culea #2

Interviu

Poate mulți dintre voi o cunoașteți pe Natașa prin intermediul altor interviuri sau prin cărțile publicate de aceasta. Eu am ajuns să cunosc, virtual, o persoană minunată și, deși n-am citit cărțile ei, dar urmează, mi-a rămas la suflet și prin întrebările pe care le voi consemna mai jos am avut prilejul de a afla câte ceva despre ea. De asemenea, până în momentul de față, Natașa a publicat un număr de patru cărți (Natașa, bărbații și psihanalistul , Marat, Lupii trecutului. Sofia, respectiv Nopți la Monaco. Cât de curând, în cadrul editurii Librex Publishing va apărea și cartea cu numărul cinci, intitulată Visele nu dorm niciodată. Sincer, eu abia aștept să descopăr stilul folosit de autoare în cărțile sale și sunt sigură că nu mă va dezamăgi.
Încă de la început, vreau să îi mulțumesc pentru timpul acordat și pentru răspunsurile ample și frumoase pe care mi le-a dat.
1. În primul rând vreau să te felicit pentru minunatele carți scrise. Cum a luat naștere totul?

Răspuns: Mulțumesc frumos, Daniela! Sentimentul poate fi descris și așa: „Sunt atâtea cuvinte în mine care vor să iasă și să moară sub razele de lună” (citat din Lupii trecutului. Sofia). M-au ajutat cei din jurul meu care îmi spuneau să le scriu mai multe e-mailuri pentru că sunt foarte amuzante sau descriptive. Desigur, nu mă refer acum la corespondența de serviciu. Am început să scriu Natașa, bărbații și psihanalistul, prima mea carte, acum trei ani de zile, iar de atunci nu m-am putut opri.

2. Ce senzații ai avut atunci când ai ținut pentru prima dată propria carte în mână?

Răspuns: A fost mai degrabă o senzație de déjà vu. Știi de ce? În filmul Matrix este o metaforă extraordinară: Folow the white rabbit. Eu asta am făcut, știam înainte de a fi publicată prima carte că așa se va întâmpla. Am primit un cadou de la sora mea cu câteva luni înainte să fie să trimit manuscrisul editurilor, cartea mea tipărită, un singur exemplar. Acesta a fost my white rabbit. Am știut atunci ce va urma. Par superstițioasă? Poate de aceea iubesc atât de mult scriitorii ruși :D

3. Cu ce personaj te-ai identifica cel mai bine? Un personaj din cărțile tale.

Răspuns: Cu toate! Una dintre ideile dezvăluite în cartea Visele nu dorm niciodată este că toți ceilalți reprezintă fețete ale noastre, că nu suntem doar interconectați, ci intraconectați – această teorie are implicații ample, profunde și sistematizate deja în câteva discipline avangardiste. Sunt Natașa, Sofia, Nika, Fabian, Lea, Selene, Alina, Arthur și multe alte personaje integrate în cărțile mele.

4. Pe lângă scris, ce alte activități obișnuiești să mai practici?

Răspuns: Am un pisoi cu care încerc să mă joc până mă lasă să dorm noaptea, citesc, practic Yoga, mă uit la filme, fotografiez…

5. Cu toții știm că există și oameni care nu văd profunzimea cărții și acest lucru se soldează cu păreri negative, chiar dacă respectiva carte nu a fost citită în întregime. Ce părere ai despre aceștia?


Răspuns: Sunt și cărți la care nu ai ce adâncime să sondezi. Am întâlnit și eu destule. Știi, poate că nu există cărți decât pe criteriul potrivirii cu gusturile unui anume grup de oameni. Unii preferă romance, alții fantasy sau young adult iar alții nu au pregătirea necesară să atace o carte mai criptică și se mulțumesc cu lecturi facile pe care piața de carte le azvârle zilnic. Nu judec, dar observ. Niciun om nu este mai bun decât altul, suntem doar pe trepte diferite. Nu vorbim acum de extreme, nu cred că putem compara o carte a lui Dostoievski cu o salvă de tun al marketingului mioritic.

6. Bănuiesc că orice autor, pe lângă scris, mai și citeste. Care sunt genurile tale preferate? Autorii favoriți?

Răspuns: Sau dacă nu citesc, ar trebui. Prefer cărțile romantice, cele psihologice, realiste, naturaliste, existențialiste, erotice, cele de autoeducare și multe, multe altele. Este o perspectivă destul de cuprinzătoare, dar mă axez pe acei autori care nu doar povestesc, dar și înțeleg substratul implicării personajelor, păienjenișul motivațiilor acestora, logica nescrisă a evenimentelor transpuse din perspectiva celui care anticipează și empatizează. Cât despre autori, voi enumera doar câțiva, lista este foarte lungă: I. Turgheniev, G. Flaubert, G. Călinescu, N. Stănescu, C. Petrescu, G. Mihăescu, M. Eliade, L. Bromfield, H. de Balzac, A. Nin, L. Tolstoi, N. Gogol. A. Cehov, Ch. Dickens, G. de Maupassant, Ch. Baudelaire etc. Ultima adăugată pe listă este Isabel Allende.

7. Preferi să scrii ziua sau noaptea? De ce?

Răspuns: Cele mai bune idei îmi vin seara târziu sau dimineața devreme, atunci mintea mea este un teren foarte fertil pentru ceea ce vrea să încolțească în ea. La granița dintre vis și realitate se petrec toate aceste minuni. Lupii trecutului. Sofia a pornit de la un vis, deși doar vis nu era, o viziune suprarealistă și erotică de-a binelea.

8. Cum preferi să îți petreci timpul liber? În familie? Citind? Scriind? De ce?

Răspuns: Depinde foarte mult de starea mea de spirit. Nu putem face mereu același lucru, nici măcar dacă am vrea. Atunci când zboară timpul, iar eu nu-i simt bătaia de aripi, înseamnă că fac ceea ce-mi place. Familia mea cuprinde și toți oamenii cu care rezonez, este o familie bazată pe reciprocitate, valori comune, iubire și respect. Visul meu este să formez cumva o comunitate de oameni dragi cu care să locuiesc, nu neapărat în aceeași casă, dar în case situate la distanță mică una față de cealaltă, astfel că vom avea și intimitate, dar și beneficiile de a trăi alături de oamenii preferați. Imaginează-ți, pleci undeva și nu este nevoie să te îngrijorezi cine are grijă de copilul, cățelul sau pisica ta. Faptul că locuiesc în Sofia mi-a deschis ochii asupra acestui aspect, știu ce înseamnă distanța și mai știu că ea nu este necesară. Cum este să îți bei cafeaua zilnic cu prietenele. Sună extraordinar, nu?!

9. Ce plănuiesti să publici în viitor?

Răspuns: Voi scrie continuarea romanului „Nopți la Monaco”, dar am și o surpriză pe care o voi dezvălui la momentul potrivit – veți vedea de ce. Să spunem că este un drum cu sens unic următoarea mea carte.

10. Ce mesaj ai pentru viitorii scriitori sau pentru cei care sunt la început de drum?

Răspuns: Presupunând că sunt talentați, să muncească! Talentul nu este nimic fără muncă, dar nici munca fără talent. Drumul nu va fi unul lin, dar dacă fac ceva ce își doresc cu adevărat, să continue și satisfacțiile nu vor întârzia să apară.

Mulțumesc, Daniela, mulțumesc!

Țin să mulțumesc, din nou, autoarei Natașa Alina Culea pentru timpul acordat si pentru aceste răspunsuri care ne oferă prilejul a o cunoaște într-o oarecare măsură!

Ne citim data viitoare!


Comentarii

 1. Un interviu deosebit, imi face intotdeauna placere sa citesc raspunsurile Natasei. Felicitari!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc mult pentru cuvintele frumoase! Asa este, Natasa mereu ne încântă cu raspunsurile pe care le dă!

   Ștergere
 2. Eu nu am citit-o pe Natasa inca, si recunosc ca nu citesc scriitori romani contemporani prea des, spre deloc, dar as vrea sa incep sa o fac si probabil Natasa e una dintre cei cu care as putea sa incep. Titlul urmatorului ei roman imi atrage atentia.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Și pe mine ma atrage ultimul titlu pe care are sa il publice. Eu am inceput sa citesc tot mai mult autori români pentru ca ma regăsesc în stilul multora dintre ei. Și, până la urma, tot scriitori sunt si ei. Unii abordează subiecte cu totul si cu totul originale.

   Ștergere
 3. Un interviu foarte interesant! Trebuie sa recunosc ca nu am auzit pana acum de aceasta scriitoare.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur că îți place interviul!
   Multumesc ca ai trecut pe aici!

   Ștergere
 4. wow, cât de faine sunt întrebările! Nici eu n-am citit nimic de Nataşa Alina Culea, dar am în bibliotecă cartea: "Sofia. Lupii trecutului" şi sper să o citesc cât mai curând posibil. Lecturi plăcute, Dana!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! Eu urmează să citesc cat de curând ceva de la ea. Iti spun lectură plăcută și astept impresii.
   Iti Multumesc!

   Ștergere
 5. Foarte frumos structurat interviul. Despre Natasa am auzit, insa nu am apucat inca sa citesc nicio carte scrisa de ea. Sper cat de curand sa pun mana pe una :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc mult! Iti doresc lectură plăcută in cazul in care o sa citesti ceva de aceasta !

   Ștergere
  2. Multumesc mult! Iti doresc lectură plăcută in cazul in care o sa citesti ceva de aceasta !

   Ștergere
 6. Natasa este una dintre autoarele dragi sufletului meu. Am citit toate cărțile ei ( mai putin ultima) si am ramas impresionată de modul in are jongleaza cu subiectele si cu psihologia.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur să văd scris astfel de cuvinte frumoase despre autoare. Sunt si eu tare nerabdatoare sa îi descopăr stilul de scriere

   Ștergere
 7. Felicitari pentru interviu! Intrebarile foarte profesionale si axate exclusiv pe munca scriitoarei. Poate intr-un viitor apropriat am sa incerc si autori romani, si ma bucur ca azi am descoperit doi deja.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc pentru cuvintele frumoase! Sper si eu sa cititi in viitor cateva lecturi ale autorilor români. Chiar se merita si este frumos sa vedem că se poate, nu doar cei din afară pot.

   Ștergere
 8. Mulțumesc frumos, Daniela! Mulțumesc și celor care au citit interviul!
  O inițiativă lăudabilă pentru care sunt profund recunoscătoare!

  RăspundețiȘtergere
 9. Felicitări pentru interviul minunat! <3 Abia aștept să citesc și eu cărțile sale...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc mult! 💙 Și eu sunt tare nerăbdătoare în a descoperi scrierile ei

   Ștergere
 10. Felicitări pentru interviu! Nici eu nu am citit nimic de la Natașa, însă mi-ar plăcea!

  RăspundețiȘtergere
 11. Un interviu frumos! Imi plac întrebările, iar răspunsurile sunt pe măsură!

  RăspundețiȘtergere
 12. Îmi place cum scrie Natașa! Mulțumim că ne-ai oferit posibilitatea de a afla mai multe despre ea!

  RăspundețiȘtergere
 13. Nu am auzit de Natasa pana acum! :D
  Imi place cum suna titlul cartii ei "Visele nu dorm niciodata".

  RăspundețiȘtergere
 14. Se poate o explicaţie pentru ştergerea comentariilor mele? Mulţumesc.

  RăspundețiȘtergere
 15. Natașa îmi e foarte puțin cunoscută, dar as citi Natașa, bărbații și psihanalistul. Am o listuta inspirata de pe blogul tau cu autori români :*

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mi-ai facut o bucurie. Mă bucur tare mult sa vad ce ai scris! Iti multumesc! :*

   Ștergere
 16. De Natașa am mai auzit și pe Facebook. Se pare că aceasta este o autoare destul de cunoscută. Felicitări pentru modul în care ai adresat aceste întrebări. Felicitări și autoarei pentru frumoasele răspunsuri. Amândouă, împreună, ați făcut o treabă foarte bună.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Îți mulțumim mult pentru aprecierile aduse la adresa fiecăreia.
   Te aștept cu mare drag să mai vizitezi blogul!

   Ștergere
 17. Felicitări pentru acest minunat interviu! Aștept și eu să citesc cărțile autoarei

  RăspundețiȘtergere
 18. La tine aflu de autoare de care nu am auzit. O s-o citesc si eu.

  RăspundețiȘtergere
 19. Ca de fiecare data, vizita pe blogul tau este o placere :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucură mult aceste cuvinte. Te aștept cu drag de fiecare dată!

   Ștergere

Trimiteți un comentariu

Părerea voastră contează

Postări populare de pe acest blog

Review - Produse Base One + o manichiură reușită

Bună, dragilor!

În urmă cu puțin timp am primit de la cei de la Base One, un kit cu produsele necesare pentru a realiza o manichiură de succes. Cu alte cuvinte, acest kit conține produse de bază în realizarea unor unghii pe placul tuturor.Nu știu câte dintre voi vă pricepeți să construiți unghii din gel și de aceea vă spun că eu nu știam că mă voi descurca atât de bine. Pasionată de frumos și de îngrijirea unghiilor sunt de când mă știu și mereu mi-am dorit să dețin produse care să mă ajute să mă descurc singură, să nu mă mai programez la manichiură, respectiv pedichiură și să cheltuiesc o sumedenie de bani pe acest proces.

Kit-ul Base One a fost și este o provocare pentru mine și datorită ambiției pe care mi-a dat-o, pot spune că am ajuns să îmi realizez manichiura de una singură. Cu îndemânarea a fost destul de greu la început, însă după construirea primelor două unghii, parcă m-am mai îndreptat și acest lucru a fost vizibil.

Ce probleme am întâmpinat? Cum să vă spun eu oare? Sunt…

Recenzie - Mai presus de mândrie de Roberta Ariana

An apariție: 2018
Autor: Roberta Ariana
Categoria: Literatură română
Editura: Libris Editorial
Număr de pagini: 170

Dupa retragerea periculoasa din Cosa Nostra, Stefano Christian Allegri cunoaste, pentru prima oara in viata, frica. In goana pentru supravietuire, intemnitat de catre o fantasma a trecutului si avand multe suflete pe constiinta, incearca sa se apere de vanatoarea care-l ameninta. La doar treizeci si unu de ani, organizatia mafiota ii promite, prin nenumarate avertismente, ca nu va prinde secolul al XXI-lea, el fiind nevoit sa combata clanurile notorii prin forte proprii. Lupta crancena se complica atunci cand apare o tanara insarcinata care-l acuza ca ar fi tatal, iar deciziile altora le umbresc pe ale sale. Familiile il vor mort si vor face orice pentru a aplica metodele clasice ale sadismului, pentru ca nimeni nu iese viu din Mafie. O promisiune nerespectata si trei suflete in pericol...

Ești în căutarea unei lecturi simpatice, dar care să te antreneze, în același timp? Dac…

Recenzie - Eliza și monștrii ei de Francesca Zappia

An apariție: 2018
Autor: Francesca Zappia
Categoria: Literatură Universală
Colecția: Young Adult
Editura: Storia
Număr de pagini: 377In lumea reala, Eliza, o fata de 18 ani, este timida, ciudata si lipsita de prieteni. Online este LadyConstellation, creatoarea anonima a Monstrous Sea, un webcomic extrem de popular, cu milioane de followers si de fani in intreaga lume. Eliza nu-si inchipuie ca ar putea vreodata sa indrageasca lumea reala asa cum o iubeste pe cea online si nu simte nicio dorinta sa incerce.

Apoi Wallace Warland, cel mai mare scriitor de fanfiction pentru Monstrous Sea, se transfera la scoala ei. Wallace crede ca Eliza este un fan ca oricare altul si, pe masura ce baiatul o scoate din carapacea ei, fata incepe sa se intrebe daca nu cumva viata offline merita o sansa. Dar, cand secretul Elizei este impartasit din greseala cu restul lumii, tot ce a construit – povestea ei, relatia ei cu Wallace, pana si propria sanatate mintala – incepe sa se naruiasca.


Fiecare dintre noi avem …